Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Să dăm un plus de valoare timpului, mediului care ne înconjoară şi mobilităţii oamenilor

26 Martie 2011





În spiritul respectului pentru comunitate şi mediu, oraşul Craiova derulează un proiect amplu de cercetare aplicată cu caracter demonstrativ, finanţat prin Programul Cadru 7 al UE - proiectul MODERN - Mobilitate, Dezvoltare şi Reducerea Consumului de Energie.

Proiectul are 21 de parteneri şi se aplică în 4 oraşe europene: Craiova–România, Brescia–Italia, Coimbra–Portugalia şi Vitoria-Gasteiz–Spania, Craiova fiind oraşul coordonator al întregului proiect (detalii: http://www.civitas-initiative.org/city_map.phtml?lan=en).

Misiunea proiectului MODERN este aceea de a creşte calitatea vieţii şi a mediului în oraşe, prin implementarea unui pachet de măsuri integrate, care să conducă la reducerea consumului de energie, la reducerea poluării rezultate din transport şi la creşterea gradului de mobilitate urbană.

Proiectul este implementat în Craiova printr-un parteneriat între Primăria municipiului ca element decizional, IPA CIFATT Craiova executant cercetare-proiectare şi RAT Craiova ca aplicant.

Dezvoltarea locală a oraşului Craiova, care s-a accelerat in ultimii ani, se bazează pe numeroase politici locale integrate, deschidere şi receptivitate faţă de eforturile Comisiei Europene de a găsi soluţii pentru un echilibru între cerinţele de mediu şi nevoia acută de mobilitate, fie că este vorba de mobilitatea pietonilor sau mobilitate pe „patru roţi”.

Proiectul se derulează pe o durată de 4 ani şi ne aflăm acum în cel de-al treilea an de implementare, la începutul etapei de demonstrare pentru cele mai multe dintre măsurile de intervenţie. Proiectul acoperă o arie largă de aspecte ale transportului public urban pentru a demonstra că se poate acţiona în diferite moduri pentru a crea echilibru şi armonie între furnizorii de servicii de transport, utilizatori, membri ai comunităţii şi mediu. Noutăţile tehnologice pe care le aduce proiectul MODERN pentru oraşul Craiova sunt:

1. Introducerea combustibililor alternativi: s-a înlocuit motorina cu amestec 20% biodiesel pentru 10 autobuze din Craiova.

2. Tranziţia spre autobuze cu nivel redus de poluare: se vor analiza diferite surse de finanţare pentru achiziţia de autobuze ecologice care au consum redus de combustibil, nivel redus de poluare şi care oferă călătorilor condiţii optime de transport. S-au achiziţionat deja 17 autobuze şi anul acesta se vor cumpăra alte 20 de autobuze noi.

3. Sistem de reducere a consumului de energie la tramvaie şi acordare de prioritate acestora în intersecţii: s-au modernizat 9 tramvaie, prin dotarea acestora cu chopper-e şi calculatoare de bord, echipamente care vor contribui la reducerea cu cca. 40% a consumului de energie electrică. Soluţia tehnică pentru choppere aparţine colectivului de tehnicieni din Craiova şi este brevetată. Echipamentele pentru acordarea priorităţii sunt incluse în calculatorul de bord.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite