Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Biometrica - de la filme la viata cotidiana

19 Septembrie 2005



Primul contact cu tehnologiile biometrice al multora dintre noi a fost bineinteles din filmele hollywoodiene. Fie James Bond identifica un terorist dupa recunoasterea faciala de pe o caseta video, fie un sistem supersofisticat de recunoastere vocala permite accesul in reteaua unui laborator, si nu pomenim aici de productii SF de ieri (maine vor mai fi SF?) ca Minority Report (unde cumparatorii din mall sunt identificati dupa scanarea ochilor de la intrare) sau si mai si, Gattaca (cei selectati au acces la facilitati dupa compatibilitatile ADN-ului). Dupa 9/11, multe state s-au hotarat sa inglobeze caracteristicile biometrice in pasapoartele ce le vor emite si care vor fi dotate cu smart card. Ce sunt aceste tehnologii de control ID pentru acces la resurse sau autentificare daca au puncte puncte slabe si cat sunt de raspandite incearca sa puncteze articolul de mai jos.


Valori ca adrese MAC, IP, sau localizarea fizica in cadrul unei retele nu sunt adecvate adesea in determinarea adevaratei identitati a unei persoane care acceseaza un sistem.


Exista trei metode de baza utilizate pentru identificare si autentificare

  • Ceva ce stii
  • Ceva ce ai
  • Cine esti


    In general cand se vorbeste procesul de identificare si autentificare de ceva ce stii, vorbim de un sistem ce utilizeaza parole. Parolele au insa si ele inconvenientele lor: desi sunt ieftine si usor de stabilit, ele sunt scumpe si anevoie de manageriat. In conformitate cu un studiu Gartner, organizatiile mari cheltuie mai mult decat 340 USD/an, per user, pentru resetarea parolelor. Costul devine major pentru o organizatie mare.


    Identificarea pe baza de ceea ce ai inseamna token card, smart card sau alt fel de badge electronic. Desi aceste sisteme pot furniza securitate superioara comparate cu procesul parolei tipice, echipamentele pot fi furate sau pierdute.


    Identificare biometrica (IB)


    Biometria poate fi integrata in orice aplicatie care necesita securitate, control acces si identificarea sau verificarea utilizatorilor. Vorbim de biometrica atunci cand identificarea se face pe baza a ceea ce esti. Autentificarea biometrica este procesul de a utiliza cateva caracteristici fizice, trasaturi, sau caracteristici behaviorale pentru a autentifica pe cineva. Cel mai comun exemplu sunt amprentele.


    Autentificarea biometrica cade intr-una din cele doua categorii generale. Prima este recunoasterea fizica (Phisical Characteristics Rec), care se bazeaza pe caracteristici ca amprentele, scanare de iris sau retina, amprenta vocala, sau geometrie faciala.


    A doua categorie este recunoasterea caracteristicilor behaviorale (BCR). BCR se bazeaza pe caracteristici behaviorale de tipul cum o persoana tasteaza, scrie sau semneaza.


    IB consta in inregistrarea si stocarea caracteristicilor fizice ca amprente, inregistrari de voce, sau scanari de retina. In timpul acestui proces sunt create template-uri ale trasaturii respective care sunt reprezentari matematice ale caracteristicilor fizice. Template-ul este stocat in cateva modalitati, cel mai adesea intr-o baza de date criptata pentru regasire si comparare, mai tarziu, pentru autentificare. Procesul este doar aproximativ, deoarece exista vendori care au proiectat diverse sisteme sau variante.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite