Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Piata de Document Management asteapta boom-ul

24 Februarie 2007



Vendorii si editorii locali de aplicatii de Document Management au estimari pozitive asupra viitorului afacerii lor. Prognozele optimiste, care merg pana la dublarea pietei in doar un singur an, ce va fi urmata de un alt cincinal de cresteri rapide, se bazeaza, in mare parte, pe alinierea la reglementarile din domeniu existente in Uniunea Europeana.


Document Management, sau, in traducere libera, gestiunea electronica a documentelor, a fost si inca mai este considerata de catre specialistii IT drept unul dintre cele mai promitatoare domenii ale informaticii moderne, chiar daca la ora actuala alte concepte precum Content Management sau, mai complexul, Enterprise Content Mangement se bat pentru suprematie. Cotata drept solutia ideala care ar putea elibera o organizatie de masele din ce in ce mai mari de documente, gestionand optim activitatile de informare si comunicare in cadrul acesteia, sistemele de Document Mangement raman inca, in pofida numeroaselor implementari de succes, un demers dificil. Desi estimarile optimiste sunt pertinente, iar tehnologia promitatoare, punerea in aplicare ridica numeroase dificultati, implementarea unui sistem de Document Management impunand reexaminarea si revalorificarea la un nivel superior a elementelor esentiale ale unui bussines – informatia si comunicarea –, efectul fiind modificarea, in timp, a intregii organizatii.


Legea care nu mai vine


Conform studiilor si statisticilor internationale, piata solutiilor de Document Management se afla pe un trend ascendent de cativa ani buni. Aproximativ 30% dintre companiile din Uniunea Europeana au implementat o astfel de solutie, nivelul investitiilor estimat pentru 2006 fiind undeva in jur de doua miliarde de dolari. In Romania, procentul companiilor este sensibil mai mic, fiind estimat la circa 10%, potrivit prognozei date publicitatii de catre ANIS in 2005.


Dincolo de posibilele si deja traditionalele explicatii bazate pe preponderenta IMM-urilor in economia romaneasca, puterea investitionala mica, decalajul tehnico-economic etc., exista inca un element esential ce nu trebuie neglijat – parghia legislativa. Un factor decisiv in multe tari, in care legi precum Sarbanes Oxley sau alte reglementari similare, impun ca orice informatie folosita in cadrul unei organizatii pentru luarea unei decizii sa poata fi auditabila indiferent de sursa. Si in spatiul european exista o legislatie similara in scopul combaterii criminalitatii economice.


In Romania, proaspat membru al Uniunii Europene, o asemenea lege inca nu exista, dar este asteptata. De cativa ani. Initiativa exista de aproape trei ani si apartine presedintelui Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, dl Varujan Pambuccian. Cum aminteam, proiectul de lege a fost anuntat la inceputul lui 2004, optimistii mizand pe o definitivare in 2005. O speranta care s-a dovedit neintemeiata, legea aflandu-se in Senat de mai bine de un an, dupa cum preciza chiar dl Pambuccian.


O intarziere nejustificata din moment ce insusi ministrul MCTI Zsolt Nagy prezenta aprobarea legii ca o prioritate a mandatului domniei sale: „Tot pe plan legislativ, ne propunem ca, in 2005, sa definitivam Legea Arhivarii electronice, ca un pas necesar pentru dematerializarea documentelor in administratia publica“. Un an mai tarziu, cand alte estimari optimiste anuntau posibilitatea emiterii facturilor electronice din 2006, s-a reiterat prioritizarea intrarii in vigoare a Legii Arhivarii electronice, insa tot fara nici un efect.


Mult mai recent, la inceputul lunii februarie 2007, deputatul Varujan Pambuccian a depus un alt proiect de lege la Parlament (Legea privind folosirea mijloacelor informatice pentru inregistrarea operatiunilor comerciale dintre agentii economici), despre care declara ca „intr-un an va fi operationala“. Poate ca, astfel, prin presiunea facturarii electronice si a mijloacelor informatice pentru inregistrarea operatiunilor comerciale dintre agentii economici, se va putea forta si intrarea in vigoare a Legii Arhivarii electronice.


Viitorul suna bine pentru editori


Sa revenim insa la solutiile de Document Management, fara a renunta la amintita lege. Intrarea in vigoare a Legii Arhivarii electronice, completata de dispozitiile Legii privind Arhivele Nationale, Legii semnaturii electronice, Legii comertului electronic si de reglementarile in vigoare privind conservarea, accesul si protectia informatiei cu caracter public sau privat, este privita de catre jucatorii de pe piata locala de Document Management drept inceputul unui adevarat boom in domeniu. Mai precis, din momentul in care legea va deveni functionala, piata va inregistra o dublare a cifrei de afaceri pe o perioada de un an si o crestere accelerata inca 4-5 ani.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite