Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Leasing-ul de software: Avem lege, asteptam piata

13 Iulie 2005



Legislatia care reglementeaza finantarea software-ului prin leasing este in vigoare de la finalul anului 2004. Fiind la inceput, nu sunt multe firmele de leasing financiar care au disponibilitate totala pentru derularea operatiunilor de leasing pentru soft. Primele contracte le-au incheiat companiile legate de producerea de software. Ca modalitati de a finanta foarte repede software, companiile interesate colaboreaza cu firme de leasing la care sunt actionare sau grupuri de firme producatoare de software au creat o companie captiva specializata pe contracte de leasing. Specialistii din domeniu dau 2007 ca an
de referinta pentru lansarea efectiva a finantarii de software in leasing.


Cornel Coca Constantinescu - Presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR)2007 ar putea fi anul lansarii efective a leasingului pe software, dar, in ansamblul pietei de leasing, partea de software nu va reprezenta un procent semnificativ nici in 2007. Presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Cornel Coca Constantinescu, ne-a declarat: „Finantarea IT (hardware si software) are deocamdata sub 1% din totalul pietei de leasing. Nu ma astept la cresteri semnificative in 2005 ca valoare a leasingului de software, dar orice companie are nevoie de software. Daca pornim de la ideea ca exista cerere pentru soft, va veni apoi si oferta financiara.“


Conform unui studiu realizat de IDC (International Data Corporation), potentialul oferit de piata de software din Romania este de 69,8 milioane USD la nivelul anului 2004, in crestere cu 10,6% fata de volumul tranzactiilor realizate in 2003. Dupa estimarile specialistilor dinamica acestei piete se va modifica radical in contextul noului cadru legislativ si a legiferarii finantarilor de software prin leasing. Volumul pietei de software si servicii este estimat sa ajunga la circa 167,6 milioane USD pana in 2008.


Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS)In 2007-2008 vom asista la o crestere a pietei de software determinata si de evolutia leasingului de software, este de parere presedintele Asociatiei Patronale a Intreprinderilor de Software (ANIS), Florin Talpes, estimand ca 2007-2008 va aduce o supracrestere de circa 25% datorata leasingului de software peste cresterea normala a pietei de software.


Aceste modalitati de finantare vor contribui la legalizarea solutiilor complexe de software si hardware din domeniul privat, contribuind astfel la reducerea pirateriei.


Pionieratul presupune asumarea de riscuri Pe partea de leasing de software Romania este un pionier, numai o treime din tarile UE au legislatie pentru leasingul de software, in unele cazuri abordarea implicand si solutii hardware. Ca in orice domeniu de pionierat exista o anumita timiditate, cine intra primul trebuie sa-si asume mai multe riscuri. „Dezvoltand riscurile asumate de compania de leasing, exista riscul de reposesie. In cazul in care utilizatorul nu isi achita la timp ratele de leasing, ar trebui sa poata fi deposedat de acel soft, care ar putea fi din nou vandut sau inchiriat unor alti utilizatori, dar nu exista o piata second hand pentru software“, subliniaza Cornel Coca Constantinescu.


Piata secundara pentru software este in formare


In ceea ce priveste reposesia, situatia este in acest moment destul de complicata pentru ca trebuie sa existe suficiente posibilitati de a-l determina pe utilizatorul tau care ar putea fi un rau platnic de moment sa-si achite ratele de leasing sau sa returneze software-ul.


„O solutie ar fi de a parola soft-ul cu parole schimbate lunar, iar in momentul cand vine data scadenta compania sa nu mai poata utiliza software-ul decat la primirea parolei care vine odata cu achitarea ratei de leasing“, propune presedintele ASLR. Acesta solutie ar putea fi abordata numai in parteneriat cu firma producatoare de software. Piata se poate dezvolta prin parteneriate intre companiile de leasing si firmele dezvoltatoare de software pentru ca impreuna sa identifice un alt utilizator, sau, intr-un fel sau altul, sa-si imparta riscurile asumate.


Pentru orice fel de produs care se achizitioneaza in leasing se formeaza o piata secundara, iar in Romania exista precedentul pentru licentele Microsoft.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite