Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Participarea romaneasca la Salonului de Inventica de la Geneva a fost cea mai performanta!“

26 Mai 2006




„Tinta de radiolocatie“

Autori: Eugenia Anghel, Carmen Mihai, Claudia Niculescu, INCDTP

Medalie de aur + Premiul Oficiului Mondial al Proprietatii intelectuale pentru femeie inventator

Domeniul de aplicabilitate al tintei de radiolocatie il reprezinta antrenamentul si instructia Fortelor Navale. Tinta de radiolocatie, conform inventiei, este alcatuita din urmatoarele componente: flotorii, in numar de sase bucati, care au rolul de a asigura flotabilitatea tintei, mentinerea formei piramidale (rigidizarea tintei); suportul pentru amplasarea panourilor triunghiulare si panourile triunghiulare (care formeaza anvelopa) ale tintei, in numar de patru bucati, care au rolul de a asigura suprafata de ochire vizibila de la distanta. Panourile se aplica pe flotori cu ajutorul benzilor adezive (imbinari demontabile).

Noua tinta de radiolocatie, neconventionala, prezinta urmatoarele avantaje: este vizibila optic de la cca 6 km si radiotehnic de la circa 10 km; comparativ cu tinta din piese metalice, prevazuta cu reflectori din tabla de aluminiu, foarte grea si greu de transportat, este foarte usoara (cca 4 kg); are rezistente mecanice foarte bune (abraziune, frecare, tractiune, sfasiere); are rezistenta foarte buna la actiunea factorilor de mediu in conditii de mare deschisa; prezinta stabilitate si flotabilitate foarte bune pe val.

„Procedeu de reducere a emisiilor de CO2 in atmosfera“

Autori: Elena David, Ioan Stefanescu, INC-DTCI-ICSI

Medalie de aur+Premiu AGEPI Moldova

Inventia prezinta un procedeu nou si eficient de reducere a emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera printr-un proces de captare si stocare a lui sub forma de compusi solizi. Prezenta inventie propune reducerea emisiile de CO2 in atmosfera prin captarea si stocarea acestuia din sursele de emisie sub forma de compusi chimici solizi, netoxici, care pot fi utilizati apoi in alte domenii de activitate. Procedeul consta in captarea si stocarea CO2 din diferite surse de gaze printr-un proces de hidratare a CO2 in apa cu continut ridicat in spruri, precum apa de mare sau saramura, concomitent cu transformarea chimica a CO2, sub actiunea unui catalizator enzimatic, extras din plante si dozat controlat in mediul de reactie, in compusi solizi, stabili, precum carbonatii, care nu au efecte daunatoare asupra mediului si pot fi utilizati ca surse viitoare de CO2 sau ca materie prima in industria materialelor de constructie.

Avantaje: captarea si stocarea se realizeaza cu costuri scazute si in deplina siguranta; nu prezinta consecinte daunatoare asupra mediului; compusii solizi rezultati nu necesita locatii speciale pentru depozitare; compusii rezultati pot constitui rezerve masive de CO2 disponibile pentru utilizare pe termen lung sau pot fi utilizati ca materie prima in industria materialelor de constructii; aplicarea procedeului contribuie la protectia mediului inconjurator prin reducerea considerabila a emisiilor de CO2 in atmosfera, emisii care prin efectul de sera ce il produc determina modificari de temperatura si schimbari globale de clima. Procedeul poate fi aplicat in toate sectoarele care, in urma activitatilor desfasurate, evacueaza in atmosfera gaze cu continut ridicat in CO2: energetic (centrale termice - combustia carbunelui, gazului metan.) metalurgic, petrochimic, chimic, industria alimentara.



Tags: ANCS, inventica

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite