Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romania, azimut Internet

17 Noiembrie 2004



La inceputul anilor 2000, comunicarea prin Internet a devenit un stil de viata. Navigatul pe Internet necesita existenta unui „browser“ pentru a afisa informatia sub forma paginilor web, in format htm, html, dhtml sau xm. Cele mai cunoscute sunt Internet Explorer, Netscape Communicator, Opera si Mozilla, iar ca utilizare, IE detine de departe prima pozitie.


De 10-15 ani si Romania a fost cuprinsa de „febra Internet-ului“, la birou, acasa, la netcafe, toata lumea navigheaza. Totusi, suntem cu mult in urma tarilor occidentale in privinta numarului de utilizatori si a tipului de conexiune folosita. Statisticile MCTI arata ca peste 20% din romani au acces la Internet, iar cca 8-10% dintre ei utilizeaza Internetul in mod curent in activitatea socio-profesionala.


De la dial-up la ISDN
Practic, dintre conexiunile la Internet, dial-up-ul este cea mai raspandita, fiind cea mai ieftina. Este nevoie de un modem atasat computerului, de conectare la o retea de telefonie fixa si de un cont la un furnizor de Internet. Un modem costa aproximativ 10$, dar exista cateva dezavantaje: viteza de conectare si transfer (3-5 kB/s) mica si costul facturii telefonice, ridicat. De asemenea, transferul de date si sunet nu se face simultan. Abonamentul platit furnizorului ajunge la 25 de dolari lunar.


Conexiunea ISDN reprezinta o dezvoltare a retelei telefonice clasice care asigura de la 2 (ISDN-BRA) la 30 de aplicatii simultane (ISDN-PRA): convorbiri telefonice, acces Dial-Up la Internet, transmisii fax, transmisii de date, videotelefonie si videoconferinta, folosind firele existente si conectand diverse tipuri de echipamente terminale. Largimea de banda este superioara, viteza transmisiilor de date, mai mare.


Conexiunea prin cablu castiga teren pentru ca viteza de transfer este de pana la 100 de ori mai mare decat in cazul dial-up-ului. Costul de instalare incepe de la un million lei, iar abonamentul platit societatilor prin cablu ajunge la cateva sute de dolari pe luna, dar se elimina costurile telefonice. Computerul sau reteaua sunt legate, prin cablul coaxial folosit pentru receptionarea programelor TV, la cel mai apropiat nod al retelei de fibra optica. Utilizatorul are acces la servicii multiple (aplicatii on-site, on-server, transfer de date, televiziune si telefonie), iar securitatea creste.


Conexiuni wireless
Cea mai performanta, dar si cea mai scumpa, este conexiunea wireless. Costul de instalare poate ajunge la 250 $, iar abonamentul, la 100 $ pe luna. Pentru acest tip de conectare este nevoie de un telefon mobil cu tehnologia GPRS (General Packet Radio Service). Principalele companii de telefonie mobila active in Romania, Connex, Orange si Zapp, se intrec in a oferi servicii de acest tip.


Compania Connex a lansat serviciul GPRS (General Packet Radio Service), al carui pret reflecta cantitatea de date transmisa sau primita si nu timpul de conectare. GPRS este ideal pentru sesiuni de lucru lungi, in care utilizatorul este conectat permanent si in acelasi timp trebuie contactat pe telefonul mobil, iar sesiunile de transfer al datelor trebuie sa fie scurte (primirea sau trimiterea de e-mail-uri). Transmisia de date se efectueaza la o viteza de pana la 53,6 Kbps. GPRS permite lucrul in afara biroului folosind Internet prin conectarea telefonului cu laptop-ul, PDA-ul sau Pocket PC-ul, trimiterea sau primirea de e-mailuri, accesul rapid la informatii si aplicatii WAP, direct pe telefon si primirea de apeluri si mesaje text in timpul folosirii GPRS pentru Internet browsing sau WAP.


In acelasi timp, Orange a lansat tehnologia EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution), un pas catre UMTS (Universal Mobile Telephony System). EDGE sustine rate de transfer de date de 4 ori mai mari decat tehnologia GPRS existenta. Viteza de transfer este de 120-180 Kbps, depinzand de clasa de codificare. GPRS are patru clase de codificare, iar EDGE, sapte. Viteza maxima de transfer este de 384 Kbps.


Zapp ofera EV-DO (Evolution Data Optimized), un standard 3G optimizat pentru transferuri de date cu o rata maxima de transfer de 2,4 Mbps. Tehnologia EV-DO permite transfer de date de mare viteza (videoconferinta sau mesagerie video), descarcare de filme, muzica, stiri sau jocuri.


Oferte si preturi
Ofertele concrete sunt multiple. Am selectat trei dintre acestea: ale operatorilor Astral Telecom, RDSNet si Idilis.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite