Companiile romāneşti īn social media

De precizat că valorile estimate pentru publicitatea online în cele două studii citate – „Digital FactBook“ şi „Media Fact Book“ – sunt mai mari decât cele date de raportul IAB/PwC, care anunţa o valoare în jurul a 21,7 milioane de euro pentru 2011. Diferenţa de aproximativ 12 milioane de dolari este explicată de către specialiştii locali tocmai prin faptul că IAB nu ia în calcul cheltuielile alocate pe zona Performance media (Google, Facebook, Yahoo!).
Ori, potrivit agenţiei HyperActive, tocmai zona de social media va înregistra anul acesta cea mai mare creştere a valorii bugetelor atrase, de peste 50%. Estimările HyperActive sunt că, până în 2014, peste 60% din cheltuielile de publicitate se vor îndrepta spre zona de social media şi către motoare de căutare.
Similar, un reprezentant Google declara în cadrul evenimentului RoNewMedia de anul aceasta că, până în 2015, 75% dintre reclame şi 50% dintre reclamele de brand vor fi special concepute pentru utilizatorii reţelelor de socializare.
Unde apar diferenţele
Atât Initiative, cât şi HyperActive sunt agenţii puternic implicate în online, prin urmare este firesc să accentueze importanţa în creştere acestui mediu de promovare şi comunicare. Însă, în mod incontestabil, companiile româneşti sunt din ce în ce mai interesate şi mai active pe Internet, fie bloguri, motoare de căutare, microblogging sau reţele sociale.
Este şi firesc din moment ce 93% dintre toţi utilizatorii de Internet din România au folosit cel puţin o dată o reţea de socializare personală sau profesională, conform studiului Mediascope România. Potrivit acestei surse, 7,2 milioane de români au acces la Internet şi petrec, în medie, 18,6 ore pe săptămână online (cu aproape 4 ore mai mult decât media europeană).
Studiul Mediascope relevă un rezultat important, care justifică atenţia din ce în ce mai mare acordată de companiile locale mediului digital: 95% dintre internauţii români se documentează online înainte de a face o achiziţie.
Este evident în aceste condiţii de ce formularea „Eşti pe Facebook sau nu exişti!“ tinde să capete valoare de axiomă pentru tot mai multe brand-uri locale. Care încep să-şi măsoare nivelul de notorietate în volume de „friends“ şi „fallowers“.
Problema este însă cât de bine reuşesc să-şi valorifice aceste companii prezenţa, eforturile şi investiţiile în social media.
Un studiu dat publicităţii de cabinetul de consultanţă Gartner în luna mai a.c. arată că, pentru a obţine un randament pozitiv (Return on Investment – RoI) al investiţiilor făcute în social media, este nevoie de mai mult decât să-ţi sporeşti cu orice preţ numărul de fani pe Facebook sau Twitter. Şi că este necesar să asociezi strategia „socială“ la obiective de business cuantificabile direct. Lucru pe care multe companii nu îl fac, susţin specialiştii Gartner, care afirmă că, din acest motiv, aproape jumătate din companiile incluse în clasamentul „Fortune 1.000“ nu vor putea obţine niciun RoI pozitiv din campaniile şi acţiunile desfăşurate anul acesta în social media.
Soluţia oferită de Gartner este simplă: orice companie care se decide să obţină rezultate concrete din activităţile desfăşurate în reţelele sociale trebuie să aibă un plan clar, cu indicatori măsurabili, şi să fie gata să-şi modifice rapid strategia dacă nu se obţin rezultatele scontate. Iar verdictul celor de la Gartner este clar: „Doing social media just because everyone else is doing it is not a strategy!“.

Parerea ta conteaza:

