Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea primeşte suportul necesar pentru obţinerea performanţei

16 Februarie 2011




Mai mult, aceste colaborări înseamnă, de regulă, şi o validare a grupurilor de cercetare româneşti, întrucât partenerii noştri importanţi, precum cei din ţările menţionate, selectează din peisajul autohton doar partenerii valizi, cu putere de cercetare, cu resurse şi potenţial care merită să fie valorificate.

Vom continua să dezvoltăm aceste parteneriate bilaterale, în special cu ţările ale căror sisteme de cercetare sunt foarte performante şi intră în plutonul mondial fruntaş. Avem un parteneriat bilateral cu China, pe care l-am dori mai intens, deşi există şi acum un număr important de proiecte finanţate. În general sunt, însă, mai utile programele care implică finanţarea comună a proiectelor de cercetare, aşa cum se întâmplă în cadrul parteneriatului cu Agenţia Naţională de Cercetare din Franţa. Prin competiţie sunt selectate proiecte şi fiecare îşi finanţează partea de cercetare, pe teme de interes comun. De exemplu, în domeniul fizicii, în pregătirea proiectului ELI, sau în proiecte de biodiversitate, biologie, sisteme ecologice, ce vor putea fi puse în practică prin proiectul Centrului pentru Studii Avansate Dunăre - Deltă - Marea Neagră. Aceste parteneriate sunt modele pe care le dorim dezvoltate cu ţări puternice, capabile să antreneze în colaborări internaţionale cât mai multe echipe performante din România.

Cu alte cuvinte, cercetarea românească nu poate supravieţui într-o paradigmă locală. Cum gândiţi procesul de internaţionalizare, de creştere a vizibilităţii rezultatelor interne, de racordare la problematicile majore, globale?

În ultima vreme vorbim din ce în ce mai mult despre o economie globală. Economie globală nu înseamnă numai o piaţă comună a produselor şi serviciilor. Înseamnă şi o piaţă comună a forţei de muncă, a serviciilor de educaţie, o piaţă comună a cercetării şi inovării. Dacă o economie, un sistem de educaţie, un sistem de cercetare este decuplat de la această piaţă globală, are foarte puţine şanse să supravieţuiască. Asta o dovedeşte practica economică internaţională şi este clar că ea se referă nu numai la economie, ci şi la celelalte sisteme pe care le-am menţionat. A rămâne în practica ultimilor ani, într-un sistem relativ închis de cercetare, de circulaţie a informaţiei ştiinţifice, înseamnă o izolare a cercetării şi ştiinţei româneşti, care nu poate face bine în nicio situaţie. Am trăit o perioadă istorică în care am avut o izolare ermetică, care a produs decuplaje şi rămâneri în urmă importante ale sistemului de cercetare românesc, ale nivelului tehnic şi de dezvoltare socială. În prezent, promovăm intens angajarea României la circuitul internaţional de informaţie ştiinţifică, de creaţie ştiinţifică şi dezvoltare tehnică. O evoluţie sustenabilă a ştiinţei româneşti poate avea loc doar în cadrul european şi internaţional modern de creaţie ştiinţifică şi tehnologică.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Virgil Iordache
Domnule Ciuparu, va faceti iluzii sau faceti declaratii doar pentru imaginea publica afirmand ca la proiectele de tip Parteneriate contractatea din 2008 a existat o evaluare a rezultatelor intermediare. Nu se compara sub nici o forma cu ce s-a facut la Idei, iar finantarea a urmat asa-zisei evaluari: in timp ce la Idei nu s-a finanta nimic sub 40, la Parteneriate s-a finantat de la 25 in sus, adica de la nota 5... Ar fi fost de asteptat sa existe un prag unitar, insa deocamdata e o forma fara fond evaluarea rezultatelor la Partenerite, din pacate. N-a existat deci vointa politica sa taiati in carne vie impostura, sa speram ca o veti face macar cu ocazia noilor competii.
18 Februarie 2011, 11:30:46
Virgil Iordache
PS. Va sugerez sa evaluati cu corectitudine si calitatea umana, nu doar stiintifica, a celor cu care va inconjurati, unii parteneri ca dl V. Parvulescu deja au desfasurat actiuni de forta lipsite de etica in baza faptului ca, spun colegii lor, vor fi sefi in comisia de abilitare prevazuta de noua lege a invatamantului... Simplul fapt ca lanseaza astfel de zvonuri in spatiul public de catre oameni cu care aveti lucrari in coautorat chiar in 2011 spune ceva despre nivelul lor de adecvare la astfel de functii. Ar fi pacat sa inlocuim un sistem de interese cu altul, chiar si avand H mare.
18 Februarie 2011, 11:53:35
cercetator
Foarte frumoase vorbe numai ca intre teorie si practica e o mare prapastie. N-am sa inteleg in ruptul capului de ce ministerul BLOCHEAZA banii si nu face platile pe proiecte atunci cand trebuie! Macar se imbogateste cineva dintreaba asta, sau e doar disfunctionalitate din prea multa prostie? Domnilor suntem in 2011 si nu am vazut inca un ban pe proiectele nucleu sau pe celelalte proiecte pe anul asta. Singurele plati care s-au facut au fost restantele din 2010, dar si acestea facute la mijlocul lui Febr. Asadar stimati domni din minister care faceti rapoarte peste rapoarte peste politici de cercetare, credeti ca noi putem sa cercetam fara nici un ban de salariu, materiale, samd? Astept de mai bine de 3 luni banii ca sa-mi cumpar niste piese de 300 de EUR si sa continui niste masuratori pentru un articol pe care simt ca il voi publica intr-un jurnal de top (dar chiar de top!) Daca mai trec citeva luni nu m-ar surprinde sa publice altii inaintea mea rezultatele astea...Si atunci cum dracu sa fii performant! De salariu ritmic ce sa mai zic. Poate in MAI luam si noi banii pe IANUARIE! Stimati domni care ati mai lucrat in Ioropa si America, v-a intarziat vreodata salariul acolo cu o singura zi? Pun pariu ca nu! In Romania intarzie cate 180 zile! Mai e ceva de zis? Voi o sa-i dati inainte cu eficienta, rapoarte si bla bla...stergeti-va undeva cu ele.
19 Februarie 2011, 03:10:26
Cineva
Domnule Ciuparu, intr-adevar cuvinte mari. Dar, oare, chiar nu vedeti cum s-a facut monitorizarea la Parteneriatele din 2008? Cand presendintii unor paneluri de evaluatori dintr-un domeniu luau 50 puncte la proiectele coordonate de dumnealor (depuse la domeniul la care sunt proprii evaluatori!!!) dupa evaluarea la cel de-al doilea panel de la acelasi domeniu?! Sau cum la IDEI membrii comisiilor CNCSIS depun proiecte in paneluri inrudite, dar fara sa aiba rezultate sau legatura cu domeniul, si obtin tot 50 puncte?! Fara sa doriti sa deschideti ochii, Dvs. si cei care v-au numit aici, totul se rezuma la cuvinte mari...
20 Februarie 2011, 10:32:10
MC
Domnule Ciuparu, pot spune ca eu, ca cercetator, asteptam sa gasesc un loc in afara pentru a pleca. Mai am insa o speranta, veniti dupa un stagiu la Yale, vorbiti bine, inteligent, aduceti imbunatatiri extrem de utile la legislatia cercetarii. Putem spera ca sistemul se reformeaza. Dar nu-i suficient. Mai aveti de lucrat la un element important, managementul institutelor si al competitiilor. Daca nu va schimba pedelistii - oamenii valorosi sunt incomozi - poate va veti ocupa si de acest aspect. Succes!
26 Februarie 2011, 07:28:19
Radu
Zilele trecute pichetam, noi cercetatorii, ministerul si ancs-ul. Dl. Ciuparu a iesit in strada printre noi si ne-a invitat pe toti 45 in sala de consiliu la un ceai - afara erau - 6 gr, si la discutii. Asta arata ca omul simte si gandeste omeneste, nu politic. Funeriu ne-a ignorat total. Apoi intr-o ora Ciuparu ne-a aratat ca are viziune, strategie si determinare. In comparatie cu liderii prezenti care nu stiau nici ce revendica. Cu toate astea, asa cum spun colegii mei mai sus, la Parteneriate, IDEI, salarii, evaluatori sunt probleme. Serioase. Asa cum spuneati la acele discutii, evaluatorii internationali pot fi o solutie. Cei interni pe criterii de competenta. Si multe alte solutii va sunt necesare.
26 Februarie 2011, 10:52:28