Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA, reper al excelenţei prin inovare în cercetarea românească

28 Martie 2014




Un fenomen firesc, având în vedere că ICPE-CA a fost dintotdeauna adeptul apropierii cercetării de zona economică şi a reuşit acest lucru în special prin transfer tehnologic. Transferul de cunoştinţe către societăţile de stat şi private ocupă un loc important în strategia institutului, care şi-a creat, în acest sens, propriul sistem de decelare a cerinţelor pieţei prin Centrul de Transfer Tehnologic ICPE-CA şi Oficiul de Incubare, ambele racordate la reţeaua ReNITT, prin intermediul căreia s-a realizat o legătură directă între activităţile de CDI şi mediul economic.

Crearea Centrului de Transfer Tehnologic ICPE-CA şi a Oficiului de Incubare a reprezentat o decizie importantă în evoluţia institutului, consideră prof. dr. fiz. Wilhelm Kappel: „Existenţa acestor două structuri a permis iniţierea unui amplu program de informare a factorilor economici, potenţialii utilizatori ai rezultatelor cercetării. Au fost organizate simpozioane, mese rotunde, workshop-uri de prezentare a rezultatelor proiectelor noastre de cercetare, la care producătorii au fost invitaţi să participe. Nu au fost neglijate nici participările la târguri şi expoziţii, acolo unde cererea şi oferta se pot întâlni în cel mai direct mod. Certificarea produselor noastre s-a făcut întotdeauna cu invitarea potenţialilor producători, cărora le-au fost transmise din timp specificaţiile tehnice, tocmai pentru a se păstra legătura dintre cercetare şi economie, pentru adaptarea unor noi soluţii şi pentru modernizarea produselor şi serviciilor pe care aceştia le furnizează.“

Ca rezultat al acestor activităţi, ICPE-CA a transferat 15 tehnologii care au răspuns unor nevoi sociale şi economice diferite, proiectele sale de cercetare fiind în proporţie de 90% direcţionate către cercetarea aplicativă, pentru rezolvarea unor probleme ridicate de economie.

Inovarea, element vital al strategiei

„Inovarea înseamnă să vii în sprijinul beneficiarilor cu toate cunoştinţele de care dispui, să te adaptezi cerinţelor acestora şi să le prezinţi soluţii viabile, care să se plieze pe disponibilităţile lor de execuţie. Pilonii cei mai importanţi care susţin dezvoltarea dimensiunii inovative din ICPE-CA sunt viziunea şi strategia. Însă viziunea, strategia şi dotarea sunt interdependente, deoarece nu poţi face strategia fără resurse umane şi dotare“, afirmă directorul general ICPE-CA.

Politica de inovare dezvoltată de institut se bazează pe solicitările pieţei, CTT ICPE-CA şi Oficiul de Incubare având rolul de a identifica întreprinderile interesate de imprimarea „noului“ asupra propriului lanţ de fabricaţie.

Astfel, prin concentrarea pe caracterul aplicativ, direcţiile de care institutul dispune sunt într-o perfectă armonie, acţionând prin intermediul a două pârghii: prin transferul tehnologic şi prin organizarea acţiunilor cu caracter aplicativ. În acest fel, institutul este mereu pe piaţă.



Revenind însă la importanţa componentei umane în strategia de inovare, prof. dr. fiz. Wilhelm Kappel precizează: „Pentru a trece o idee de la stadiul de vis la cel de realitate sunt necesare cunoştinţe solide şi experienţă practică. Modalitatea de trecere a unei idei în produs înseamnă experienţă, iar aceasta presupune cel puţin 5-8 ani de activitate. Prin strategia pusă în practică, institutul a reuşit să valorifice experienţa cercetătorilor consacraţi, menţinând în institut cercetători şi după vârsta de pensionare, dar în acelaşi timp s-a preocupat şi de atragerea tinerilor din universităţile tehnice.“

Mulţumită unei bune colaborări cu mediul universitar, mai precis cu Universitatea Politehnică şi Universitatea Bucureşti, institutul a încheiat protocoale de colaborare prin care studenţii îşi pot face practică şi pot rezolva diverse lucrări de licenţă şi de doctorat în laboratoarele ICPE-CA. Prin această colaborare, institutul a reuşit să angajeze în cercetare absolvenţi bine pregătiţi, abia ieşiţi de pe băncile facultăţilor, care s-au dovedit atraşi de valorile ştiinţifice ale institutului şi au dorit să facă cercetare în acest domeniu. Păstrarea multidisciplinarităţii şi abordarea unor tematici variate au fost şi rămân principii ale politicii de resurse umane promovate de institut. Iar prin tematicile propuse, în special din cadrul Programului Nucleu, tinerii sunt încurajaţi să-şi dezvolte şi să-şi susţină creativitatea prin abordarea unor teme în concordanţă cu trendul internaţional. Cunoaşterea direcţiilor de cercetare europene şi internaţionale se face continuu, prin conectarea institutului la literatură ştiinţifică naţională şi internaţională, cu ajutorul programului ANELIS 2, al propriei Biblioteci Tehnice, care numără peste 50.000 de cărţi şi reviste, prin participarea la târguri şi expoziţii, unde pot fi descoperite cele mai inovative produse.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite