Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Symantec dezvaluie un raport dureros despre atacurile pe Internet

26 Octombrie 2004



Durere mare!Bianual, Symantec difuzeaza un raport de securitate care analizeaza tendintele atacurilor pe Internet, vulnerabilitatile si activitatea codurilor malitioase. Ultimul raport, ale carui concluzii vor fi prezentate in continuare, a fost facut pe perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2004.
„Exploatarea vulnerabilitatilor se face mai usor si mai repede ca niciodata. Atacatorii lanseaza atacuri din ce in ce mai sofisticate in scopul castigurilor ilegale. Prin publicarea rapoartelor de securitate, Symantec asigura comunitatii informatiile necesare pentru o eficientizare cat mai buna a securitatii sistemelor“, a declarat Arthur Wong, vicepresedinte al Symantec Security Response.



Ce a constatat Symantec?
Comertul electronic a fost tinta cea mai expusa atacurilor, reprezentand 16% din atacuri. Asta reprezinta o crestere de 400%, fata de 4% raportati in cele 6 luni anterioare. Cresterea indica o schimbare a profilului atacurilor, schimbare motivata de castigurile financiare ilegale usor de realizat. Situatia este cel mai bine ilustrata de cresterea inselatoriilor de tip „phishing“, prin care atacatorii fura informatii confidentiale.


De asemenea, atacurile asupra aplicatiilor web sunt intr-o crestere alarmanta: raufacatorii sunt atrasi de raspandirea lor globala in cadrul companiilor si de modalitatile relativ usoare prin care pot fi exploatate. Aproape 82% dintre aplicatiile web cercetate de Symantec au fost clasificate ca fiind usor de exploatat.


Prea putin timp pentru update-uri!
Timpul dintre anuntarea publica a unei vulnerabilitati si aparitia unui cod de exploatare este extrem de scurt. Datele Symantec subliniaza ca in ultimele 6 luni, numarul mediu de zile dintre descoperirea unei vulnerabilitati si exploatarea ei a fost de 5.8. Deci, organizatiile sunt fortate sa creeze patch-uri (update-uri) in mai putin de o saptamana.


Retele „bots“ care preiau comanda
Ca si cum timpul scurt dintre descoperirea vulnerabilitatii si exploatarea ei n-ar da destule batai de cap, s-a remarcat o crestere semnificativa a programelor „bots“ (in engleza, bot este prescurtarea de la robot, care mai inseamna si automat).


„Bots“ sunt programe care se instaleaza in sistem pe ascuns si permit preluarea neautorizata a controlului asupra computerului. Adeseori, atacatorii coordoneaza grupuri mari de sisteme infectate cu „bots“ sau retele de „bots“, pentru a scana sistemele vulnerabile si a le folosi in cresterea vitezei atacului.


Daca in prima jumatate a anului, numarul sistemelor infectate era sub 2000, in ultima jumatate, retelele „bots“ au reusit sa preia controlul la 75.000 de sisteme intr-o singura zi.


Retelele „bots“ pot fi updatate foarte rapid cu noi coduri de exploatare, de la distanta (remotely), fapt care permite atacatorilor sa depaseasca eforturile organizatiilor de a tine la curent securitatea sistemelor.


Cresterea grava a numarului de vulnerabilitati usor de exploatat
Intre 1 ianuarie si 30 iunie 2004, Symantec a documentat 1237 de noi vulnerabilitati, cu o medie de 48 de noi vulnerabilitati pe saptamana, 70% dintre acestea fiind considerate usor de exploatat, iar 96% de gravitate medie sau foarte mare. Prin urmare, organizatiile trebuie sa faca fata unei medii de peste 7 noi vulnerabilitati pe zi.


Care sunt tendintele generale?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Sorin din Buzau
Va salut cu respect. Ma numesc Sorin, sunt din Buzau si sunt chiar multumit de acest soft " Symantec", cel putin atat cat stiu eu despre el. Intrebarea mea, de fapt intrebarile mele ar fi - Chiar opreste atacurile acestor "insetati" de "cotrobait" prin alte calculatoare? Ce vor de fapt? Pot fi raportate undeva, sau cuiva care sa i-a masuri. Eu personal am gasit un site "http://www.db.ripe.net" in care am bagat IP celor de la care am primit atacurile. Acest site afiseaza adresa acelui IP, nume, nr. de telefon ... dar nu sunt convins ca ei ar fi cei care fac asta. Poate IP-urile sunt folosite ca o cale de a ajunge la mine. Ma poate cineva lamuri cu aceste probleme? ... Unde ma pot adresa? Sunt acele IP reale sau sunt numai niste "punti" prin care ajung la mine? Va multumesc anticipat, cu respect Sorin din Buzau?
12 Iulie 2009, 05:30:11