Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SEPA şi canalele electronice

14 Martie 2010



Aşa cum subliniază documentul recent emis de Comisia Europeană “Completing SEPA: a Roadmap for 2009-2012”, SEPA ar trebui să constituie motorul modernizării pieţelor de plăţi de retail, facilitând utilizarea canalelor electronice – Internet, canale mobile – de la iniţierea plăţilor la reconciliere şi promovând dezvoltarea soluţiilor de facturare electronică.

Într-o lume caracterizată de globalizare şi dezvoltarea serviciilor electronice, este evidentă necesitatea construirii de servicii electronice peste instrumentele de plată SEPA. Pentru a evita însă ca introducerea unor astfel de servicii cu valoare adăugată să nu conducă în viitor la o nouă fragmentare a pieţei, Consiliul European al Plăţilor a decis să se implice în dezvoltarea unor cadre armonizate şi standarde pentru aceste servicii.


m-payments

Astfel, grupurile de lucru specializate ale Consiliului European al Plăţilor dezvoltă în prezent un cadru armonizat pentru canale mobile destinat iniţierii şi primirii plăţilor bazate pe transferuri credit SEPA şi plăţi prin carduri SEPA. Acest cadru va defini cerinţele de bază, regulile şi standardele necesare pentru execuţia plăţilor în ţările SEPA utilizând un telefon mobil, precum şi asigurarea interoperabilităţii cu serviciile oferite de diverşi furnizori în piaţa plăţilor mobile.


La începutul anului 2009, a fost aprobat un plan pentru canalele mobile EPC Roadmap for m-Payments, în mai multe etape. Prima etapă cuprinde analiza cerinţelor pentru dezvoltarea principiilor de bază privind serviciile de plăţi mobile, după care va urma un proces de colectare a reacţiilor părţilor implicate, prin dezbateri, discuţii şi sintetizarea punctelor de vedere ale comunităţilor naţionale. Ultima etapă va consta în definirea liniilor directoare pentru comunicare şi dezvoltarea direcţiilor de implementare a serviciilor de plăţi mobile. Se estimează că acest cadru armonizat va fi disponibil la sfârşitul anului 2010.

e-payments

În iunie 2007, Consiliul European al Plăţilor a elaborat o schemă pentru iniţierea plăţilor on-line la comercianţi - SEPA Online Payments (SOP), construită pe baza unor soluţii curente folosite la nivel naţional combinate cu SEPA Credit Transfer. SEPA Online Payments este un model pentru plăţi bancare prin Internet, similar cu iniţiative ca Giropay (Germania) şi iDEAL (Olanda). Diferenţa majoră faţă de aceste iniţiative dezvoltate la nivel naţional este că vor fi permise plăţi transfrontaliere pe Internet, permiţând consumatorilor băncilor participante să plătească comercianţilor băncilor participante oriunde în Europa.


SOP descrie un mecanism de iniţiere a plăţii prin Internet şi un mecanism de autorizare care operează peste sistemele bancare on-line existente, permiţând un transfer credit securizat irevocabil, în timp real, de la plătitor către comerciant sau administraţia publică. Comerciantului îi este furnizată o garanţie în timp real a plăţii şi este iniţiat un transfer credit SEPA irevocabil în baza acestei garanţii. Soluţia oferă un mecanism de plată on-line convenabil şi securizat, atât pentru comerciant, cât şi pentru consumator, în timp ce oferă consumatorului oportunitatea de a utiliza un canal testat şi securizat pentru iniţierea şi autorizarea plăţii.


SOP este un model opţional pentru participanţii la schemă: este un serviciu opţional pentru băncile creditoare şi băncile debitoare, lăsând la libera alegere a debitorilor şi creditorilor utilizarea lui.


În decembrie 2007, Consiliul European al Plăţilor a decis să dezvolte un cadru armonizat pentru plăţi electronice - e-Payments Framework - care să permită clienţilor să iniţieze plăţi SEPA la comercianţii on-line. O plată electronică - e-Payment - este definită ca o plată realizată în cursul unei cumpărături on-line, prin care contul curent al cumpărătorului on-line este direct debitat şi comerciantul on-line este informat direct asupra acestui fapt, indiferent de locaţia cumpărătorului şi a comerciantului.


e-Payments Framework are obiectivul de a furniza un proces standardizat care să permită unui cumpărător pe Internet să viziteze un comerciant on-line în SEPA şi să iniţieze o plată pentru cumpărături prin transfer credit SEPA, plata fiind imediat garantată pentru cumpărător şi debitată din contul curent al cumpărătorului. Acest cadru va putea fi aplicat oricărui instrument de plată SEPA. Primul pas va fi iniţierea on-line de transferuri credit SEPA, consumatorii putând să utilizeze aplicaţia proprie de Internet banking pentru iniţierea de plăţi on-line.


Dezvoltarea cadrului armonizat are în vedere realizarea inter-operabilităţii între facilităţile de plată existente şi cele noi, permiţând consumatorilor să realizeze plăţi on-line debitate din contul lor curent. Consumatorii vor fi capabili să facă plăţi on-line în SEPA, în timp real şi garantate, dacă atât banca cumpărătorului cât şi banca comerciantului oferă servicii SEPA Credit Transfer şi sunt conectate la o schemă de plăţi electronice conformă cu SEPA e-Payments Framework.


Pe aceleaşi principii, Consiliul European al Plăţilor a dezvoltat documentele Service Description şi High-Level Definition of the e-Operating Model. Documentul Service Description constituie sursa primară pentru asigurarea accesului şi conformităţii cu cadrul armonizat, definind regulile de bază, precum şi obligaţiile şi responsabilităţile părţilor participante – bănci care oferă servicii de transfer credit SEPA şi scheme e-Payments. În plus, documentul conţine informaţii relevante pentru a sprijini dezvoltarea şi activităţile operaţionale de către bănci, schemele conforme e-Payments şi furnizorii de tehnologie.


Documentul High-Level Definition of the e-Operating Model furnizează o descriere a cerinţelor generale care guvernează SEPA e-Payments Framework, incluzând rolurile părţilor participante, fluxurile de mesaje şi modelul de date pentru procesarea tranzacţiilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite