Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Participarea romaneasca la Salonului de Inventica de la Geneva a fost cea mai performanta!“

26 Mai 2006




Avantaje: se poate monta pe orice radiator, indiferent cum este generata caldura; nu necesita scule sau interventia unui instalator; se monteaza intr-un minut; incalzeste incaperea mai repede decat utilizand un radiator neechipat; asigura valori ale temperaturii in incapere net superioare; suplineste lipsa unui radiator suplimentar pentru incaperile neincalzite suficient; face inutila schimbarea radiatoarelor odata cu montarea unei centrale termice in condensatie sau a unei pompe de caldura; dispozitiv modular – la radiatoarele mari se pot pune mai multe module; costul: cativa zeci de lei. Economie la faza de investitie: cca. 2.000 euro (evita schimbarea caloriferelor) per familie. Economie in exploatare (dupa instalarea pompei de caldura): pana la 70% pentru COP de 3.5.

„Senzor capacitiv diferential de pozitie si deplasare 3D“

Autor: Marius Hagan, SC Asic Art SRL

Medalie de aur+Premiu AGEPI Moldova

Inventia se refera la un senzor capacitiv diferential de pozitie si deplasare 3D, precum si la un circuit specializat in determinarea traiectoriei si vitezei unui obiect aflat in interiorul senzorului. Planele ce delimiteaza spatiul senzorului sunt armaturile a trei capacitati ce corespund axelor x, y, z ale unui sitem cartezian 3D. Senzorul are o foarte buna sensibilitate si prezinta o buna stabilitate in timp.

Avantajele sunt: aplicabilitatea extinsa pentru o plaja mare de dimensiuni (de la milimetri patrati, pana la suprafete de ordinul metrilor patrati), este insensibil la perturbatii electomagnetice, are consum mic de energie, are un pret redus. Domeniile de aplicabilitate ale acestei inventii sunt: calculatoare (permite realizarea unei interfete om-calculator), medicina (detector de tremor in investigatiile de sindrom Parkinson), robotica (comanda si control pentru un sistem master-slave), supravegherea si securizarea incaperilor (detecteaza prezenta unui intrus intr-o incapere si determina pozitia acestuia).

1. „Circuit de cuplaj fara contact“

2. „Sistem pentru masurarea indirecta a masei obiectelor“

Autori: Radu Ioan Munteanu, Daniel Moga, Radu Adrian Munteanu, Mihai Stelian Munteanu, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Medalie de aur+Premiu Ministerul Invatamantului si Stiintei din Rusia



Tags: ANCS, inventica

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite