Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

12 ani. Saga MCTI/MCSI

16 Aprilie 2012




Valerian Vreme, cel de-al doilea ministru al Comunicaţiilor din Guvernul Boc, este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică, a lucrat la IIRUC, are mai multe specializări în domeniul IT şi câteva iniţiative legislative în acest domeniu din postura de deputat. Poate acesta este şi motivul pentru care mandatul său abundă în apeluri, semnări şi lansări de proiecte. De exemplu, în decurs de 16 luni, MCSI a anunţat lansarea a cinci apeluri de proiecte pe fonduri structurale şi semnează contracte cu patru ministere, plus Casa Naţională de Pensii, pentru proiecte finanţate tot din fonduri structurale.
Aşa se explică de ce în octombrie 2011 România figurează pe primul loc în privinţa sumei de finanţare, potrivit Directoratului General pentru Societate Informaţională şi Media al CE.

Un alt rezultat notabil din mandatul ministrului Vreme este consemnat în noiembrie 2010, când CE închide acţiunea de infringement împotriva României pentru încălcarea independenţei ANCOM.

Există însă şi „reluări“ notabile ale unor iniţiative ale predecesorilor, cum ar fi dezvoltarea şi implementarea Sistemului Naţional Electronic de Plată Online a Taxelor şi Impozitelor (dezvoltat de MCSI, CNMSI şi APERO) şi o nouă lansare a Ghişeul.ro, în martie 2011. Şi, pentru că tot am vorbit de reluări, în noiembrie 2010, MCSI îşi reiterează intenţia de a valorifica acţiunile deţinute la Romtelecom.

Există însă şi schimbări de poziţie astfel, după ce în iunie 2011 ministrul Vreme prezenta primele rezultate ale planului de restructurare a Poştei Române, urmând etapa a doua, în decembrie MCSI anunţă alegerea evaluatorului în vederea redresării economice şi manageriale prin privatizare.

Răzvan Şerban Mustea, februarie 2012 – prezent
2002 – Universitatea Româno-Americană Bucureşti, Facultatea de Relaţii Comer-ciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale


Ministrul Răzvan Şerban Mustea declara, cu ocazia începerii mandatului la MCSI, că principalele sale obiective sunt continuarea unor proiecte ale predecesorilor săi. Printre nominalizările făcute se numără proiectele: Ro-Net, Economia Bazată pe Cunoaştere, dezvoltarea Ghiseul.ro, Punctul Unic de Contact, promovarea interoperabilităţii sistemelor IT ale statului şi privatizarea Poştei Române până la sfârşitul lui iunie 2012. Pe site-ul MCSI nu există încă prea multe date despre materializarea acestor iniţiative, singurele informaţii care au legătură cu obiectivele amintite fiind o întâlnire cu Comisarul European Dacian Cioloş, cu scopul susţinerii implementării Ro-Net, şi crearea unui grup de lucru interministerial (MCSI-ANOFM) în sprijinul angajaţilor concediaţi de la Poşta Română.

Realizări şi „reluări“

În mod incontestabil nu se pot nega realizările ministerului, atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie. Însă „filiaţia“ acestora este dificil de identificat. De altfel, trebuie precizat că site-ul MCSI nu a reprezentat o sursă completă de informare pentru această trecere în revistă a mandatelor celor 8 miniştri. Lipsa datelor complete nu a permis nici prezentarea în detaliu a „reluărilor“ de proiecte şi a fondurilor alocate fiecărei reiterări a unor iniţiative anterioare, aflate în varii stadii de dezvoltare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite