Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Spatiul cibernetic vs spatiul mioritic

17 Octombrie 2005



Renuntarea la masura de a nu percepe impozit pe salariile softistilor, propusa de noul ministru de finante, nu va trece de Camera Deputatilor, ne asigura Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei de IT&C din Parlament cateva zile in urma. Chiar daca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a renuntat la idee (nu stim daca in urma presiunii sectorului ITC sau la o analiza proprie) va prezentam argumentele oferite de industria de profil prin principalii sai reprezentanti in cadrul unei intalniri de la sediul CCIR.


„Daca am fost granarul Europei atunci cand Europa se industrializa acum trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta sa ne afirmam si in domenii in care avem oameni bine pregatiti, iar unul dintre acestea este dezvoltarea de software“ considera Varujan Pambuccian. Conform acelorasi opinii retragerea avantajelor oferite softistilor nu este o masura benefica nici din punct de vedere contabil. Plata impozitului pe salariile softistilor ar aduce la buget doar 12 milioane de euro, daca am gandi mai profund am realiza ca in lipsa acestor avantaje marile companii vor pleca in tari ca Republica Moldova, Ucraina, Rusia, China sau Indonezia, aflate intr-o competitie acerba cu tara noastra in domeniul dezvoltarii de soft. In plus, am putea ajunge chiar la somaj in randul softistilor, daca anumite companii vor pleca de la noi. Si asta in contextul in care in Romania, prin traditie o tara agrara, munca unui om din IT&C cumpara in prezent munca a 40-50 de oameni din agricultura. Plecand de la aceasta analiza, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (A.P.D. E.T.I.C), Valentin Negoita, crede ca „autoritatile au acum de ales intre a sprijini spaiul cibernetic sau spatiul mioritic“.


Impozitul 0 pentru programatori –un avantaj important al Romaniei


O importanta ridicata pentru IT-ul romanesc o are crearea sau dezvoltarea unor centre de competenta europeana ale unor corporati mondiale, in Romania. Astfel, companii mari ca IBM, Infineon, HP, Oracle, Nortel, Huawei (China), ofera acum servici IT la nivel european sau chiar mondial din centrele deschise la noi.


Unele dintre aceste firme au deja aici echipe de sute de oameni. Infineon (producatorul mondial de microcontolere - componente asemanatoare procesoarelor, ce au integrata atat memoria cat si interfetele de intrare-iesire) a initiat deja crearea unui Centru de cercetarea si dezvoltare, in Politehnica din Bucuresti. Asta dupa ce initial au venit la Varujan Pambuccian, din ce ne-a relatat acesta, cu 3 foi pe care erau scrise avantajele oferite de India, China si Malaesia. L-au rugat apoi, sa faca o astfel de lista si despre Romania iar cea mai atractiva caracteristica li s-a parut impozitul 0 pe salariul programatorilor. Astfel, daca acest avantaj va fi eliminat, ar putea disparea 250 potentiale locuri de munca pentru cercetatorii romani (profesori, studenti, absolventi din cadrul Politehnicii), ce urmau a fi create de Infineon pana in 2008.


In rest, numai IBM are deja un centru cu aproximativ 250 de angajati in Romania care ofera servicii altor filiale din lume, dar si clientilor internationali. Alcatel are acum peste 800 de programatori la Timisoara dar s-ar putea muta la St. Petersburg. Companii ca Siemens sau Motorola au si ele echipe importante de programatori pe care ar putea sa le mute in Moldova, Ucraina, Polonia sau Rusia.


„Guvernul va scoate bani in 2006... apoi va pune lacat economiei nationale“


O alternativa pentru echilibrarea bugetului de stat ar fi o atentie mai mare indreptata catre pierderile anuale provocate prin exceptii de plata pentru anumite firme si prin diverse portite legale gasite de acestea pentru a eluda plata anumitor taxe sau impozite.


Se pierd astfel anual, aproximativ 70.000 de miliarde de lei, suma calculata de Gabriel Biris - avocat. Acesta avertizeaza ca prin renuntarea la impozitul 0 pe salariul programatorilor si prin alte masuri asemanatoare, „poate ca Guvernul va scoate bani in 2006, dar apoi va putea pune lacat economiei nationale.“ Si asta intrucat toate aceste costuri ale producatorilor de bunuri si servicii se vor duce direct in pretul final, deci ne vor afecta pe toti. Pambuccian crede ca, in contextul unei competitii mondiale acerbe in IT&C, daca se va continua in acest ritm s-ar putea sa ne trezim cu somaj si probleme sociale nemaintalnite in domeniu.


Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), subliniaza faptul ca Romania poate fi un jucator important pe piata internationala datorita educatiei stiintifice superioare a romanilor fata de cea din tarile cele mai dezvoltate. Din pacate, ca procent din piata suntem abia la inceput. De aceea Talpes considera ca facilitatile pentru domeniu ar trebui extinse.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite