Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aderarea la zona EURO. Când şi cum?

30 Aprilie 2010




Cătălina Chicu
Şef Departament Dezvoltare Produse Noi Alpha Bank Romania


Directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn a declarat la sfârşitul lunii martie 2010 că România ar putea adopta moneda euro mai târziu decât şi-a programat. Pe 15.04.2010, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara că România trebuie să-şi păstreze obiectivul de intrare în zona Euro la începutul lui 2015.

Acest articol urmăreşte evoluţia macroeconomică în Slovacia în perioada de preaderare la zona Euro în încearcarea de a răspunde la următoarele întrebări:


• Ce condiţii trebuie să îndeplinească ţările pentru aderarea la zona Euro?
• Care sunt provocările, oportunităţile şi riscurile în adoptarea monedei unice?
• Care ar trebui să fie abordarea la nivel naţional?


Dezbateri în perioada de preaderare


Slovacia a adoptat moneda euro pe 1 ianuarie 2009. În perioada anterioară aderării, în Slovacia existau opinii divergente cu privire la strategia naţională.


Optimiştii prezentau oportunităţile: eliminarea riscului de curs valutar, transparenţa preţului şi simplificarea afacerilor cu partenerii din zona Euro.


Criticii, pesimiştii şi alarmiştii subliniau costurile şi riscurile (de strategie, de marketing, de TI, de resurse umane, de furnizori, legale etc.) şi costurile (de adaptare TI, de stabilire a preţurilor, de modificare a fluxului de numerar, de adaptări contabile).
Realiştii completau argumentaţia cu următoarele informaţii: va urma o creştere de aproximativ 13% a PIB după o perioadă de 20 de ani de la introducerea monedei unice; se vor diminua costurile tranzacţiilor şi a riscului de piaţă; se va limita independenţa Băncii Naţionale a Slovaciei în procesul decizional privind ratele de dobândă.


Criteriile Maastricht

Îndeplinirea condiţiilor de convergenţă impuse de Criteriile Maastricht reflectă gradul de pregătire al ţării pentru adoptarea monedei unice. Scopul criteriilor este asigurarea unor condiţii economice stabile pentru statele membre ale European Monetary Unit (EMU).


Două dintre criterii se referă la finanţele publice: proporţia deficitului bugetar anual nu trebuie să depăşească 3% din PIB la sfârşitul anului fiscal precedent; proporţia datoriei guvenamentale brute nu trebuie să depăşească 60% din PIB la sfârşitul anului fiscal precedent.


Criteriul referitor la rata inflaţiei: media inflaţiei pe 12 luni consecutive, cuantificată în concordanţă cu indexul armonizat al preţurilor de consum nu trebuie să depăşescă cu mai mult de 1,5% media a trei ţări din UE cu cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor.



Tags: SEAP, Banci

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite