Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inovarea durabilă în România: himeră sau traseu obligatoriu?

17 Aprilie 2012




Câştigul adus de fondurile de risc este demonstrat ştiinţific. Harvard Business School a făcut un studiu în 2007 în care a comparat investiţiile făcute de venture capital în cercetare cu investiţiile făcute de corporaţii în cercetarea tradiţională. S-a dovedit că 1 dolar investit în venture capital a produs de 3 ori mai multe brevete decât 1 dolar investit în cercetarea tradiţională. „Ingredientul secret este experienţa primilor în a promova ideile bune, în a paria pe câştigători şi a-i ajuta pe cei care încep un proiect bun de afaceri să nu cadă în diversele capcane ce apar în zona de business”, afirmă Irina Anghel.

Dacă ne referim la capital de risc, limitându-ne la ideea de capital venit de la stat, nu vom avea rezultatele dorite. „Statul este o vacă fără lapte sau care mare brânză nu mai face, dar capitalul de risc poate fi o alternativă care să pună în mişcare inovarea. Trebuie început simplu, cu ino-varea în firme, nu cu strategii naţionale. Direcţionarea de sus în jos este o iluzie, nu s-a dovedit viabilă. Ar fi bine să avem pentru inovare o structură similară cu emisiunea Arena Leilor. Adică venture capitaliştii să aducă specialişti care să analizeze brevete şi idei şi să decidă finanţarea celor cu potenţial”, a spus Anton Anton.

Sperăm ca o parte dintre ideile exprimate în cadrul Mesei Rotunde să fundamenteze o Strategie a Inovării în România, fără a separa însă inovarea în ştiinţă de inovarea pentru industrie şi a gestiona într-un mod necorelat investiţiile din fonduri publice pe cele două direcţii.

Cecurile de inovare vin în sprijinul firmelor

Preşedintele ANCS, Dragoş Ciu-paru, a făcut câteva precizări pe marginea propunerilor AOAR: „Cheltuielile legate de brevetare sunt eligibile în toate proiectele finanţate de ANCS şi, în plus, din luna martie, Autoritatea acordă firmelor cecuri de inovare de până la 15.000 de euro, care acoperă maxim 90% din valoarea investiţiei. ANCS îşi propune în continuare să consolideze cercetarea ştiinţifică pe parte de aplicaţii, produse, tehnologii şi servicii noi, concomitent cu atragerea şi sprijinirea zonei de afaceri.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite