Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

HVB Tiriac Bank: gestionarea proactiva a infrastructurii IT

24 Februarie 2007



Infrastructura IT: de la inovatie la resursa critica


La inceputul anilor ’90, in cadrul unei institutii romanesti se dezbatea pentru prima oara initiativa de a derula un proiect prin care utilizatorii de PC (in numar limitat, e drept) ar fi putut folosi un nou instrument de comunicare, respectiv posta electronica. Au trecut doar 15 ani de atunci, iar astazi utilizarea diverselor forme de comunicare electronica este parte din activitatea curenta. Saltul tehnologic inregistrat – atat la nivel global, cat si in spatiul romanesc – pare incredibil intr-o simpla analiza retrospectiva. In prezent, organizatiile, institutiile si companiile privesc tehnologia ca pe o resursa importanta, cu o contributie semnificativa atat la coordonarea interna organizationala, cat si la pozitionarea organizatiei in peisajul mai larg al industriei specifice. Mai mult decat atat, standardizarea si gestionarea eficienta a infrastructurii IT a devenit o tema de interes pentru organizatiile in care dimensiunile sau caracterul specific al activitatii implica un grad ridicat de dificultate la nivel de gestionare si, ca atare, se impune o cat mai buna corelare intre resursele existente.


schema-solv-itInformatia a devenit o resursa critica, iar disponibilitatea aplicatiilor o cerinta elementara. In domenii in care specificul activitatii presupune o atentie deosebita fata de informatie, precum domeniul financiar-bancar, specialistii IT cauta sa identifice dintre ofertele diversificate ale furnizorilor de solutii, pe acelea care sa corespunda necesitatilor si cerintelor companiei.


Modificarile organizationale sunt sustinute de infrastructura IT


Indiferent ca este vorba despre cresterea naturala a unei organizatii, sau de modificari generate de procese complexe precum fuziuni sau preluari corporatiste, infrastructura IT joaca un rol cheie in procesul de corelare a activitatilor companiei si de pregatire a acesteia la noua realitate.


Banca Tiriac a devenit operationala in Romania in anul 1991, remarcandu-se ca cea mai mare banca privata fondata in Romania dupa anul 1989. HVB Bank a devenit operationala in Romania in 1998 sub numele de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), iar ca urmare a fuziunii dintre HypoVereinsbank si Bank Austria si a formarii HVB Group, in septembrie 2001, BA-CA Romania si-a schimbat numele in HVB Bank Romania. Anul trecut, la finalul lunii august, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si Banca Tiriac au finalizat tranzactia care a dus la fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac, fuziune incheiata la data de 1 septembrie 2006, numele noii entitati fiind Banca Comerciala HVB Tiriac.


In prezent, HVB Tiriac Bank face parte din reteaua central si est europeana a UniCredit Group, care insumeaza active totale de 804 miliarde EUR si are o capitalizare de piata de peste 60 de miliarde EUR. Cu peste 35 milioane de clienti si peste 7.000 de unitati in 21 de tari, noul UniCredit Group este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare.


HVB Tiriac Bank se afla in proces de fuziune cu UniCredit Romania, noua entitate bancara urmand sa devina un jucator strategic pe piata europeana si romaneasca, o institutie bancara al carei prestigiu si a carei notoritate se bazeaza pe o permanenta remodelare si adaptare la cerintele pietei. Schimbarile externe presupun insa, in prealabil, ajustari ale strategiei si politicilor interne, toate acestea fiind in cele din urma reflectate si prin actiuni la nivelul infrastructurii.


Necesitatea unui management superior al infrastructurii IT


Capacitatea unei companii de a se adapta rapid schimbarii este conditionata de o serie de elemente: buna cunoastere a starii de fapt si a mediului existent, a resurselor de care dispune organizatia direct sau implicit, analiza corecta a posibilitatilor si a oportunitatilor, elaborarea unei strategii fundamentate, abilitatea de a implementa corect aceasta strategie, evaluarea consecintelor si capacitatea de ajustare a planurilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite