Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cele mai bune practici?

17 Octombrie 2005



Momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana va fi un prilej de sarbatoare nationala cu focuri de artificii si discursuri emotionante. Calatorii romani vor avea placerea deosebita sa treaca rapid prin poarta „Numai pentru Cetatenii UE“ la punctele de frontiera. Dar in fata unora dintre institutiile financiare o poarta uriasa ar putea ramane inchisa. Vor putea intra pe aceasta poarta invizibila numai acele institutii care detin cheia: „Conformitatea cu reglementarile internationale, fie ca acestea sunt sub forma recomandarilor Comitetului de la Basel (Basel II) sau sub forma reglementarilor privind administrarea, managementul si controlul activitatii corporatiste – Documentul Sarbanes-Oxley din 2002 (SOX)“.


Basel II si SOX sunt tot mai mult corelate intrucat mari corporatii, a caror administrare si/sau management nu au implementat modele prudentiale de operare si control, au ajuns in dificultate si astfel au expus bancile cu care lucrau.


Se discuta destul de mult in aceste zile in comunitatea bancara internationala si locala despre Basel II si SOX, dar rolul sistemului informatic ramane, regretabil, in cel mai bun caz, undeva, in anexe. Multe dintre institutiile financiar - bancare romanesti amana pana in ultimul moment analiza proiectelor si alocarea bugetelor de investitii.


Reglementarile Basel II, alte reglementari menite sa alinieze legislatia Romaniei la cea a tarilor din UE, precum si competitia in crestere produc deja presiuni importante asupra bancilor romanesti si in cadrul acestora, asupra sistemelor informatice. Pentru multe din aceste sisteme este necesara o regandire arhitecturala, care sa permita abordarea consolidata si totodata, flexibila, a pietei, precum si vanzarea unor produse sau servicii financiare complexe si adaptate mediului economic in continua schimbare.


Basel II, in particular, solicita bancilor sa efectueze calcule sofisticate pentru a determina nivelul reglementat de capital: capitalul minim pe care banca trebuie sa-l detina pentru a echilibra in balanta pierderile posibile. Aceste calcule trebuie realizate pe baza unor date corecte, captate si stocate electronic de-a lungul mai multor ani de zile in conditii care sa garanteze acuratetea lor. In stabilirea capitalului, banca trebuie sa ia in considerare riscuri „clasice“ cum ar fi riscul de credit, dar si riscuri operationale cum ar fi riscurile de frauda, de securitate, de proasta functionare a sistemelor informatice sau de posibile catastrofe naturale.


Basel II implica o responsabilitate mai mare decat pana acum in buna functionare a sistemului informatic al bancii atat pentru departamentul informatic, cat si pentru managementul bancii.


Alinierea la reglementarile Basel II a sistemelor si serviciilor informatice implica stabilirea strategiei de urmat si alocarea corespunzatoare de fonduri (care pot fi substantiale). Daca strategia nu este buna si fondurile alocate nu sunt utilizate corect, pierderile pentru banca pot fi irecuperabile.


Desi alinierea la reglementarile Basel II (cel putin in prima faza) poate fi privita ca o noua povara, o analiza mai detaliata poate scoate in evidenta ca aceasta reprezinta prilejul diferentierii competitive a institutiilor bancare.


Actuala serie de articole isi propune sa puna in discutie cateva beneficii importante pe care o investitie corespunzatoare in tehnologia si serviciile necesare alinierii la Basel II poate sa le aduca atat bancii, cat si clientilor sai.


Vom incerca sa prezentam cum intelegem noi implicatiile Acordului Basel II in ce priveste evolutia sistemului informatic al unei banci si in acest context, vom aborda aspecte ale relatiei bancii cu furnizorii de produse si servicii informatice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite