Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Este Cosmote Romania performerul primului trimestru din 2007?

10 August 2007




Motivele de ingrijorare incep sa vina examinand structura clientilor operatorului. Cosmote Romania nu a publicat ponderea abonatilor in structura clientilor, insa tinand seama ca anul trecut ponderea cartelelor preplatite era foarte mare, peste 80%, si ca 88% (!!!) din cei 633.240 noi clienti atrasi in primul trimestrul din 2007 erau utilizatori de cartele preplatite, rezulta o pondere mult prea mare, peste 80%, a utilizatorilor de cartele preplatite, clienti volatili care produc venituri mici si pentru care compania trebuie sa faca eforturi permanente si deosebite pentru a-i retine. Sa amintim ca media industriei este de circa 65%.



Cel mai mic venit mediu/SIM


Ingrijorarea creste daca examinam venitul mediu realizat de operator. Rezultatul imediat al ponderii prea mari a utilizatorilor de cartele preplatite in totalul SIMurilor vandute este cel mai mic venit mediu/SIM din piata - €5,8/luna, aproape de doua ori mai mic decat media pietei. In aceste conditii veniturile totale din primul trimestru au fost de €27,4 milioane.



Cota mica de piata dupa venituri


Lucrurile stau cu totul altfel daca analizam veniturile industriei din trimestrul I 2007. Cele €27,4 milioane venituri declarate de Cosmote Romania reprezinta circa 5% din veniturile totale de circa €590 milioane realizate de telefonia mobila din Romania in primul trimestru. Pentru Telemobil s-au presupus venituri similare cu cele din 2006 – circa €25 milioane. In aceste conditii (presupunerile facute in lipsa datelor furnizate de operatorii Vodafone si Telemobil), cei doi operatori GSM900 genereaza impreuna circa 90% din veniturile telefoniei mobile din Romania, record, cred, pentru Europa.



Recuperarea investitiilor - mai dificila


In aceste conditii recuperarea investitiilor facute de Cosmote Romania devine mai dificila. Sa amintim ca recuperarea investitiilor facute de operatorii GSM900 s-a facut relativ rapid – acestia au trecut pe profit in cativa ani (3-5), in conditiile unor venituri medii pe abonat mult mai mari decat cele inregistrate astazi de acestia. De exemplu, in anul 1997 venitul mediu pe utilizator era de €750/an, sau €62,5 pe luna, adica de circa 5 ori mai mult decat au astazi operatorii GSM900, sau de peste 10 ori daca ne referim la venitul mediu de €5,8 pe luna realizat de Cosmote Romania in primul trimestru 2007.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite