Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Virtualizarea, o tehnologie şi pe placul românilor

01 Iunie 2009



Virtualizare şi SaaS, acestea sunt aproape singurele sectoare IT care înregistrează creşteri în actualul context economic. Chiar şi în România. Dar, dacă în ceea ce priveşte modelul Software as a Service vendorii se luptă să depăşească reticenţa pieţei locale, virtualizarea se bucură de un larg interes din partea potenţialilor clienţi, care caută deja oferte de preţ cât mai avantajoase.

Tehnologiile de virtualizare, alături de aplicaţiile furnizate în model SaaS reprezintă, conform estimărilor specialiştilor, aproape singurele sectoare care înregistrează creşteri la nivel mondial, pe fundalul crizei economice. Virtualizarea însă conduce detaşat în topul creşterii.


Astfel, potrivit unui recent studiu realizat de compania Forrester pe un eşantion de 2.600 de factori decizionali asupra investiţiilor din sectorul IT (din SUA şi Europa), 54% dintre companii au utilizat deja soluţii de virtualizare pe serverele x86 sau au de gând să realizeze acest lucru în următoarele 12 luni, majoritatea fiind reprezentată de companiile din categoria SMB. Mai precis, 36% din companiile mici şi mijlocii şi-au virtualizat sistemele de operare, spre deosebire de 31%, media la nivel general. Şi în ceea ce priveşte intenţiile, SMB-urile şi-au manifestat mai activ interesul, 61% din acestea declarând că vor apela la virtualizare în decurs de 12 luni (media generală fiind de 54%). Studiul a relevat că principalul motiv pentru adoptarea virtualizării îl reprezintă scăderea costurilor generate de infrastructura IT şi de managementul acesteia (70% media generală şi 74% din companiile mici şi mijlocii).


Conform analiştilor citaţi, sondajul demonstrează clar că, în actualul climat economic, companiile, indiferent de dimensiunile lor, sunt pe cale de a-şi regândi structura informatică, adoptând o nouă abordare care să le amelioreze flexiblitatea, eficacitatea şi performanţa.


Virtualul bate clasicul

Şi analizele IDC demonstrează că tehnologiile de virtualizare înregistrează o creştere constantă în Europa. Astfel, conform cabinetului de analiză, în 2008, 358.000 de servere utilizau tehnologii de virtualizare, în crestere cu 26,5% faţă de 2007. Potrivit lui Giorgio Nebuloni, analist European Systems and Infrastructure Solutions IDC, amploarea adoptării tehnologiei x86 a făcut din virtualizare un factor esenţial, schimbând oferta furnizorilor, dar şi atitudinea clienţilor, în intreaga Europa.


Conform analistului citat, procentajul serverelor virtualizate în Europa de Est va fi de 21% în 2010, numărul serverelor virtuale vândute continuând să-l depăşească pe al celor fizice, fenomen care a devenit vizibil pentru prima oară anul trecut, când diferenţa a fost de peste 2 milioane de unităţi. Pentru anul acesta, IDC estimează că numărul serverelor virtualizate îl va depăşi pe cel al maşinilor fizice cu 10%, iar în 2013 raportul va fi de trei servere virtualizate vândute la două clasice.


Interes în creştere în România

Trendul ascendent al tehnologiilor de virtualizare se face simţit şi în România, încă de anul trecut înregistrându-se un interes accentuat spre această zonă atât din partea clienţilor consacraţi (Data Centere, companii cu ferme mari de servere), cât şi din partea firmelor care deţin 4-5 servere în „regie proprie“. Un interes vizibil şi cu ocazia numeroaselor evenimentelor organizate pe această temă (cum ar fi cele susţinute de PowerNet, Fujitsu Technologies, NetApp, IBM, Dell sau recentul VMware vSphere Forum Bucharest, organizat de compania Omnilogic, partener VMware în România alături de Scop), evenimente care s-au bucurat de un interes deosebit şi au reunit o largă audienţă.


Dincolo însă de aceste manifestări, există şi câteva date statistice şi estimări asupra pieţei locale de virtualizare. Astfel, conform unui studiu realizat de compania de analiză Infinity Research, datele centralizate pe România indică faptul că, la nivelul anului trecut, 22% din companiile intervievate utilizau tehnologii de virtualizare (fără însă a renunţa definitiv la modelul clasic: un server dedicat pentru o aplicaţie). Poate fi considerat un procent relativ mic, raportat la alte ţări, însă interesul relevat de studiu este mult mai mare. Astfel, rezultatele indică faptul că, în 2008, 3% analizau posibilitatea implementării şi 16% din companiile intervievate testau deja astfel de soluţii, în timp ce 31% îşi declaraseră intenţia de a testa/utiliza virtualizarea într-un orizont de timp apropiat.


O confirmare în plus sunt estimările făcute publice de către oficialii Microsoft România, asupra creşterii pieţei locale de servere virtualizate în 2008, care se situaează undeva în jur de 30%, raportat la 2007. O previziune confirmată şi de Şerban Zirnovan, enterprise business manager Dell România şi Bulgaria, care susţine că piaţa locală are un potenţial uriaş în ceea ce priveşte virtualizarea şi că există un interes real în creştere pentru aceste tehnologii.


Argumentul costurilor

Interesul în creştere manifestat de companiile româneşti faţă de virtualizare (chiar dacă blocarea investiţiilor în IT a devenit una dintre principalele măsuri de protecţie împotriva crizei financiare) este explicabil prin prisma principalului beneficiu oferit de această tehnologie şi anume reducerea de costuri. Un argument forte al vendorilor în actualul context economic, dar nu singurul.


Foarte pe scurt, demonstraţia economiilor promise de virtualizare este următoarea: modelul clasic de utilizare a unui server, cu un unic sistem de operare şi dedicat unei singure aplicaţii, implică o serie de costuri importante. Astfel, pe lângă costul de achiziţie, instalare, TCO (Total Cost of Ownership) include şi alte costuri mai mult sau mai puţin vizibile în faza iniţială, la cele legate de mentenanţă adăugându-se consumul de electricitate (consum propriu, dar şi consum pentru răcire), chiria (dacă serverul este localizat într-un data center), costurile suplimentare legate de necesitatea existenţei unei soluţii de back-up a datelor, respectiv a uneia de failure (cât mai performant posibile, dacă serverul respectiv rulează aplicaţii critice pentru business) etc. Dacă se multiplică acest cost total cu numărul de servere deţinut de o companie, suma obţinută începe deja să fie considerabilă. Iar dacă se ia în calcul şi nivelul de subutilizare al serverelor respective în condiţii de lucru real (nivel de putere de procesare sau capacitate de stocare), costul total începe să fie de-a dreptul apăsător! (Fenomenul subutilizării serverelor este unul extrem de frecvent, conform statisticilor nivelul de utilizare fiind undeva în jur de maximum 30%. Explicaţia acestui fenomen este simplă: orice manager IT îşi ia măsuri de siguranţă atunci când i se aprobă achiziţia unui nou server, supracapacitându-l pentru a fi în siguranţă un timp cât mai îndelungat posibil.)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite