Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA, reper al excelenţei prin inovare în cercetarea românească

28 Martie 2014




„Atenţia noastră s-a îndreptat chiar şi asupra elevilor de liceu. De ce? Am fost plăcut impresionaţi de interesul ştiinţific manifestat de unii dintre aceştia cu ocazia vizitării institutului în cadrul programelor «Ziua porţilor deschise» şi «Şcoala altfel». În această perioadă grea, încercată economic, nu trebuie să pierdem nicio potenţială resursă. Tinerii entuziaşti, cu interes pentru ştiinţă, pentru tot ceea ce reprezintă «nou» trebuie încurajaţi şi sprijiniţi. Iată de ce am lansat şi Centrul experimental de «Iniţiere în cercetare ştiinţifică». Pe termen mediu şi lung, cu sprijin constant, aceşti tineri pot deveni cercetătorii de mâine, nu numai ai institutului dar şi ai ţării, cercetători cu care să putem rezolva cele mai dificile provocări“, detaliază directorul general ICPE-CA.

Plusuri și minusuri

Pornind de la baza materială moştenită, cu ajutorul căreia se puteau realiza materiale şi echipamente conform cerinţelor pieţei, ICPE-CA a resimţit nevoia dotării cu echipamente tehnologice şi de caracterizare mai performante, cu softuri noi care să ofere economie de timp şi de materiale. Pentru a dezvolta aceste facilităţi, care permiteau creşterea nivelului de performanţă, institutul a apelat la posibilităţile de dotare oferite în primul rând de programele europene şi internaţionale FP7, POS CCE, NATO, iar la momentul actual ICPE-CA se poate mândri cu o infrastructură de cercetare la nivel european. Nu au fost neglijate nici posibilităţile oferite de programul Capacităţi, finanţat prin Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare 2007-2013, prin acest program institutul obţinând proiecte care au permis dezvoltarea a patru laboratoare acreditate RENAR.

„După 10 ani de activitate, putem spune că structura, calitatea şi potenţialul de cercetare interdisciplinară a personalului, echipamentele performante din diverse domenii de cercetare, cu personal de deservire calificat, reprezintă punctele tari ale institutului, pe baza cărora a fost continuată politica reuşită de atragere, motivare şi fidelizare a specialiştilor. Dacă ne referim la infrastructură, suntem deja la nivelul oricărui centru performant de cercetare din lume, poate chiar înaintea multor centre de cercetare din Europa. Ceea ce ne lipseşte însă este un program de cercetare cu o finanţare predictibilă, coerentă, multianuală, care să susţină atât cercetarea, întreţinerea infrastructurii, cât şi dezvoltarea resursei umane“, concluzionează prof. dr. fiz. Wilhelm Kappel, directorul general ICPE-CA.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite