Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ERP Open source, „rara avis“ în România

23 Martie 2009



ERP OS pare a fi un acronim încă prea puţin cunoscut românilor. Sau, mai exact, prea puţin pe placul managerilor români, care nu investesc decât în branduri consacrate. Actualul context economic ar putea face însă ca această optică să se schimbe. Nu doar sub presiunea crizei, ci şi ca urmare a maturizării şi creşterii competitivităţii soluţiilor ERP Open source.


În pofida faptului că piaţa locală a sistemelor informatice integrate de management al resurselor companiei nu a atins încă pragul de maturizare, după cum susţine Eugen Schwab Chesaru, partner & managing director Pierre Audoin Consultants (PAC), pentru majoritatea companiilor româneşti ERP-ul a devenit o necesitate pentru desfăşurarea afacerii. (Dovadă şi numărul implementărilor de astfel de soluţii raportat la restul proiectelor IT realizate în România.)


Însă, pe fundalul crizei economice, apetitul pieţei locale pentru soluţii ERP se va diminua în 2009 la jumătate faţă de 2008, conform studiului PAC. PAC estimează că cele mai afectate de criză vor fi vânzările de noi licenţe şi că peisajul pieţei ERP locale se va modifica major în următorii doi ani, în zona vendorilor de licenţe, în cea a integratorilor, dar şi în ceea ce priveşte tipologia clienţilor.


Un verdict sumbru validat de vendorii consacraţi de soluţii ERP din întreaga lume, nu doar de cei din România. Cu o singură excepţie – cea a ofertanţilor de aplicaţii ERP Open Source, care, începând de anul trecut, se află pe un trend ascendent.


Creşterea interesului faţă de acest tip de soluţii nu se datorează însă doar climatului economic defavorabil unor investiţii în sisteme IT complexe, cum sunt soluţiile ERP, ci mai ales maturizării ofertei Open source. (Funcţionalităţile unui ERP reprezintă principalul criteriu de selecţie al unei astfel de soluţii, care prevalează asupra altor criterii.) La aceasta se adaugă şi o mai mare deschidere faţă de aplicaţiile Open source în mediul business.


Pledoaria OSS


Potrivit analiştilor pieţei ERP, aplicaţiile Open source de acest tip adresează cu precădere companiile mici şi mijlocii, care, în actualul context economic, şi-au redus drastic interesul (şi, evident, investiţiile) faţă de implementarea unor soluţii IT, concentrându-se pe finanţarea activităţii de bază. Aceasta pentru că pledoaria vendorilor de soluţii OS se focalizează, în principal, pe argumentul costurilor (detaliat mai jos).


Argumentaţia nu poate fi însă redusă doar la acest element, ci este mult mai complexă. De exemplu, un alt argument foarte frecvent se bazează faptul că, în majoritatea cazurilor, o implementare ERP necesită customizări detaliate şi costisitoare, impuse nu numai de specificul business-ului, ci şi de evoluţia afacerii în timp şi necesitatea adaptării acesteia la noi cerinţe impuse de piaţă. Din această perspectivă, libertatea accesării codului sursă şi posibilitatea realizării modificărilor dorite (customizări, ameliorări, dezvoltări de noi module etc.) in house apar ca mult mai economice, comparativ cu utilizarea unei soluţii proprietare. Este adevărat însă că, pentru a putea realiza aceste lucruri, o companie trebuie să deţină competenţe superioare în domeniul OSS, ceea nu este chiar la îndemâna tuturor. Dar la fel de adevărat este că ofertanţii de soluţii Open source se bazează pe sprijinul unor comunităţi largi de dezvoltatori voluntari cu un grad superior de expertiză, un sprijin serios pentru companiile client care nu mai doresc să apeleze la suportul vendorului.


Atuurile ofertei ERP OS


Sintetic principalele atuuri ale soluţiilor ERP OS ar putea fi următoarele:
- adaptabilitate crescută: prin accesul liber la codul sursă, aplicaţiile ERP OS pot fi adaptate facil la necesităţile de business, vendorii afişând un nivel mai mare de transparenţă decât în cazul soluţiilor on-premise şi beneficiind de aportul unor comunităţi largi de dezvoltatori voluntari;
- integrare mai uşoară: soluţiile ERP interacţionează aproape cu fiecare activitate a unei companii, ceea ce impune ca aceste aplicaţii să poată fi uşor integrabile cu restul infrastructurii IT existente, dar şi cu noile aplicaţii care urmează să fie implementate, iar la acest capitol soluţiile Open source reuşesc să răspundă optim, fiind compatibile cu standarde dezvoltate pe mai multe tehnologii;
- longevitate: teoretic, orice ERP va funcţiona în parametri acceptabili de performanţă pentru o perioadă (relativ scurtă raportat la durata de viaţă totală a aplicaţiei), însă adevăratul test al performanţei şi anduranţei îl reprezintă timpul, susţin specialiştii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
vv
aERA
25 Martie 2009, 10:40:49