Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universitatea Spiru Haret raspunde provocarilor educatiei secolului XXI

15 Septembrie 2005




Care sunt avantajele invatamantului la distanta in procesul de comunicare, educare si formare profesionala a studentilor?

Restructurarile si perfectionarile constante, determinate de schimbarile continue in domeniul concurentei, necesitatea supercalificarii fortei de munca si a invatarii permanente solicita tot mai mult indivizii sa tina pasul cu vremurile. Invatamantul la distanta, de fapt, invatamantul la domiciliu reprezinta o forma de invatare practica si comoda.

Invatamantul informatizat, bazat pe utilizarea tehnologiilor moderne – calculator, Internet, televiziune –, desi foarte costisitor pentru universitati, aduce celor implicati in procesul de instruire si formare importante beneficii. El este avantajos pentru cei cu resurse modeste, pentru cei ocupati in diferite sectoare de activitate, ca si pentru comunitatile dezavantajate sau izolate. Acest tip de invatamant ofera o flexibilitate mai mare in stabilirea continutului curricular, este mai adaptabil la nevoile studentilor, permite o evaluare rapida si obiectiva, faciliteaza reducerea costurilor pe masura cresterii numarului celor care beneficiaza de acesta.

Este Spiru Haret o universitate a secolului XXI sub aspectul tehnologiilor informatiei pe care le pune la dispozitia studentilor si profesorilor?

Dupa cum am mentionat, deja, participarea noastra la manifestari internationale din sfera educatiei a reprezentat prilejul de a ne compara cu universitati din intreaga lume, multe fiind dintre cele mai mari si prestigioase. Am avut, astfel, posibilitatea sa evaluam, comparativ, infrastructura, resursele, potentialul si realizarile noastre.

Am constatat ca, fara o dotare moderna, performanta, nu putem vorbi de invatamant de calitate, in general, si de desfasurarea in conditii optime a formei de invatamant la distanta, in special.

Universitatea Spiru Haret este singura institutie de invatamant superior din tara si una dintre putinele din lume care dispune de un post de televiziune propriu. Televiziunea Romania de Maine (TvRM) este post national universitar si cultural, singurul cu acest profil din Romania. De curand, in dotarea televiziunii a intrat si un car de reportaj ultraperformant, in valoare de 1,5 milioane euro. Universitatea noastra are o editura si un complex tipografic computerizat ultramodern, peste 1.200 de computere de ultima generatie in laboratoare si in Centrele pentru invatamant la distanta, racordate la Internet 24 ore din 24, studiouri de transmisie in direct si de inregistrare a cursurilor, consultatiilor, sintezelor, dezbaterilor, aparatura complexa multimedia, programe soft de evaluare a pregatirii studentilor si de evidenta informatizata etc.

Toate aceste investitii in tehnica si tehnologie de ultima ora pentru invatamant reprezinta un efort financiar de cca. 6,5 milioane euro, numai in ultimii doi ani.

Prin infrastructura de care dispune, prin tehnologiile utilizate – calculator, Internet, televiziune, carte tiparita – in procesul de invatamant, prin calitatea absolventilor – peste 35.000 –, prin realizarile generale obtinute, putem aprecia ca Universitatea Spiru Haret se situeaza la un nivel comparabil cu cel al marilor institutii de invatamant superior performante din lume, iar, prin racordarea continua la inovatia de ultima ora, demonstreaza ca este pregatita sa raspunda eficient provocarilor secolului XXI din domeniul educatiei, ca este o universitate pentru Romania de maine.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite