Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Reţeaua virtuală, următorul pas logic într-un proiect de virtualizare

24 Iunie 2010




Virtualizarea reţelei are rolul de a optimiza viteza, fiabilitatea, flexibilitatea, scalabilitatea şi securitatea reţelelor fizice clasice. De aceea, specialiştii consideră această tehnologie următorul pas logic într-un proiect complet, care include virtualizarea serverelor şi a mediilor de stocare. Lista de beneficii oferite este una extinsă, însă, firesc, provocările aferente unui asemenea tip de proiect nu sunt neglijabile, complexitatea tehnologică fiind un impediment major.

Virtualizarea reţelei nu este câtuşi de puţin un concept nou în universul tehnologiilor informatice, datând, potrivit unora, de aproape cinci decenii. De altfel, aşa-numitele Virtual Private Networks (VPN) şi Virtual Local Area Networks (VLAN) sunt utilizate pe scară largă de ani buni de către administratorii de reţea.


Tehnologiile de virtualizare a reţelei au evoluat încercând să răspundă cerinţelor din ce în ce mai critice de eficientizare operaţională şi consolidare a infrastructurii emise de organizaţiile care reunesc grupuri multiple şi, mai ales, diferite de utilizatori, fiecare dintre acestea cu cerinţe operaţionale specifice. Nevoile de business diferite ale acestor grupuri se traduc în cereri variate vizavi de capabilităţile reţelei, în anumite cazuri cerinţele având un grad atât de ridicat de specificitate, respectiv unicitate, încât anumite grupuri trebuie tratate de către departamentele IT ale unei organizaţii ca şi cum ar fi clienţi externi, total separaţi. Ei bine, virtualizarea reţelei rezolvă aceste cerinţe speciale printr-o abordare arhitecturală şi partajarea reţelei în reţele logice/virtuale, care oferă grupurilor respective un nivel de servicii similar cu cel furnizat de o reţea tradiţională, nevirtualizată.


Dincolo de satisfacerea acestui deziderat esenţial şi de promisiunile atractive pentru orice manager IT – creşterea vitezei, fiabilităţii, flexibilităţii, scalabilităţii şi a securităţii reţelei –, motivul principal de a demara un astfel de proiect se regăseşte în argumentaţia comună tuturor tehnologiilor de virtualizare: realizarea de economii prin reducerea costurilor de operarea a reţelei (Total Cost of Ownership) şi creşterea eficienţei. Însă, ca în orice proiect de virtualizare, şi în cazul celor de virtualizare a reţelei complexitatea tehnologică reprezintă o provocare delicată, pe care unele companii nu o pot depăşi doar cu ajutorul resurselor interne, apelul la un partener de implementare, cu competenţe extinse în domeniu, fiind benefic în majoritatea cazurilor.


Virtualizare internă şi externă

Deşi, aşa cum aminteam, conceptul nu este unul nou, pentru schiţarea cât mai corectă a „pachetului de beneficii“ este utilă enunţarea unei definiţii, simplificate, a ceea ce înseamnă – teoretic – virtualizarea reţelei în cadrul unei organizaţii.


O primă definiţie (aferentă conceptului de „Internal Virtualization“) este că virtualizarea reţelei reprezintă o metodă de a „combina“ toate resursele disponibile într-o reţea prin segmentarea logică a lăţimii de bandă în canale dedicate. Canale independente unele de altele, fiecare dintre acestea putând fi alocat (şi realocat) în timp real unui server, unui mediu de stocare sau altui tip de device, dar mai ales unui anumit grup de utilizatori. Un prim avantaj care rezultă este acela că fiecare canal în parte poate fi securizat separat. Prin alocarea canalelor pe grupuri definite de utilizatori, fiecare dintre aceştia are acces partajat la resursele de reţea asupra căreia i se alocă drepturi. Astfel, pe lângă rezolvarea problemei alocării resurselor necesare, se acoperă un domeniu sensibil – cel al accesibilităţii datelor critice din cadrul unei companii, limitându-se riscul posibilităţii alterării şi/sau distrugerii acestora. (Integritatea datelor critice, cu precădere a celor financiare, este un element-cheie în politicile interne ale organizaţiilor şi ca urmare a cerinţelor legislative existente în acest domeniu.)


Definiţia nu este însă completă fără completarea dată de „External Virtualization“, conform căreia o reţea virtuală permite reunirea sub un singur layer a mai multor reţelele fizice (împărţite între mai multe aplicaţii şi/sau existente în mai multe locaţii geografice). Prin unificarea acestora se obţine o capacitate superioară de coordonare şi control, eliminându-se problema eterogenităţii hardware, a compatibilităţii dispozitivelor de reţea etc. Se acoperă astfel cerinţele de optimizare, furnizându-se utilizatorilor accesul la servicii cu capabilităţi extinse, mult mai fiabile şi mai performante.


Conform specialiştilor, virtualizarea externă este cea mai uzitată metodă de a crea reţele virtuale. Iar referitor la cele două tipuri de virtualizare a reţelei, mai trebuie precizat că furnizori care distribuie aceste instrumente de virtualizare a reţelei oferă, în general, fie o formă sau alta.


Beneficii şi beneficiari

Beneficiile oferite de virtualizarea reţelei, în ambele sale forme, nu se rezumă însă doar la cele amintite anterior. Lista avantajelor este mult mai extinsă, iar dintre acestea merită menţionat un element important şi anume că virtualizarea permite rularea de aplicaţii multiple („side-by-side“) pe aceeaşi reţea fizică. Fiecare reţea virtuală se supune politicilor de business definite, oferind securitatea, disponibilitatea şi performanţa necesare pentru fiecare serviciu, de la aplicaţii enterprise până la mail, VoIP şi streaming video.


Pe de altă parte, prin virtualizarea reţelei se obţine o îmbunătăţire semnificativă a productivităţii şi eficienţei activităţii depuse de administratorii de sistem, care elimină, prin automatizarea unor serii extinse de operaţiuni, o bună parte din dificultăţile generate de operarea mai multor reţele fizice şi de problemele adiacente de securitate. Uşurarea muncii administratorilor este asigurată şi de faptul că fişierele, folderele şi aplicaţiile pot fi gestionate centralizat, de pe un site fizic unic, iar adăugarea, partajarea şi realocarea pe servere, pe medii de stocare sau pe grupuri de utilizatori, de exemplu, se poate realiza mai uşor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite