Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> IT ca Serviciu >> Stiri si comunicate

De ce Cloud... de ce Microsoft?

31 Ianuarie 2012



Articolul face parte din Suplimentul Cloud Computing realizat de Market Watch si Microsoft, disponibil aici.

Marius Georgescu, Cloud Lead
Microsoft România


De ce Cloud şi de ce Microsoft sunt întrebări naturale atunci când vorbim despre Cloud Computing, şi semnele sunt că vom vorbi tot mai mult pe acest subiect, deoarece industria IT este în plin proces de schimbare.


O cercetare realizată de Microsoft în această toamnă evidenţiază faptul că mai mult de un sfert din companiile româneşti aşteaptă clarificări din partea industriei IT – ce sunt serviciile în Cloud şi care este impactul potenţial pentru business? Veţi citi în paginile ce urmează despre Cloud, beneficii şi costuri, modele de utilizare, modele de livrare şi modele de servicii, însă pentru început, aş dori să vă provoc: de ce Microsoft?

Este corect să începem prin a spune că nu Microsoft se află la originea modelului de Cloud, conceptul de găzduire centralizată a aplicaţiilor a luat naştere în anii ’60, însă, odată cu expansiunea internetului, în anii ’90, a apărut modelul de „Application Service Provider“ – ASP. Folosind internetul ca liant, au apărut companii ce ofereau servicii de găzduire pentru aplicaţii de afaceri, în general soluţii specializate şi dedicate unui număr redus de clienţi, mizând pe dorinţa clienţilor de a scădea costurile de operare şi întreţinere ale aplicaţiilor complexe necesare companiilor mari. Datorită evoluţiei tehnologiei, ofertele au devenit tot mai diverse şi mai aproape de nevoile clienţilor, însă, odată cu acestea, a crescut complexitatea în administrare şi, mai ales, în integrarea acestora. La începutul anilor 2000 a apărut conceptul de Software as a Service şi industria IT a început să simtă nevoia unei mai bune definiri a termenilor. Tot în prima parte a anilor 2000, Microsoft şi-a început drumul către Nori, cu una dintre primele soluţii de e-mail cu acces în browser, destinată utilizării necomerciale, sub numele de MSN Hotmail, astăzi Windows Live Hotmail. Servicii precum Hotmail, MSN, Xbox Live, Bing sunt găzduite în centre de date construite şi administrate de Microsoft de mai bine de zece ani, cu sute de milioane de utilizatori în fiecare zi. Serviciul Windows Update este tot un exemplu de serviciu de tip Cloud, ce livrează update-uri software cuantificate în mai mult de 1 PB în fiecare lună către milioane de servere şi peste un miliard de PC-uri.

Astăzi Microsoft este liderul mondial în software, servicii şi soluţii şi este una dintre companiile din lume cu cea mai bogată experienţă acumulată în construirea şi administrarea de centre de date de înaltă capacitate. Avem în portofoliu cele mai sigure soluţii de infrastructură pentru business şi înţelegem cel mai bine cerinţele de productivitate individuală şi organizaţională ale clienţilor noştri. Şi, dacă până nu demult, întrebarea a fost cât de serioşi suntem în privinţa adopţiei Cloud Computing ca model de business pentru companie, azi primim cel mai des întrebarea dacă suntem lideri în soluţii de Cloud. Vă propun să „localizăm“ răspunsul.

În anul 2008 am lansat prima soluţie de tip Cloud pentru business găzduită în centre de date Microsoft. Au urmat lansări de servicii noi, astfel încât putem vorbi acum de un corespondent în Cloud pentru marea majoritate a soluţiilor pe care clienţii noştri le utilizează în modelul tradiţional, instalate local. Astăzi, serviciile de Cloud destinate companiilor sunt găzduite în centre de date din toată lumea – două dintre ele în Europa – şi asigură o disponibilitate de 99,9% şi norme de securitate dintre cele mai ridicate. Aş aminti aici investiţia de peste 500 de milioane de dolari în Data Center-ul din Dublin, unul dintre cele mai moderne centre de date din lume, recompensat cu numeroase premii în privinţa inovaţiilor în costructie şi operare, fiind unul dintre cele mai ecologice centre de date din lume. Astfel de investiţii denotă determinarea Microsoft de a merge în această direcţie şi dorinţa de a oferi cele mai bune servicii în Cloud.

Microsoft a revoluţionat domeniul „personal computing“ şi acum democratizează accesul companiilor mici şi mijlocii la servicii profesionale de business prin „Cloud Computing“ – orice companie poate avea acces la soluţiile IT de care are nevoie, atunci când are nevoie, plătind cât are nevoie IT-ul ca o utilitate. Oriunde te-ai afla, te conectezi la internet şi ai acces la afacerea ta, fără să îţi pui problema achiziţiei, administrării, disponibilităţii etc. Important de spus este şi faptul că Microsoft este singurul furnizor cu o ofertă completă în Cloud şi că soluţiile de Cloud au fost construite plecând de la dorinţa de flexibilitate a clienţilor – contaţi pe Microsoft pentru soluţii de Cloud Privat, Cloud Public şi Cloud Hibrid. Pentru Microsoft, România este una dintre primele 20 de ţări cu ofertă completă de servicii în Cloud Public – Office 365 pentru productivitate organizaţională, Windows Intune pentru managementul PC-urilor şi al securităţii infrastructurii companiilor, CRM Online pentru managementul vânzărilor, al serviciilor pentru clienţi şi al campaniilor de marketing, Windows Azure şi SQL Azure pentru a scrie aplicaţii şi servicii optimizate pentru Cloud. La acestea se adaugă soluţiile de Cloud Privat pentru companiile medii şi mari construite cu Hyper-V şi System Center şi soluţiile de IT ca serviciu puse la dispoziţie de partenerii noştri din centre de date operate local.

În cei doi ani de la aducerea soluţiilor de Cloud în ţară, Microsoft România a investit peste 10.000 de ore în pregătirea angajaţilor şi a organizat sute de sesiuni de training pentru clienţi şi parteneri. Fireşte, suntem încă în plin proces de educare a pieţei în privinţa soluţiilor bazate pe Cloud Computing şi astfel motivăm acest proiect comun realizat cu Market Watch. Dincolo de oferta de tehnologie şi capacitatea de a administra mari centre de date, esenţiale sunt studiile de caz ale clienţilor noştri deja în Cloud şi experienţa locală a partenerilor. Le mulţumim tuturor celor care au dat curs invitaţiei noastre de a participa în acest material şi vă invităm să vizitaţi www.microsoft.ro/cloud pentru mai multe informaţii.

Către cloud!

Articolul face parte din Suplimentul Cloud Computing realizat de Market Watch şi Microsoft, disponibil aici.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite