Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conturarea ecosistemului blockchain în România

19 Martie 2021




Acest proiect pilot a fost doar un prim pas al UEFISCDI de a implementa soluții bazate pe tehnologia blockchain și de a alinia România cu European Blockchain Services Infrastructure (EBSI). În 2021, vor continua cu implementarea primului nod European Blockchain Service Infrastructure EBSI din România prin proiectul„Connecting Romania through Blockchain” din cadrul apelului CEF Telecom Call-Blockchain (Comisia Europeană).

3. Tehnologie Blockchain implementată de STS pentru alegerile din 6 decembrie 2020
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că a implementat tehnologia blockchain pentru a garanta integritatea, transparența și trasabilitatea procesului electoral. Scopul este asigurarea faptului că datele înregistrate pe parcursul procesului electoral nu vor putea fi modificate, nici măcar de administratorii acestuia. Prin această implementare au fost marcate două premiere pentru alegerile din România:
– orice persoană a putut vedea, în timp real, prezența la vot pe site-ul https://prezenta.roaep.ro.
– pe platforma https://voting.roaep.ro s-a putut vedea că datele din sistemele informatice nu pot fi modificate de nimeni.

4. eConsultare, prima platformă guvernamentală de consultare și votare din România
În 2020, Modex a lansat oficial eConsultare, prima platformă de e-guvernare bazată pe blockchain din România care îmbunătățește nivelul de încredere și transparență prin implicarea directă a cetățenilor români și a altor reprezentanți ai societății civile în procesul de luare a deciziilor. Principalii beneficiari ai platformei eConsultare sunt Ministerul Mediului, reprezentanți ai societății civile, precum și cetățeni români care pot accepta sau respinge inițiativele guvernamentale prin vot direct. Valorificând puterea tehnologiei blockchain, platforma este un pas important către democratizarea procesului decizional prin crearea unei platforme sigure care să faciliteze consultarea online cu privire la chestiuni de interes public. „Odată ce oamenii și reprezentanții guvernului vor vedea avantajul acestor tipuri de platforme digitale, vom vedea o creștere a încrederii în platformele digitale și, sperăm, crearea unui cadru legislativ favorabil pentru progresul în acest domeniu”, consideră Alin Iftemi, Co-fondator Modex.

Prioritate strategică europeană

Comisia Europeană consideră tehnologia Blockchain o prioritate strategică, care va juca un rol important în stimularea inovației în multiple sectoare și în creșterea unei economii digitale incluzive, sigure și democratice. Organismele lansate în 2018 - Observatorul și Forumul European de Blockchain (European Blockchain Observatory and Forum) și Parteneriatul European de Blockchain (European Blockchain Partnership), din care face parte și România - reprezintă pilonii principali în construirea strategiilor și în dezvoltarea Infrastructurii Europene de Servicii pe Blockchain (EBSI - European Blockchain Services Infrastructure).

Blockchain poate aduce imbunătățiri majore pentru industria europeană: de la start-up-uri la mari corporații, administrații și cetățeni. Pe lângă optimizarea proceselor de business la nivel guvernamental și organizational, un alt efect care va schimbaregulile jocului va fi apariția unor noi modele distribuite de afaceri și de interacțiune bazate pe schimburi directe de tip peer-to-peer, fără a fi nevoie de platforme centralizate sau intermediari.

În acest context, așteptăm cu interes să vedem ce rol va juca blockchain în nouastrategie a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, precum și dacă va fi inclusă în reforma digitală prevăzută în Planulde Redresare și Reziliență. Până atunci pot apărea în continuare în România vârfurișiinsule de excelență, dar, în lipsa unei viziuni coerente și a unui direcții naționale asumate, nu vom putea vorbi de un ecosistem de blockchain sănătos și competitiv global.

O șansă pentru Europa
„În viitor, toate serviciile publice vor folosi tehnologia blockchain. Blockchain este o mare oportunitate pentru Europa și statele membre de a-și regândi sistemele de informații, de a promova încrederea utilizatorilor și de a proteja datele cu caracter personal, de a contribui la crearea de noi oportunități de afaceri și de a stabili noi domenii de conducere, aducând beneficii pentru cetățeni, servicii publice și companii. Parteneriatul lansat permite statelor membre să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a transforma potențialul enorm al tehnologiei blockchain în servicii mai bune pentru cetățeni”, afirmă Mariya Gabriel, omisar pe Inovare, cercetare, cultură, educație și tineret la Comisia Europeană.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite