Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

100 de primării acceptă plata prin card a taxelor şi impozitelor

31 Mai 2010




Cătălin Creţu, General Manager România, VISA Europe


Numărul administraţiilor locale care acceptă plata prin card a crescut semnificativ de la începutul anului, ca urmare a campaniei de promovare a folosirii cardului pentru plata taxelor şi impozitelor locale desfăşurată de Visa Europe şi băncile membre din România în perioada ianuarie-martie 2010. Cătălin Creţu, General Manager România, VISA Europe a prezentat revistei Bank Watch rezultatele acestei campanii.

De ce o campanie de promovare a folosirii cardului dedicată administraţiei publice locale?

Am încercat să găsim zone în care plăţile electronice nu au penetrat şi aşa am ajuns la această nişă aproape complet neacoperită de plata cu cardul.


În prezent, 10-15% din deţinătorii de carduri care fac cumpărături mai mari de 50 RON achită cu cardul. Având în vedere că valoarea medie a unei taxe anuale este în jur de 250-300 de RON, ne-am gândit că măcar acest procent de deţinători de carduri, dacă vor găsi un POS instalat în cadrul unei administraţii publice, vor face plata cu cardul. Dacă vor găsi acceptare online e şi mai bine, nu trebuie să se mai deplaseze nicăieri.


Avantajul pentru primării este că vor face o colectare mai rapidă şi vor da astfel şi o şansă celor care sunt în străinătate şi care vor să plătească taxele în primul trimestru din an când se acordă 20% reducere, dar nu o pot face, să plătească online. 2-3 milioane de români aflaţi peste hotare vor putea să plătească taxele şi impozitele online, beneficiind de această reducere.


Campania a fost demarată împreună cu băncile, practic, în prima fază, am desţelenit acceptarea. Băncile acceptatoare au încheiat contracte la nivel local. Asta s-a întâmplat în ultimul trimestru al lui 2009, după care în primul trimestru din 2010 am început campania naţională, centrată în general pe online, dar şi print şi radio.


Campania a început pe 18 ianuarie şi s-a terminat pe 30 martie. Băncile şi-au folosit şi ele canalele de comunicare directă cu clienţii.


Care sunt rezultatele campaniei?

Rezultatele au fost surprinzătoare, deşi ne aşteptam la rezultate bune. În aceste trei luni ale anului, românii au plătit cu cardul taxe în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, cu 388% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Au fost făcute 70.000 de tranzacţii cu cardul la primării, de 6,5 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceste cifre sunt mai mari decât valorile pe respectivii indicatori pe întregul an anterior. Ştim că în continuare oamenii plătesc cu cardul, deci ne aşteptăm la rezultate şi mai bune pe o perioadă de 12 luni. La sfârşitul acestei campanii am ajuns la un număr de 100 de primării care acceptă plata cu cardul.


Dintre cele 100 de primării care au implementat plata prin card a taxelor, 22 sunt reşedinţe de judeţ şi 5 primării de sector din Capitală, ceea ce înseamnă că doar 58% din totalul de 46 de capitale de judeţ de la nivelul României pun la dispoziţia cetăţenilor posibilitatea de a plăti prin card taxele şi impozitele locale. La nivelul întregii ţări, doar 10 primării au implementat plata online prin card a taxelor şi impozitelor: Arad, Baia Mare, Bucureşti sector 2, Oradea, Timişoara, Câmpia Turzii, Carei, Dej, Lugoj şi Sighetul Marmaţiei. Dacă Sighetul Marmaţiei poate să accepte plata cu cardul online, nu înţeleg de ce Iaşiul nu şi-a pus nici măcar un POS, să facă acceptare de plată, lăsând la o parte online-ul.


Toate băncile ne-au spus că merg cu comisioane foarte mici, tocmai pentru că înţeleg că este vorba de administraţia publică locală, care abia reuşeşte să-şi acopere cheltuielile, dar este nevoie totuşi de o relaţie comercială, nu se poate merge cu comision zero.


Într-un interviu cu un primar, acesta spunea că investiţia pentru implementarea acestui serviciu este echivalentul unui părculeţ mai mic sau a 200 de metri de stradă. Calculele şi costurile sunt rezonabile şi nu vorbim de sute de mii de euro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite