Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea și inovarea - Pași mari spre o reformă reală și o vizibilitate europeană crescută

15 Decembrie 2020




Declarația de la Bonn are și un conținut simbolic politic ridicat, fiind semnată de miniștrii cercetării la puțin timp de la publicarea în data de 30 septembrie 2020, de către Comisia Europeană, a Comunicării privind viitorul cercetării și inovării și al Spațiului European de Cercetare (ERA). „Noua” ERA își propune ca prioritate strategică atragerea și stabilizarea cercetătorilor talentați, ca factor decisiv pentru difuzarea cunoștințelor în întreaga UE.

Prin urmare, este absolut necesar să existe garanții pentru toți cercetătorii din Uniunea Europeană, indiferent de locația lor geografică, pentru a putea produce și avea acces la rezultate excelente. De aceea, armonizarea unor principii și valori etice în cadrul Spațiului European al Cercetării este absolut necesară.

În data de 20 noiembrie 2020, MEC, în parteneriat cu Consiliul Național de Etică al Cercetării Științifice Dezvoltării Tehnologice și Inovării, a organizat dezbaterea online „Declarația de la Bonn - perspective etice ale libertății științei în Spațiul European al Cercetării”, prin care și-a propus să facă primii pași în implementarea declarației și să dezbată limitele și relația între libertatea științei, etică în cercetare și libertatea academică, rolul codurilor de etică în aria reglementărilor instituționale în ceea ce privește libertatea științei, libertatea academică ca drept și responsabilitate, indicatori de monitorizare ai libertății academice și creșterea încrederii societății în rezultatele cercetării, precum și rolul libertății științei în consolidarea cooperării internaționale.
Evenimentul a fost deschis de Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie.
În cadrul evenimentului, Secretarul de Stat pentru cercetare, Dragoș Mihael Ciuparu, a declarat: „Utilizarea libertății științifice este legată intrinsec de un sistem profesional de autoreglare responsabilă a instituțiilor academice și de cercetare. Pentru avansarea academică și alocarea competitivă a finanțării încurajăm și susținem standarde înalte de bune practici științifice, orientări și structuri consultative pentru protejarea integrității, inclusiv proceduri de evaluare transparente, corecte și bazate pe excelență. Am speranța că, printr-un efort comun, Declarația de la Bonn, pe care am semnat-o pe data de 20 octombrie 2020, va consolida un set de bune practici legate de libertatea științei, ca demers global asumat de fiecare dintre noi!“

Primii pași spre o reformă a cercetării și inovării, prin utilizarea mecanismului PSF
În urma dialogului informal dintre MEC și Direcția Generală Cercetare și Inovare (Comisia Europeană), în marja Consiliului Competitivitate din luna februarie 2020, a rezultat sprijinul Comisiei Europene pentru o eventuală solicitare a României de utilizare a instrumentului Policy Support Facility (PSF), pentru evaluarea sistemului național CDI, în scopul creșterii fondurilor atrase din programele comunitare de finanțare a cercetării, inovării și integrării sistemului național CDI în Spațiul European al Cercetării.

În luna mai 2020, la inițiativa MEC, Guvernul României a aprobat prin memorandum utilizarea mecanismului de sprijin al politicilor (PSF) din Programul Orizont 2020, pentru evaluarea politicilor naționale în domeniul cercetare, dezvoltare și inovare, a guvernanței și arhitecturii instituționale, în vederea unei mai bune integrări în Spațiul European al Cercetării.

Comisia Europeană sprijină reforma politicilor naționale în domeniul cercetării și inovării prin consolidarea setului de servicii furnizate de mecanismul de sprijin al politicilor (evaluări inter pares, activități specifice de sprijin, exerciții de învățare reciprocă) pentru statele membre și țările asociate, în sinergie cu Fondul european de dezvoltare regională, cu serviciul de sprijin pentru reforme structurale și cu instrumentul de realizare a reformelor.

Mecanismul de sprijin al reformei politicilor naționale CDI, denumit „Policy Support Facility” (PSF), este finanțat 100% prin Programul Orizont 2020 și asigură sprijin independent autorităților publice naționale cu atribuții în domeniul CDI, la solicitarea acestora, din partea unor experți recunoscuți de Comisia Europeană. Acest instrument are un rol important în asigurarea armonizării sistemelor naționale CDI în cadrul ERA, pe diverse paliere, precum: stimulentele fiscale pentru CDI, știința deschisă, finanțarea bazată pe performanță a organismelor publice de cercetare și interoperabilitatea programelor naționale de cercetare și inovare. Instrumentul din programul Orizont 2020 a fost utilizat de multe țări pentru evaluarea politicilor CDI, a strategiilor și programelor naționale din domeniu. MEC a participat la schimbul de bune practici (PSF-MLE) privind: a) alinierea și interoperabilitatea programelor naționale de cercetare (2016-2017); b) elaborarea de strategii naționale și a „foii de parcurs” pentru cooperarea internațională în cercetare și inovare (2019-2020). Aceste schimburi de bune practici au asigurat o mai bună racordare a PNCDI III la standardele europene.

Evaluarea inter pares prin instrumentul PSF se va derula pe o durată de maximum un an, cu experți externi, costurile fiind integral suportate de către Comisia Europeană, prin Programul Orizont 2020. Instituțiile din România implicate în acest proces vor asigura baza de date și documentația necesară pentru evaluarea sistemului național CDI.

În cadrul Memorandumului s-a propus și crearea unui Comitet interinstituțional, coordonat de Ministerul Educației și Cercetării, care să asigure sprijinul pentru realizarea în bune condiții a evaluării cu experți externi a politicilor naționale în domeniul CDI, a guvernanței și a arhitecturii instituționale, în vederea unei integrări optime în Spațiul European al Cercetării. Din acest comitet vor face parte reprezentanți ai instituțiilor publice centrale și ai altor organizații relevante pentru activitățile CDI.

În data de 3 decembrie 2020, a avut loc, în sistem videoconferință, întâlnirea grupului de lucru M.E.C. – P.S.F., la care au participat membrii echipelor MEC, alături de reprezentanți ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice – CNCS și Colegiului
Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare – CCCDI, care vor fi implicați în derularea unui exercițiu de anvergură națională - evaluarea politicilor în domeniul cercetare, dezvoltare, inovare. Întâlnirea a fost condusă de Secretarul de Stat pentru cercetare Dragoș Mihael Ciuparu, acesta fiind momentul de debut al punerii în aplicare a Memorandumului cu privire la aprobarea utilizării mecanismului de sprijin al politicilor (PSF) din Programul Orizont 2020 pentru evaluarea politicilor naționale în domeniul cercetare, dezvoltare și inovare, a guvernanței și arhitecturii instituționale, în vederea unei mai bune integrări în Spațiul European al Cercetării, document adoptat de Guvernul României în luna mai 2020. Exercițiul PSF va începe în ianuarie 2021.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite