Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Anul European al Tineretului la ora bilanțului: suntem pe podiumul european, dar provocarea continuă

19 Octombrie 2022




Care a fost gradul de absorbție al finanțărilor disponibile?
Deși este încă devreme să vorbim despre acest lucru – pentru că la ultimul termen limită de la începutul lui octombrie abia a început procesul de selecție – putem spune, pe baza numărului de proiecte depuse, că întreaga sumă alocată României, aproximativ 16 milioane de euro pentru proiecte de tineret, va fi absorbită până la finalul anului. Concret, vorbim de 7,1 milioane de euro pentru mobilități de tineret Erasmus+, 4,7 milioane de euro pentru parteneriate de cooperare Erasmus+ și 4,1 milioane de euro pentru Corpul European de Solidaritate.

Dacă ar fi să faceți un bilanț parțial, care apreciați că sunt cele mai importante rezultate obținute în Anul European al Tineretului?
Consider că, din perspectiva Agenției, sunt cele care au potențialul de a aduce o schimbare pe termen lung și care s-au materializat prin:
• documentele strategice realizate, precum Declarația lucrătorilor de tineret sau rezultatele cercetărilor
• dezvoltarea colaborării cu și între organizațiile de tineret pentru a dezvolta programe precum Satul European de Tineret
• reconfirmarea abordării ascendente – de jos în sus – în lucrul cu organizațiile de tineret
• reorganizarea activității la nivelul Agenției, schimbare care ne permite să lucrăm într-un mod mai integrat
• „continuările“ din 2023, când, plecând de la experiența Anului European al Tineretului, vom organiza două evenimente importante: „fYOUture of YOUth“, amintit anterior, precum și un Summit European al Tinerilor din Mediul Rural, pentru a scala titlul de „Sat European de Tineret“ la nivelul UE.



Mesaje pentru actorii instituționali și tineri

Nu putem vorbi de bilanț fără a menționa că România ocupă, la momentul realizării acestui interviu, locul trei la nivelul UE – după Germania și Franța – din punct de vedere al numărului de evenimente organizate pentru a celebra Anul European al Tineretului. Cât de relevant este acest rezultat pentru Agenție?
Este un rezultat îmbucurător, iar meritul revine celor care fac activități de tineret în România și cărora le mulțumim pentru că, în pofida tuturor obstacolelor, își fac timp să le și promoveze. Asta demonstrează că tineretul are nu doar potențial, dar și voința de a face o schimbare în România. Mai important, însă, decât a fi pe podium este să continuăm să generăm activități și proiecte relevante pentru tineri pe termen lung. Acesta este adevăratul premiu, în opinia mea.
Revenind, însă, la rezultat, acesta demonstrează clar că există un grad mare de interes – o poftă chiar, aș putea spune – din partea organizațiilor de tineret de a contribui și de a se implica. Pentru a exploata optim acest potențial este nevoie, însă, și de sprijin din partea instituțiilor publice, locale și naționale. Reprezintă actori-cheie în orice comunitate, au un mare potențial de a sprijini și ajuta și pot beneficia, la rândul lor, de serviciile oferite de organizațiile de tineret. Din păcate, cel puțin momentan, doar la nivel de potențial.

La finalul dialogului nostru, care este mesajul pe care doriți să îl transmiteți acestor actori instituționali?
Tinerii au nevoi de servicii de tineret relevante și în concordanță cu profilul și aspirațiile lor. Cine le oferă contează mai puțin pentru ei, important este ca ele să fie oferite. În caz contrar, vor continua să își caute aspirațiile în altă parte. Pentru a preveni acest lucru, avem nevoie de ecosisteme puternice de tineret, care se dezvoltă pas cu pas și în care fiecare își înțelege și își asumă atribuțiile. Rolul Agenției este acela de a finanța proiecte și de a oferi suport, ceea ce noi vom continua să facem. Un ecosistem are însă nevoie și de organizații puternice, susținute prin politici de tineret agile, care să lucreze cu oameni dedicați tinerilor și în spații prietenoase cu aceștia.

Dar mesajul pe care l-ați adresa unui tânăr?
Este mai laconic, dar și mai… imperativ:
Experimentează!
Descoperă lumea – din jurul tău, dinEuropa și nu numai.
Provoacă-te!
Implică-te și învață din asta.
Repetă!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite