Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tentatia bursei pentru companiile IT

18 Octombrie 2005




Ca reprezentant al unei firme de pionierat in domeniul cotarii la bursa, Dragos Simion, vine cu un sfat pentru cei care urmaresc piata de capital: „In primul rand, ar trebui sa renunte la teama ca in urma derularii unei oferte publice initiale, societatile concurente vor sti structura afacerilor si rezultatele economice ale acestora. Avantajele ce apar in urma listarii, concretizate in posibilitatea de dezvoltare a companiei, cresterea vizibilitatii si a credibilitatii sunt covarsitoare comparativ cu ideea de a face publice rezultatele financiare si activitatea companiei, in general“.


Listarea la bursa–moment obligatoriu in evolutia firmei


„O afacere incepe cu resurse proprii, prin extindere preia resurse externe (eventual de la rude si prieteni), apoi se orienteaza pe piata de capital, intrand pe piata primara cu o prima oferta publica a intentiei, apoi pe piata secundara Stock Exchanges“, observa Stere Farmache, directorul general si executiv al Bursei de Valori Bucuresti. Aceasta implica o asumare a responsabilitatii pentru cei care gestioneaza bani publici, chiar din momentul ofertei publice.


„In general, listarea la bursa are ca principal scop obtinerea de finantari de pe piata libera de capital, ca o solutie alternativa la imprumuturile financiare, aceste finantari fiind mai ieftine si mai lejer de obtinut pentru actionarii companiei“, spune Dan Ostahie, presedintele Altex, firma de retail pentru produse electronice si IT.


Dezvoltarea accentuata a companiilor din domeniul IT face ca necesarul de finantare a activitatii acestora pe termen lung sa devina important. Ca urmare, si atragerea unor surse de finantare adecvate este o provocare. Pe langa piata de capital, ca sursa de finantare pentru dezvoltarea unei societati, se pot lua in considerare creditele bancare – foarte scumpe de altfel –, vanzarea de obligatiuni, vanzarea de actiuni si francizarea.


Finantarea companiilor in SUA este asigurata in proportie de peste 70% de pe piata de capital, unde este recunoscut nivelul de dezvoltare al acestei piete, doar 30% din finantare se obtine prin credite bancare. In Europa, 40% din finantare provine de pe piata de capital, pentru Romania acest tip de finantare se afla abia la inceput cu un procent de doar 1%.


„Principalele motive care pot determina o companie sa inceapa procedurile de listare la bursa pot fi reprezentate de cresterea companiei si a pietei la un nivel care sa necesite finantare“, este opinia presedintelui CG&GC, Cornel Giurgea. Alternativa finantarii printr-un credit bancar pe termen lung are dezavantajul unor costuri ridicate si o crestere a gradului de indatorare a societatii care poate afecta eligibilitatea firmei pentru anumite licitatii din domeniul proiectelor IT&C.


Exista opinii pe piata care vad oferta publica initiala ca o risipa de bani, iar consolidarea unei firme IT se poate face deocamdata doar pe baza investitorilor strategici. O problema cu care se poate confrunta mediul economic romanesc este varianta listarii ca solutie de iesire din business, ceea ce poate provoca alte dezechilibre pe bursa.


Firme IT la BVB genereaza indici specifici


In numarul precedent (MW- septembrie), analistul pietei de telecomunicatii Nicolae Oaca observa succesul inregistrat de compania de telefonie fixa prin listarea la bursa, in paralel cu posibilele reusite ale cotarii Romtelecom pe BVB. Radiocom, fosta Societate Nationala de Radiocomunicatii, este interesata de o eventuala cotare la bursa, insa, in acest moment, compania se afla intr-un intens proces de restructurare, hotararea de privatizare depinzand de stat si de consultantul de privatizare ales.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite