Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tentatia bursei pentru companiile IT

18 Octombrie 2005




Majoritatea managerilor care sunt la curent cu trendul pietei considera cotarea la bursa un instrument util, care functioneaza si, in evolutia unei firme, un moment obligatoriu pentru a ajunge intr-o anumita pozitie. In ultima perioada de timp, tot mai multe companii private din diverse sectoare de activitate au apelat la aceasta metoda de finantare, cum ar fi Broker Cluj sau Vrancart Adjud, procedand la oferta publica initiala.


„Daca si firmele de IT si telecom vor proceda in consecinta la o listare la BVB, atunci si piata noastra de capital va avea indici specifici pe piete verticale“, a spus Adrian Stanciu, manager corporate, Ieba Trust. Astfel, tot mai multe firme din zona IT cotate la bursa pot determina formarea unor indicatori specifici.


Este bursa romaneasca suficient de matura pentru a fi interesanta?


Listarea la bursa inseamna transparenta, un grad ridicat de comunicare cu piata, care confera unei companii un anumit statut, siguranta si increderea de care au nevoie investitorii si consumatorii. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana incepand cu 1 ianuarie 2007, va implica, indiscutabil, o mai mare transparenta a activitatii tuturor companiilor romanesti. Insa orice presedinte de firma isi pune problema daca bursa romana este suficient de matura din punct de vedere al lichiditatii, al intelegerii oamenilor. Pentru o crestere a lichiditatii pana la un nivel comparativ cu alte piete din zona Europei Centrale si de Est sunt necesare minim treizeci de IPO pe an. Datorita acestui inconvenient, companiile prefera sa mai astepte 1-2 ani pentru a incepe procedurile de listare.




Gabriel Marin, Managing Director Omnilogic: „Bani de aruncat pentru IPO“
„Intr-adevar, teoretic, listarea, aparitia unui actor important pe piata bursiera poate insemna un influx de capital pentru societatea in cauza. Se intampla ca anumite companii sa se listeze la bursa, dar nu neaparat pentru ca se stabilizeaza piata si companiile cresc. Unele companii, chiar unele mari, folosesc aceasta listare ca pe o strategie de a aduce capital de lucru ieftin (fara dobanda) in intreprindere, in mod direct si foarte rapid. Numai ca procedura de listare, chiar si in Romania, pune serioase probleme companiilor romanesti.
Am intalnit pana si cazuri de companii care, in momentul anuntarii intentiei de cotare la bursa, au fost nevoite sa isi reevalueze afacerea (adica sa imparta cifra de afaceri la 2 sau chiar la 3) si sa constatam astfel cu totii care este, de fapt, nivelul afacerii companiilor cu pricina. In concluzie, cred ca este un teren destul de instabil pe care fragedele noastre companii nu stiu inca sa paseasca.
Pe partea cealalta, nu trebuie sa uitam ca exista intotdeauna varianta listarii ca o solutie de iesire din business. Altfel spus, ca proprietar de firma, incepi sa vezi ca piata se ingusteaza, cauti cu disperare un investitor strategic, nu-l gasesti pentru ca este extrem de greu sa-i vinzi o imagine fara continut sau fara viitor si atunci te gandesti ce poti face. Incepi o campanie puternica de marketing in presa, angajezi cateva persoane cu un discurs spectaculos, reusesti sa plasezi, asa cum poti, actiunile aproape exclusiv la investitori de portofoliu (altfel spus, mai putin specializati) sau la angajati si prieteni, iar in urmatoarele luni, vinzi aproape tot si te refugiezi in America sau in Bahamas la soare, uitandu-te relaxat la ce a mai ramas in urma ta...
Aceste lucruri s-au intamplat pe bursele externe, dar exista mecanisme de reglare care nu permit unui actionar sa vanda actiunile decat treptat, si doar la un moment dat in viitorul mediu spre lung, mecanisme care la noi inca nu exista.
Altfel spus, pentru momentul de fata, nici eu ca persoana fizica, nu intentionez sa investesc nici un leu pe o actiune la bursa romaneasca a unei companii de IT autohtone. Firmele care au o valoare adaugata reala, s-au consolidat si se vor consolida in perioada imediata doar cu investitori strategici (si sunt exemple de real succes in piata romaneasca in acest an). Dar evident, este o parere personala si daca cineva are bani de aruncat pentru un IPO de IT este liber sa o faca. Eu insa am prea mult respect pentru munca depusa si pentru banii pe care i-am castigat ca sa fac acest lucru.“


„IT–Tehnologia Informatiei sau Interes Temporar“


Listarea la bursa a companiei Omnilogic este o perspectiva putin probabila, deocamdata. Nu simtim nevoia unui aport de capital suplimentar. Suntem una dintre cele mai productive firme din Romania in ceea ce priveste cifra de afaceri per angajat: aprox. 3 milioane USD/ angajat / an. Nu suntem o echipa insemnata din punct de vedere numeric, insa foarte puternica din punct de vedere eficienta si cifra de afaceri. Capital este si in companie si pe piata: trebuie doar sa stii sa-l... aduni. Unul dintre motivele pentru care nu m-am despartit de industria IT de aproape 15 ani este fascinatia pentru modul in care evolueaza tehnologia si se schimba piata. Pana la a gasi surse de atragere de capital, trebuie sa te uiti mai bine la ce ai in curte si sa vezi in ce fel afacerea ta raspunde cerintelor de maine. Este vital in afacerea noastra sa faci acest lucru. Putini mai accepta acum, in Romania, ca IT vine de la Tehnologia Informatiei, nu de la Interes Temporar. Adeptii celui de-al doilea tip de strategie vor avea, evident, de pierdut. Mult. Poate chiar tot.
Transparenta este un subiect tabu. Multi dintre partenerii nostri externi ale caror produse le distribuim in Romania sunt listati pe principalele burse: NASDAQ, NYSE, FTSE sau altele. Procesul de management transparent este ceva de la care pleci, nu ceva la care ajungi, dupa mari eforturi in speranta ca anumiti investitori vor cumpara actiuni la firma ta. Noi asta ar trebui sa intelegem: ordinea fireasca a proceselor.
Omnilogic isi bazeaza agresivitatea pe intelepciune, nu pe anumite instincte, care te pot ajuta la un moment dat, dar de multe ori te inseala. Unul dintre putinii oameni care au revolutionat dezvoltarea noastra tehnologica, Albert Einstein, spunea ca mai bine te straduiesti sa devii om de valoare, decat om de succes.
Noi cautam permanent valoarea Omnilogic printre oamenii nostri si printre partenerii nostri. Ceea ce vedeti sau o sa incepeti a vedea pe piata romaneasca de IT este rezultatul unor convulsii firesti. Nu mai pot exista decat foarte putine companii medii in aceasta industrie: vor fi firme mari - rezultate din propria crestere sau prin fuziunea / cumpararea altora medii, si firme mici.
Ma intrebati de bursa tocmai acum, cand un singur "tusit" pe piata e suficient pentru ca multe companii sa creada ca se apropie..."ciuma". Tehnologii noi nu mai apar – sau cel putin nu unele revolutionare; retail-ul este monopolizat de super si hipermarket-uri; firmele de networking si telco trebuie sa se reorienteze din nou catre SMB; concurenta se va inteti pe piata de servicii, mai avem un an pana la piata comuna europeana si asa mai departe.
Haideti sa vedem, totusi, ce ramane in urma acestor miscari si apoi mai vorbim si despre cotarea bursiera a companiilor IT in Romania.




„Listarea la bursa a companiei CG&GC apare in acest moment ca oportuna, dar in stadiul de pregatire a deciziei“, ne-a mentionat Cornel Giurgea, presedintele companiei.
CG&GC este organizata ca SA, niciunul dintre actionari nedetinand o majoritate de peste 50%. Pana acum a avut mai multe emisiuni de obligatiuni vandute in interiorul firmei, cu rolul de a fideliza angajatii. Beneficiile de imagine si posibilitatea unei evaluari corecte a companiei reprezinta principalele atuuri pentru alegerea acestei posibilitati.
Emisiunea de actiuni care sa fie oferite public si apoi listate la bursa reprezinta optiunea preferata de companie, dar se studiaza si posibilitatea emiterii de obligatiuni prin emisiune publica sau obligatiuni convertibile in actiuni. Hotararea va fi luata in urma unei analize amanuntite a necesarului de finantare a societatii pe termen lung si a studierii in consiliul de administratie a tuturor avantajelor si dezavantajelor pe care le presupune.




Radu Georgescu, presedinte Gecad, considera listarea la o bursa straina ca o mare oportunitate pentru imaginea firmei. In acest moment, compania, organizata ca SRL, este in stadiul in care a lansat produsul Axigen, iar pregatirea pentru o oferta publica primara dureaza 1-2 ani, intreg procesul implicand o durata mai mare.




Pana la finele anului 2006 se va incheia procesul de privatizare a Radiocom, dupa cum este stabilit in calendarul fixat de principalul actionar – statul roman prin MCTI. In cursul lunii august a.c. s-a publicat in Monitorul Oficial hotararea de guvern privind declansarea procesului de privatizare, in prezent se intocmeste caietului de sarcini pentru alegerea consultantului in privatizare.
„Cotarea la bursa a Radiocom, unul din principalii furnizori de retele si de servicii de comunicatii electronice din Romania, cu siguranta ca ar fi bine primita de brokeri, care o vor considera o metoda mult mai rapida de privatizare, decat cele folosite in mod uzual“, ne-a mentionat Mircea Cazan, presedintele companiei.
Modalitatile de privatizare, inclusiv listarea Radiocom la Bursa de Valori Bucuresti, vor fi analizate de actionarul unic al companiei, impreuna cu consultantul selectionat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite