Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Europa curata“ ne atinge la buzunar

23 Decembrie 2006



Calitatea de consumatori europeni pe care o vom capata din 2007, intrinseca celei de cetateni ai Uniunii Europene, va aduce cu sine si multiple „obligatii impuse de alinierea la standardele UE“. Fara a avea intentia de a ne alatura taberei euro-scepticilo, prezentam pe scurt modul in care conceptul de „Europa curata“ va interactiona direct cu buzunarul consumatorului roman de IT& C si electronice de consum.


rec2Omniprezenta sintagma „drepturi, dar si obligatii“, ce insoteste automat orice abordare „oficioasa“ a subiectului aderarii la Uniunea Europeana, are de la 1 ianuarie aplicabilitate directa si la nivelul consumatorilor de produse IT&C si electronice de consum. Pe scurt, „in virtutea alinierii la standardele UE“ (un alt sablon lexical inca departe de a fi atins apogeul utilizarii), amintitele produse, si nu numai ele (aparatele electromenajere intra si ele sub incidenta directivelor UE), vor fi mai scumpe.


„Nu cu mult!“ (desi, despre cum se evalueaza „mult“ in viziunea celor care se pregatesc sa implementeze masurile amintite se poate discuta cu adevarat... mult!), insa pretul va creste. Motivul – Romania trebuie sa devina parte a unei „Europe curate“ si, ca urmare, orice nou produs IT&C, electronic si electromenajer va trebui sa includa si o „taxa vizibila“, destinata acoperirii costurilor de reciclare. (Fundamentarea scumpirii este justificata prin Directiva Europeana 96/2002, adoptata prin HG 448/ 2005). Iar aceasta taxa va fi suportata exclusiv de catre consumator, la achizitionarea respectivului produs.


Pe cont propriu sau in asociatie


Potrivit noii legislatii, de la 1 ianuarie 2007, producatorii, respectiv retailerii de echipamente electrice si electronice trebuie sa precizeze Agentiei mediului modul in care actioneaza pentru reciclarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE).


Solutiile nu sunt prea multe – fie au un plan propriu de colectare a DEEE si trimitere a acestora catre centrele de reciclare, fie apeleaza la o asociatie de profil, precum Eco TIC (organizatie colectiva de gestionare a DEEE din domeniul IT&C si al electronicelor de consum), Ceced (asociatie care se ocupa de reciclarea produselor electromenajere) sau ELC (similar pe echipamente de iluminat), al caror rol este de a actiona ca o interfata intre consumatori, pe de o parte, si colectori si reciclatori, pe de alta parte.


rec3Daca nu alege niciuna dintre aceste solutii si incearca varianta „free riders“, producatorul, importatorul sau retailerul este pasibil de o amenda intre 25 si 250 milioane de lei, aplicata de Garda de Mediu. Iar pentru a fi mai convingator, amenda este insotita de retragerea automata a dreptului de import sau productie.


Teoretic, vine taxa


„«Taxa vizibila» reprezinta cuantumul platit anticipat de consumatori/ cumparatori pentru reciclarea produselor IT&C si electronicelor de consum. Aceasta taxa s-a fundamentat doar in «principiu», deoarece nu este inca disponibil nici un pret de la reciclator, nefiind nici unul functional in Romania la ora actuala. Ca urmare, in calculul taxei se foloseste ca reper pretul mediu practicat de reciclatorii din Europa. In cazul in care nu va exista, in scurt timp, un reciclator pe piata romaneasca, este posibil sa optam pentru o oferta din Ungaria, pana cand acest gol va fi suplinit. Sper insa ca, dupa a doua jumatate a anului viitor, sa devina functionala unitatea de reciclare de la Buzau“, ne-a explicat dl Valentin Negoita, presedintele Eco TIC (si, totodata, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor).


„Teoretic, taxa devine efectiva de la inceputul anului viitor, insa nu chiar de la 1 ianuarie. Cel mai probabil va fi prin martie, deoarece trebuie pregatita populatia, retailerii etc. La ora actuala (inceputul lunii decembrie – n.a.), preturile, care sunt in curs de fundamentare, sunt pe media europeana, intre 2 si 10 euro. Varful il vor reprezenta sistemele desktop, apoi monitoarele si televizoarele – circa 8 euro, iar echipamentele mai usoare, gen tastaturi, telefoane mobile etc. vor fi undeva in jur de 2-3 euro. Fundamentarea va fi finalizata in jurul datei Craciunului, astfel incat sa putem merge cu lista de preturi la Ministerul Mediului pentru aprobare“, ne-a mai precizat dl Negoita.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite