Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Digital Innovation Zone – poarta de intrare a IMM-urilor și instituțiilor publice în procesul de transformare digitală

12 Aprilie 2023



Digital Innovation Zone este primul hub de inovare digitală din Regiunea Nord-Est, o inițiativă de jos în sus, promovată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est încă din iunie 2019, care, pe baza angajamentului mai multor entități publice și private din regiune cu experiență în inovare și soluții digitale, a devenit o structură recunoscută la nivel european.Scopul principal al hub-ului este de a oferi IMM-urilor și instituțiilor publice, din Regiunea Nord-Est, sprijin și acces la o rețea largă și diversă de resurse tehnologice, digitale și de finanțare pentru digitalizarea, automatizarea și furnizarea de servicii și produse inovatoare.



Primul hub de inovare digitală din Regiunea Nord-Est

În aprilie 2016, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană de digitalizare a industriei (DEI) pentru a consolida competitivitatea UE în domeniul tehnologiilor digitale, alocând peste 100 milioane de euro pentru Digital Innovation Hub (DIH). Astfel, orice companie din Europa avea acces la un centru digital de inovare în proximitate. Până în 2019, în România, la nivel național existau doar 4 DIH-uri, din care doar 2 funcționale, înscrise pe harta europeană. În Regiunea Nord-Est nu exista niciunul.
În iunie 2019, în cadrul unui eveniment organizat de ADR Nord-Est, s-a lansat pentru prima dată ideea înființării primului Digital Innovation Hub, ocazie cu care, o parte din cei prezenți au devenit membri fondatori Digital Innovation Zone în Regiunea Nord-Est(reprezentanți ai mediului privat, academic, ONG-uri și instituții publice).
După 6 luni de întâlniri, ateliere de lucru și întrevederi cu stakeholderi relevanți din regiune, ideea a prins contur și, astfel, s-au identificat nevoile, s-a definit Value Proposition, s-a stabilit forma de organizare și s-au identificat partenerii strategici.
În decembrie 2019, s-a oficializat această inițiativă prin semnarea Asocierii în participațiune între membrii fondatori, iar până în februarie 2020 s-au semnat acorduri de adeziune cu toate cele 6 universități din regiune, 3 camere de comerț, AJOFM Iași și alte companii private din domeniul IT. Înmartie 2020, după 2 luni de muncă intensă, RegiuneaNord-Est a fost inclusă pe harta europeană a DIH-urilor, în catalogul JRC, prin ADR Nord-Est.
Deși contextul pandemic ne-a îngreunat lansarea prevăzută în martie 2020, ne-am adaptat rapid noilor condiții și am reușit să lansăm oficial Digital Innovation Zone, pe 4 iunie 2020, într-un eveniment online care s-a bucurat, atât de participarea unor personalități din domeniul digitalizării și al fondurilor europene, cât și de prezența a peste 100 de participanți în sala virtuală și peste 5.000 de spectatori pe canalele de social media.
Primul proiect pilot a fost lansat în februarie 2020 și a asistat mai multe companii din regiune printr-un amplu proces de transformare digitală.



Digital Innovation Zone obține finanțare nerambursabilă de 4 mil. EUR de la Comisia Europeană

În noiembrie 2020, Digital Innovation Zone este selectat de Autoritatea pentru Digitalizarea României ca HUB regional reprezentativ pentru competiția europeană a EDIH (European Digital Innovation Hubs) din programul Europa Digitală. Astfel că, în luna februarie 2022, a depus aplicația pentru o finanțare de 4 Mil. Euro, 100% nerambursabili, prin care să desfășoare activitățile suport specifice procesului de transformare digitală a companiilor și instituțiilor publice din Regiunea Nord-Est.
Digital Innovation Zone (DIZ), în calitate de DIH regional, este o structură de tip One-Stop-Shop care sprijină companiile și administrația din regiune să devină mai competitive oferind acces la 4 tipuri de servicii suport:
■ Soluții de finanțare a digitalizării
■ Noi competențe digitale
■ Conectarea furnizorilor de soluții digitale cu clienți și parteneri din regiune și din Europa prin acces la ecosistemul de inovare
■ Facilități de testare a noilor tehnologii înainte de achiziționare

În calitate de leader IT&C în RIS3, Digital Innovation Zone contribuie la implementarea Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Nord-Est. Își asumă leadership-ul în domeniul specializării IT&C prin stabilirea direcțiilor de dezvoltare prin inovare, identificarea și implementarea proiectelor specifice, dar și ca un facilitator transversal pentru alte domenii prioritare de specializare din Regiunea Nord-Est: producție (agroalimentare, biotehnologii, textile și materiale noi,energie și mediu), sectorul sănătății, prin implicarea activă în procesul de transformare digitală.
De asemenea, contribuie la stabilirea direcțiilor de finanțare în zona digitală, organizarea de ateliere de descoperire antreprenorială (EDP) pentru sectorul IT și definirea unei strategii de digitalizare pentru regiune.
Astăzi, Digital Innovation Zone este o structură complexă, un ecosistem cu toate componentele necesare pentru a susține procesul de transformare digitală a companiilor și instituțiilor publice din regiune.
În septembrie 2022 s-a semnat contractul de finanțare de 4 mil. euro din care 50% provin din programul Europa Digitală, iar 50% vor fi co-finanțare din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF).
Iată cum o mână de oameni, prin contribuția voluntară, în cea mai mare parte din timpul liber și pe spezele proprii, au reușit să construiască o structură recunoscută internațional, în folosul comunității din care fac parte.



Obiective Digital Innovation Zone, până în 2025

100 de IMM-uri și spitale publice vor beneficia de:
■ Audituri pentru determinarea Maturității Digitale
■ Activități de demonstrare
■ Programe de transformare digitală

1000 de persoane vor putea participa la:
■ Traininguri pentru dezvoltarea culturii digitale și competențelor
■ Radarul pentru digitalizare
■ Programe Digital Innovation de 6 luni

6 apeluri de tehnologie dedicate:
■ Experților de inovare digitală
■ Parteneri de tehnologii din rețeaua EDIH și alte rețele
■ Beneficiari ai serviciilor DIZ

Acces la finanțare prin:
■ Platforma de finanțare
■ Ateliere de pregătire pentru accesarea granturilor
■ Ateliere de pregătire pentru accesarea de investiții
■ Workshop-uri de pregătire a planului de afaceri




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite