Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Incubatoarele de Afaceri, mediul favorabil pentru cresterea afacerilor?

22 Septembrie 2007



In ultimii ani au aparut notiuni si institutii noi caracteristice economiei de piata: Incubatoare de Afaceri, Centre de Transfer Tehnologic, Parcuri Stiintifice si Tehnologice, Parcuri Industriale. Toate sunt concepte noi, aparute in ultimele doua decenii, care au depasit stadiul teoretic si au devenit in ultima perioada instrumente, mijloace pentru sprijinirea si dezvoltarea inovarii, intreprinzatorilor, in ideea producerii firmelor de success. Vom vorbi in aceasta editie despre incubatoarele de afaceri si impactul pe care il pot avea in mediul economic, aspecte putin cunoscute in Romania.



Un Centru Incubator de Afaceri, concept preluat din englezescul Business Incubator Centre, este o institutie care urmareste crearea unui mediu favorabil, sustenabil, pentru firmele nou infiintate si cele inovative, cu potential de dezvoltare.
Orice afacere, din punct de vedere al dezvoltarii in timp, are o perioada de initiere(incubare in house), o perioada de maturizare(incubare external house), o perioada de dezvoltare, o perioada de stagnare si o perioada de scadere. Pe tot parcursul acestor perioade afacerea este tot timpul sensibila si supusa oricand unei posibile distorsionari si disparitii. Apelarea la serviciile unui Incubator Tehnologic si de Afaceri este o forma stiintifica si logica de protejare a cresterii afacerii si de maturizare a acesteia. De altfel statisticile arata ca la nivel mondial afacerile care isi incep activitatea in Incubatoarele Tehnologice si de Afaceri au sanse mai mari de supravietuire in primii 5 ani decat cele care pornesc in afara acestora. Administratia Intreprinderilor Mici din SUA arata inca de la inceputul anilor 2000 ca 50% pana la 80%dintre firmele nou infiintate dau faliment in primii 5 ani. In schimb 87% dintre firmele incubate au supravietuit anului 5.

Obiective

Revenind la Incubatoarele de Afaceri, acestea au ca obiective specifice cresterea probabilitatii de succes in primii ani critici, reducerea semnificativa a timpului de lansare, posibilitatea patronilor de a se axa pe dezvoltarea produselor lor cheie, comercializarea rezultatelor cercetarii, identificarea oportunitatilor de a investi, crearea de noi locuri de munca si incurajarea si formarea antreprenoriala. In ultima instanta incubatorul isi propune sa aiba un efect pozitiv asupra sanatatii economice a unei zone, a unei comunitati.

Servicii

Cele mai uzuale servicii oferite de incubatoarele de afaceri sunt: Oferirea de spatiu de inchiriat pentru birouri, pentru productie, cu chirii mai scazute decat cele ale pietei; Servicii administrative si tehnice (telefon, fax, copiator, spatii pentru conferinte, instruiri, secretariat etc); Consultanta, realizarea de planuri de afaceri pentru viitorii intreprinzatori. Suplimentar se poate oferi o gama larga de alte servicii(sesiuni de informare, prezentare experti, etc) activitati de transfer tehnologic, seminarii, formare profesionala.

Istoric

Primul incubator a aparut in 1952 in Batavia, New York, iar procesul de incubare a devenit o industrie in anii ’80. In Europa primele incubatoare de afaceri au aparut in Marea Britanie. In 1972, prin renovarea unor cladiri si utilizarea acestora pentru ateliere de artizanat si meserii sau prin subdivizarea unor cladiri vechi si abandonate s-au creat spatii noi de lucru pentru firme noi.
In Romania, primul Centru Incubator Tehnologic si de Afaceri, CITAf, a fost creat in martie 1992 cu sprijinul Ministerului Cercetarii de atunci si al Institutului de Cercetare si Proiectare pentru Tehnologia Constructiilor de Masini, ICTCM SA. Ulterior s-au creat la Sibiu, Timisoara, Braila si Miercurea Ciuc 4 incubatoare de afaceri cu sprijin venit din partea programului PHARE administrat de Centrul Roman pentru IMM-uri. in 1993 Ministerul Cercetarii, printr-un program propriu a creat prima reatea nationala de Centre de Incubare si Afaceri, care nu a reusit sa devina o retea functionala, profesionista. Din cele16 incubatoare infiintate in anii ’90 mai exista acum unul sau doua, explicatia fiind ca o data cu disparitia fondurilor au disparut si incubatoarele.

INFRATECH, un altfel de inceput



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite