Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

OK, Six Sigma sa fie!

21 Martie 2007



Cine, ce face?


Ca in orice proiect managerial care implica schimbarea, insasi persoana care ocupa cea mai inalta functie ierarhica in companie, adica Presedintele/ Directorul General, trebuie sa fie perceputa de intreaga organizatie ca sustinatorul, sponsorul nemijlocit al proiectului, Agentul de Schimbare nr. 1.


* Marele sponsor:


Adesea, in publicatiile de specialitate se mentioneaza ca succesul lui Six Sigma in General Electric, de exemplu, a fost garantat de Jack Welsh, CEO, care la randul sau a preluat ideea proiectului de la Lawrence Bossidy, Presedinte Allied Signal, promotorul initial al conceptului-proiect. Argumentul este cat se poate de simplu: se transmite un mesaj clar, ca decizia este cat se poate de serioasa si nu un simplu experiment. O mare parte dintre barierele tipice care se ridica impotriva schimbarii sunt astfel desfiintate.


Marcelina_Joavina* Campionul Executiv:


Acelasi Presedinte/Director General va selecta dintre colaboratorii apropiati, deci tot un executiv senior, o persoana care va fi Campionul Proiectului, responsabil cu succesul si executia implementarii. Acesta are de obicei titulatura de Campion Executiv. El isi alege la randul sau coechipierii, cei mai valorosi executivi, mid-manageri in ierarhia companiei, recunoscuti ca lideri cu experienta, astfel incat vor fi urmati de membrii departamentelor pe care le reprezinta. Ei sunt fundatia proiectului, “creme de la cremes” in organizatie. Ca sa intelegem mai bine, folclorul spune ca Jack Welsh insusi a format echipa de proiect astfel: le-a cerut tuturor Seniorilor Executivi sa-si puna pe o lista posibilii succesori, in caz ca ei insisi nu ar mai putea, din motive de forta majora (probleme de sanatate) sa-si indeplineasca atributiile profesionale. Astfel, nu numai ca s-a creat cea mai buna echipa de proiect, dar Presedintele a dat chiar executivilor din varf un mesaj puternic despre seriozitatea proiectului si asteptarile privind succesul acestuia.


Rolul principal al Campionului Proiectului este sa supravegheze, sprijine si sa deserveasca proiectul cu resurse financiare si umane.


Apar insa roluri foarte specifice pentru un proiect Six Sigma, iata-le prezentate pe scurt:


* Maestrii Centurilor Negre si Centurile Negre:


Nu, nu va speriati, n-am trecut de la management la Arte Martiale (desi sunt multe similitudini!). Maestrii Centurilor Negre sunt consultanti externi angajati sa intre in organizatie la debutul proiectului si sa antreneze Centurile Negre ale organizatiei, selectati dintre angajatii talentati, ambitiosi, experimentati si dedicati, care vor duce, de altfel, greul proiectului. Cea mai mare greseala este sa numesti in acest rol angajati nemotivati, neimplicati. Aici merita sa exemplificam: exista in fiecare companie de succes, indivizi de succes, care performeaza in mod repetat, au experienta, stapanesc procesele carora practic, din punct de vedere al masuratorilor standard, cu greu li se poate face un repros… si totusi, au o problema de atitudine, o rezerva flegmatica, un aer de superioritate, sunt poate contributori de succes la performanta corporatiei, dar niciodata implicati in cultura ei, in valorile ei, ba, mai mult, sunt in stare sa pericliteze performanta echipei din care se presupune ca fac parte numai pentru a-si continua “evidentierea” individuala… mai simplu spus, sunt mercenari… Pe scurt, nu faceti niciodata din mercenari Campioni ai unui proiect, agenti interni ai schimbarii sau Centuri Negre. Ar fi calea garantata de compromitere a proiectului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite