Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Geo-colaborarea īncepe la Conferința Utilizatorilor Esri

27 Octombrie 2014




GeoNet - noua platformă Esri destinată utilizatorilor a creat o comunitate care lucrează în interesul utilizatorului prin crearea de discuții, partajare de cod, video, tutoriale, blog-uri și multe altele. GeoNet este orientată spre utilizator și permite crearea, în interiorul platformei, de grupuri de utilizatori care împărtășesc interese comune.

GeoNet are și o componenta spațială, permițând utilizatorilor să se localizeze pe o hartă și să crească colaborările pe plan local și regional.

Din punct de vedere organizatoric, noutatea ediţiei 2014 au fost workshopurile pe șase domeni. Un eveniment de o singură zi nu atingea diversitatea cerinţelor din piaţă și, de aceea, a fost necesară abordarea pe verticale şi diseminarea unor informaţii specifice fiecărei dintre acestea, astfel încât interacțiunea dintre participanți și organizatori să fie una cât mai aproiată de domeniului de activitate al primilor.

Securitate publică şi Apărare
Această secțiune a evidențiat că integrarea sistemelor informatice este esențială pentru instituțiile de Ordine Publică în dobândirea unei imagini operaționale complete. Astfel, centrele de comandă trebuie să acumuleze și să integreze toate informațiile existente în cadrul organizațiilor. Sistemele informatice actuale sunt eterogene, însă există standarde de interoperabilitate care să asigure transferul informațiilor.
„Respectarea standardelor de interoperabilitate este unul dintre obiectivele cheie ale platformei ArcGIS. Spre exemplu, în cadrul proiectului SURE, dezvoltat în cadrul Jandarmeriei Române, respectarea acestor standarde permite platformei să consume informații din alte sisteme şi totodată să livreze informații altor instituții interesate. Pentru segmentul de Apărare și Ordine Publică oferim un pachet de soluţii customizabile prin care acoperim cerinţele oricărei instituţii: ISU, Poliţie, Jandarmerie, SMURD, s.a. Toate aceste soluţii includ modele de bune practici bazate pe o experiență relevantă acumulată în acest domeniu de către Esri”, afirmă Bogdan Chevereșan, Esri România. Deoarece aceste instituții sunt mai puţin deschise către cloud computing, datorită naturii informațiilor gestionate, soluţiile implementate sunt exclusiv on-premises.

Jandarmeria Romana, Sistem Unic de Raportare a Evenimentelor - SURE
Proiectul a fost inițiat în 2010 implementarea fiind realizată de către compania Intrarom având colaborator pentru integrarea serviciilor geospatiale pe Esri Romania. Obiectivul proiectului a fost creşterea eficienţei în planificarea misiunilor şi alocarea resurselor, precum şi eliminarea suportului pe hârtie. Soluţia rezultată conţine 13 module, dintre care șapte operative şi șase tehnice, iar în mod curent foloseşte date din surse multiple (ANCPI, SIMEOP, IGPR, 112 etc) fiind un bun exemplu de interoperabilitate. La nivel operațional, sistemul gestionează resursele umane și tehnico materiale alocate misiunilor, ajută la planificarea misiunilor, inclusiv din punct de vedere geospațial şi înregistrează toate detaliile activității în jurnalele şi rapoartele operative. O componentă importantă a sistemului SURE este aplicația de analiză geospațială a evenimentelor ce permite Jandarmeriei Române să filtreze și să analizeze evenimentele temporal în funcție de tipul acestora, locația în care au avut loc, existând și funcționalitatea de predicție.

De asemenea, soluția permite vizualizarea în timp real a resurselor alocate, gestiunea petițiilor și a rapoartelor de presă, analize de tip hotspot (analiza fenomenului infracţional pe criterii geografice) precum și elaborarea de rapoarte manageriale și statistici pe baze geospațiale.
„Cu acest sistem am ajuns ca partea de programare să fie făcută aproape în timp real cu derularea activităţii. Prin integrarea sistemului Tetra vedem situaţia reală din teren şi direcţionam resursele într-un mod optim. Fără o reprezentare grafică, procedurile sunt greoaie, trebuie stabilit un contact telefonic, interogări frecvente ale echipelor din teren, ceea ce înseamnă timp. Pe de altă parte, SURE permite comandanţilor să ia decizii rapide cu privire la dispunerea echipelor operative și la derularea misiunilor”, afirmă Col. Iulian Sibiseanu, Jandarmeria Română

Proiectul a fost gestionat de o echipă de 12 ofiţeri din Jandarmeria Româna, alături de specialiştii de la Intrarom, firma câștigatoare a licitației organizate de către Jandarmeria Română și parteneri ai acestora.

Mediu și Resurse Naturale
Secţiunea dedicată „mediului și resurselor naturale” a prezentat un interes ridicat printre participanţi, ArcGIS fiind platforma predominantă utilizată în cadrul diferitelor departamente ale Ministerului Mediului, Agenţia Națională pentru Protecţia Mediului, Institutul de Biologie dar şi de custozii unor arii protejate şi Parcuri Naționale și Naturale. „În ultimii patru ani, pe baza experienței accumulate prin implementarea mai multor proiecte la nivel central dar și local, am acumulat o experienţă deosebită în acest domeniu, ceea ce ne-a permis să dezvoltăm o soluţie bazată pe întreaga platformă ArcGIS, Desktop, Server si Mobile. Soluția dezvoltată cuprinde atât instrumente de lucru pe stațiile locale, șablonul de bază de date, aplicație web GIS de vizualizare a datelor, geoportal INSPIRE. Ultima componentă, parte din Soluția dezvoltată, și pe care în mod intentionat am lăsat-o la final este componenta de echipamente mobile. Culegerea datelor în teren utilizând orice tip de echipament mobil, sincronizarea cu baza de date în timp real sunt elemente de baza în acest moment pentru administrarea resurselor naturale. În ziua de astăzi instrumentele de lucru și analiza în mod “natural” în cadrul instituțiilor de mediu trebuie să conțină baza de date centralizată, imagini satelitare și echipamente mobile”, mai consideră Bogdan Chevereșan.

Tot pe acest segment, Esri oferă soluții pentru instituţiile care gestionează fondul forestier, care pe baza imaginilor satelitate permit monitorizarea stării pădurilor, atât din punct de vedere al tăierilor, dar și din punct de vedere al analizei stării de sănătate. Aceste imagini permit analize pertinente şi pot rula inclusiv în cloud, ceea ce nu ar implica investiţi consistente din partea instituțiilor de profil. De exemplu, în cazul unui incendiu de pădure, evenimentul poate fi gestionat mult mai eficient utilizând o soluție GIS, identificarea focarului se face mai uşor cu imagini satelitare multispectrale, iar pentru integrarea în timp real cu servicii precum AccuWeather dispunem de informații legate de direcţia vântului, evoluţia vremii șamd pentru a avea un control deplin asupra situaţiei.

Utilităţi
Utilităţile sunt un segment reprezentativ pentru Esri, iar o bună parte dintre companiile de apă, gaz și electric din România folosesc soluții bazate pe platforma ArcGIS. Cel mai reprezentativ client al Esri România este ApaNova și CEZ România. În cazul ApaNova, în baza unui proiect început acum trei ani, platforma ArcGIS este acum parte integrantă din sistemul IT al companiei. Bazat pe conceptul „o singură hartă” sunt realizate integrări ale soluției geospațiale atât cu sistemul de Call Center, cât și cu SAP și SharePoint. În prezent sunt peste 200 de persoane care utilizează informația geospațială, între aceştia existând, bineînţeles, echipamentele mobile. Prin ArcGIS Online, Esri oferă numeroase soluţii predefinite, existând spre exemplu zeci de șabloane de aplicații pentru companii de apă, gaz, electric și telecom, care scurtează timpul de implementare şi permit o adoptare mai rapidă a soluţiei. Complementar, compania pune un accent ridicat pe securitatea aplicaţiilor, abordare motivată de accesarea acestora de tot mai mulţi lucrători mobili.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite