Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

In memoriam: Maestrul Justin Capră, părintele generației “MINITEHNICUS”

12 Februarie 2015






În alte ocazii îl însoţeam spre Pavilionul RomExpo, să mă asigur că ajunge întreg şi la timp…dar asta după ce avusese un accident minor, provocat de o groapă în carosabil, pe care nu a observat-o la timp. Era plăcut să îl însoţesc în ariergardă sau în banda alăturată, de unde puteam să fac poze spectaculoase şi în peisaje variate.

Cercuri aplicative de vis, invenții pline de vrajă
L-am descoperit pe Justin odată cu “meşteritul” oficial la Casa Pionierilor din Craiova, care te îmbia cu cercuri aplicative de vis: carting, modelism, foto... şi prin revistele firbinti, pentru noi, ale vremii: “Racheta Cutezătorilor”, “Sport şi Tehnică”, “Tehnium”, “Modelism”…




Adesea găseam poze cu vreo minune meşterita de Justin, pe care ne doream să o replicăm... Cu timpul am descoperit în lecturi “farfuria zburătoare” a lui Coandă şi “epoleţii zburători” la care lucrase cu Justin, sau “cutia neagră” cu proprietăţi antigravitaţionale, toate hrănind visul de a lucra odată cu Coandă sau cu Justin. Concursul naţional MINITEHNICUS din anii ’70 m-a prins în vraja lui, alături de întreagă generaţie care era încurajată să construiască, să inoveze… Şi am avut o primă recunoaştere cu un aparat optic, cu care am participat la concurs în clasa a 8-a.

Miracolele vrăjitorului din str. Aurel Vlaicu
Venirea la Bucureşti, ca student la Aerospaţiale, m-a apropiat de Vrăjitorul din str. Aurel Vlaicu. Atelierul îmi pare desprins din scrierile lui Mircea Eliade ( nuvela “Secretul profesorului Honigberger”), şi nu întâmplător: Justin şi Marichen-soția lui, îmi împrumutau cărţi, “Nuvelele” lui Eliade fiind prima dintre ele...



Aura de mister (a la Serampore-“Nopţi la Serampore” de Eliade) l-a însoţit permanent în ochii mei şi ai generaţiei Minitehnicus. Un episod de miracol am trăit în 2007, când ne propusesem să abordăm tema “triciclului cu mecanism de înclinare în curbă”; lucrăm în echipa Maestrului, alături de Alex Munteanu-Coacă, tânăr pensionar dintr-o funcţie de conducere la INMA (Institutul Naţional de Maşini Agricole), dar cu multe invenţii aplicate şi exportate… Am cumpărat de ocazie două scutere electrice pentru a le folosi ca surse de piese şi ne străduiam să clarificăm o soluţie constructivă adecvată intenţiei noastre…. Eu îl presam pe Justin cu termenul limită de înscriere la Salonul de invenţii INVENTIKA… Se mutase la Baloteşti şi îl vizitam aproape zilnic, cu grijă să nu sară peste masa de prânz-măcar, ea fiind o ocazie să ne bucurăm împreună la vreunul dintre birturile din zona DN1. Băteam pasul pe loc, până mi-a zis să-l sar cu vizitele câteva zile … Iar când am revenit, triciclul cu mecanism de înclinare în curbă era gata! L-am botezat Oblio 3 C, în amintirea celebrului C5 al lui Sir Sinclair. Proiectul a avut un succes răsunător, primind trei premii numai la Salonul de la Geneva, cel mai valoros considerându-se a fi ECO-PRIZE 2008, din partea IFIA, cel mai important forum mondial al inventatorilor. Un brevet a fost atribuit ulterior de către OSIM.



Participarea lui Justin la Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva din 2008 şi vacanţa în Elveţia şi Franţa ocazionată de această deplasare, au fost darul pentru Maestru al unui alt membru marcant al generaţiei MiniTehnicus: Domnul Cornel Cosma, recunoscut ca o personalitate în industria roboţilor în întreaga Americă de Nord.






Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Gabi Nicolae
Un etern si profund respect pentru cel ce a fost unul din prea putinii INGINERI ROMANI adevarati...parintele unei generatii uitate....in meandrele concretului PRIN sinergia faptelor.
25 Mai 2016, 08:51:33