Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

GIS in managementul situatiilor de urgenta

18 Octombrie 2005



Dupa ce in editia precedenta am initiat un demers teoretic despre legatura dintre managementul situatiilor de urgenta si tehnologiile geospatiale revenim cu exemple concrete despre modul in care Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta din judetele Gorj si Bihor folosesc solutiile geospatiale in activitatea curenta. Multumim colaboratorilor nostri: colonel Ioan Bas, Prim-adjunct al Inspectorului Sef si maior Claudiu Zoicas, Sef Birou Monitorizare Situatii de Urgenta si Dispecerat, ISU Bihor si Mircea Voinea, Intergraph Computer Services Romania, pentru sprijinul acordat in realizarea acestor materiale.


La nivelul judetului Gorj, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) foloseste solutiile geospatiale in activitatea curenta. Cerintele care au determinat utilizarea acestei tehnologii au fost: adoptarea cu maxima operativitate si exactitate a masurilor de prevenire, interventie, recuperare si reabilitare pentru eliminarea efectelor dezastrelor, realizarea rapoartelor de informare intr-un mod cat mai transparent, rapid si natural, dar si pregatirea pentru trecerea la societatea informationala prin adoptarea solutiilor tehnologice moderne de lucru. Pentru indeplinirea acestor cerinte a fost nevoie de folosirea unei harti digitale unice la nivelul judetului Gorj, precum si de standardizare prin utilizarea solutiilor si datelor existente la Consiliul Judetean Gorj si Primaria Municipiului Targu Jiu. Pe harta digitala unica au fost reprezentate datele si activitatile specifice Protectiei Civile, dar si toate sursele de risc.


In mod evident a fost nevoie de o buna colaborare intre institutii. Au fost stabilite acorduri de schimb reciproc gratuit de date cu Consiliul Judetean Gorj, Primaria Tg-Jiu si Oficiul Judetean de Cadastru, pentru reprezentarea surselor de risc si asigurarea unei acoperiri eficiente a fortelor de interventie. A fost realizata o biblioteca de semne conventionale, iar hartile au fost utilizate pe specificul fiecarui tip de activitate in cadrul exercitiilor de protectie civila si a bilanturilor. De asemenea, au fost efectuate simulari ale diferitelor incidente care pot aparea si a modului in care acestea pot fi prevenite, dar si simulari de interventie in caz de dezastru in conformitate cu structura organizatorica de protectie civila actuala si asigurarea materiala existenta. A fost realizata si harta de audibilitate la nivelul judetului Gorj.


Privire de ansamblu


Vom prezenta in continuare un exemplu concret de utilizare a tehnologiilor geospatiale pentru gestiunea unui accident chimic.


In functie de gravitatea accidentului ISU poate solicita unitatilor celor mai apropiate care dispun de mijloacele materiale corespunzatoare interventia la locul accidentului. Fiind introduse la nivel de localitati, fortele si mijloacele de interventie ISU realizeaza o interogare compusa: dupa tipul de mijloace materiale necesare interventiei, si spatiala, dupa o distanta impusa de necesitatea interventiei operative.


Conform legislatiei in vigoare Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta are in vedere protectia preventiva a populatiei, dar mai ales, realizarea conditiilor necesare supravietuirii in situatii de urgenta. De asemenea, ISU trebuie sa participe si la protejarea valorilor culturale, arhivistice, de patrimoniu si a bunurilor materiale, precum si a mediului. Pregatirea profesionala a personalului organismelor specializate si serviciilor de urgenta, precum si organizarea si executarea interventiei operative pentru limitarea si inlaturarea efectelor situatiilor de urgenta sunt tot in sarcina ISU, ca de altfel si constituirea rezervelor de resurse financiare si tehnico-materiale.


Situatiile de urgenta impun un timp scurt de raspuns, dar in egala masura credibil si operativitate permanenta. Datorita factorilor multipli implicati este nevoie de un parteneriat operational intens, de o interoperabilitate reala la nivel local, zonal si regional. Situatia concreta din Romania implica restructurarea si modernizarea serviciilor de urgenta profesioniste pentru asigurarea unui managementul integrat, dar si implicarea comunitatilor locale.


Suportul GIS


O solutie geospatiala complexa permite gestiunea unitara a zonelor si surselor de risc, a fortelor si mijloacelor materiale de interventie. Colaborarea cu celelalte institutii presupune introducerea datelor privind zonele/sursele de risc potrivit competentei fiecarei institutii in parte (de exemplu, zonele inundabile de Apele Romane, sursele de poluare de Agentia de Protectie a Mediului, etc) si adoptarea masurilor specifice de prevenire a incidentelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite