Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, director general ICSI Rm. Vâlcea: „Tehnologiile criogenice şi izotopice sunt portaluri ale României către elita cercetării”

26 Martie 2011



Setea de nemurire, căutarea elixirului tinereţii, depăşirea limitelor cunoaşterii, îmbunătăţirea calităţii vieţii au reprezentat de-a lungul timpului frământări constante ale umanităţii. Cercetătorii, poate cei mai pasionaţi oameni în descifrarea enigmelor vieţii, reuşesc de multe ori să transforme întrebările în răspunsuri şi imaginaţia în viitor. O astfel de dinamică se regăseşte la câţiva kilometri de Râmnicu Vâlcea, acolo unde se află Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm.Vâlcea, locul în care cercetătorii au creat tehnologii ce susţin domeniul energetic al fisiunii şi fuziunii nucleare, domeniul energiei asociate hidrogenului şi pilelor de combustibil, domeniul mediului şi calităţii vieţii. Apa Sărăcită în Deuteriu este doar unul dintre produsele patentate de institut, descoperire la care directorul general, prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu a avut o contribuţie majoră, continuând an de an să transpună în practică noi idei şi noi proiecte, asociate fuziunii nucleare. Criogenia şi echipamentele specifice, mediul şi calitatea vieţii, siguranţa alimentară, transferul tehnologic şi serviciile de specialitate, dezvoltarea sistemului de gestionare a resurselor financiare publice şi private şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea resursei umane din cercetare, sunt obiective de cercetare-dezvoltare, care, adăugate celor de mai sus, reprezintă fundamentul strategiei generale de dezvoltare a ICSI Rm.Vâlcea.



Prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu,
director general ICSI Rm. Vâlcea



În 2011, ICSI Rm.Vâlcea şi-a propus dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare prin realizarea unui Laborator de temperaturi scăzute pentru aplicaţii energetice ale fluidelor criogenice în fuziune şi domenii conexe. Care va fi rolul, menirea acestui laborator?

Mai întâi de toate, trebuie specificat faptul că încercăm de ani buni să ne definim un „playground”. Sarcina cercetării într-o ţară ca România este una destul de ingrată, ţinând cont de faptul că suntem în-tr-o semnificativă întârziere de dezvoltare faţă de alte ţări europene şi, în plus, nu există o susţinere din partea unei industrii competitive. Din acest motiv, ideea noastră de bază a fost de a ne găsi o „nişă” de activitate, în care doar experienţa anterioară şi potenţialul creativ să fie definitorii.

Din acest punct de vedere, criogenia a fost una dintre ţintele noastre încă de la înfiinţarea institutului ca organizaţie de cercetare. Este un domeniu care nu are încă o imagine publică, dar care are un rol de cercetare suport pentru multe domenii vitale de dezvoltare. Institutul a avansat în ultimii 10 ani mai multe proiecte pe termen lung, în care ne-am propus ca implicarea noastră în domeniul dezvoltării sau reformării unei noi structuri energetice să fie tot mai adâncă şi mai cunoscută pe plan naţional şi european. Noul Laborator de temperaturi scăzute este o etapă în această traiectorie, care va permite creşterea capabilităţii instrumentale a ICSI Rm.Vâlcea în domeniul criogeniei ca suport atât pentru cercetările noastre în domeniul fuziunii, cât şi pentru introducerea de noi tehnologii nepoluante bazate pe resurse regenerabile.

Laboratorul va reprezenta, în acelaşi timp, şi o platformă deschisă de cercetare, în care posibilităţi de experimentare, ne-existente până în momentul de faţă în România, vor fi oferite oricărei organizaţii interesate în domeniu.

Pentru a fi mai specific, vreau să subliniez faptul că noul laborator - denumirea este generică, cuprinzând în sine mai multe laboratoare cu topici distincte, are ca element central un sistem dual de lichefiere Heliu/Hidrogen, care va permite derularea de experimente la temperaturi în domeniul 4 ÷ 80 K. Este un lucru extraordinar, dat fiind faptul că până în momentul de faţă astfel de condiţii de experimentare au fost total inaccesibile cercetătorilor din România.

Mai mult, heliul lichid produs în noul laborator va putea fi utilizat în spitale, la sistemele de investigare care necesită menţinerea unor temperaturi foarte scăzute.

Privit din perspectiva unui centru de cercetare, laboratorul va activa în două direcţii fundamentale, una legată de ciclul combustibilului - Tritiul şi Deuteriul, pentru experimentul de fuziune ITER, iar cealalată de tehnologiile energetice, în sensul dezvoltării de sisteme de stocare şi transport pentru cei doi vectori energetici ai viitorului: hidrogenul şi electricitatea. Perspectivele pe care le estimăm în această direcţie sunt extrem de interesante, considerând efortul conjugat al tuturor statelor de a-şi reforma sistemul energetic naţional.


Centrul CNH2


Apa Sărăcită în Deuteriu (ASD) este o apă microbiologic pură, mineralizată, cu proprietăţi antiaging şi anticancer, comercializată în România, Ungaria, Japonia şi SUA sub denumirea QLARIVIA. Care sunt principalele sale caracteristici, în ce terapii este folosită?

Concentraţia de deuteriu din organismul unui adult este de aproximativ 120-150 ppm. Cu toate că nu pare mult, atunci când comparăm această cantitate cu masa altor elemente vitale, se observă că deuteriul este prezent în corp într-o cantitate de şase ori mai mare decât calciul şi de zece ori mai mare decât magneziul.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
VASILE MIHAIL
Numai bine
27 Noiembrie 2014, 02:21:55
Dumitru Bucuresteanu
Domnule Director,Ioan Stefanescu, Ma adresez dvs,relatindu-va ca cercetare se poate face si la un nivel mult mai mic,cu rezultate bune,dar dezvoltarea si punerea in productie e aoroape imposibil.Am inventat si realizat pila de combustie Aluminiu-Oxigen ce funct.cu hipoclorit de sodiu.Un auto electric cu 50 L de hipo,12% conc.parcurge peste 800 km.Ce este mai interesant ca nu se mai consuma aluminiu,visul orcarui cercetator.Ce s-ar intimpla daca am lasa deoparte orgoliile personale si am realiza o colaborare intre privat si stat,pt a finaliza un proiect de talie mondiala,inainte de al cumpara de la altii. Dumitru Bucuresteanu c.bucure@gmail.com Va multumesc.
08 Martie 2016, 10:14:44