Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetari aprofundate in nanobiotehnologii

17 Noiembrie 2004



Micro si nanobiotehnologiile prezinta un potential considerabil pentru aplicatiile din medicina, industria farmaceutica, biotehnologii, industria alimentara s.a. Acest domeniu a fost abordat si de laboratorul de nanotehnologie din Institutul National de Cercetare–Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT-Bucuresti) intr-o serie de proiecte din cadrul Programului National MATNANTECH:

(a) Matrice suport din siliciu nanostructurat pentru cresterea de celule

Pentru prima oara in Romania a fost studiat siliciului poros (PS) ca biomaterial. PS a fost preparat si functionalizat corespunzator pentru atasarea diferitelor tipuri de celule in scopul studierii comportarii lor sau pentru realizarea de organe artificiale. Un avantaj important al tehnologiei propuse il reprezinta compatibilitatea PS atat cu membranele microprelucrate si cu tehnologia senzorilor, cat si cu microelectronica. (contact: Ing. Anca Angelescu; ancaa@imt.ro).

(b) Utilizarea structurilor nanoporoase de siliciu in tehnologia de realizare a dispozitivelor cu aplicatii farmaceutice

Dispozitivele propuse sunt constituite din membrane de Si nanostructurat bioresorbabil impregnat cu diferite microelemente: K, Mg, Fe, foarte necesare organismului uman sau animal. (contact: Ing. Anca Angelescu; ancaa@imt.ro).

(c) Sistem integrat de microrezervoare pe siliciu contribuie la rezolvarea unor probleme acute care apar in cazul unor tratamente de durata:

(I) mentinerea concentratiei necesare de substanta activa la nivelul organului afectat, prin controlarea spatio-temporala a ratelor de eliberare, dezvoltand un sistem cu adresabilitate directa, care sa poata elibera cantitatea necesara de substanta medicamentoasa dupa un anumit orar, in vecinatatea organului afectat;

(II) acoperirea unui tratament complex prin intermediul unui singur dispozitiv, realizand un sistem cu mai multe rezervoare care sa ofere posibilitatea incapsularii mai multor medicamente. (contact: Fiz.Mihaela Miu; mihaelam@imt.ro).

(d) Retea de nanoelectrozi pentru controlul activitatii electrice/electrochimice a materialului biologic

Cercetarea si proiectarea unor dispozitive miniaturizate, chip-uri pentru investigarea electrochimica a mediilor biologice, sunt importante prin aplicatiile multiple pe care le au: in biochimie la studierea activitatii electrochimice a bacteriilor sau a unor sisteme membranare subcelulare implicate in respiratie sau fotosinteza; la detectarea si caracterizarea moleculelor din solutii (proteine, complecsi proteici, ADN). (contact: Dr. Irina Kleps; irinak@imt.ro).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite