Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Internaţionalizarea şi echitatea, driveri esenţiali pentru fundamentarea unui învăţământ superior de calitate

28 Octombrie 2015




Aspirând spre un sistem echitabil de învăţământ superior şi considerând internaţionalizarea o premisă necesară pentru calitate, proiectul oferă recomandări, propuneri de soluţii, dar şi instrumente suport şi documente strategice menite să împlinească aceste deziderate. Care sunt elementele care legitimează acest proiect, care îl fac reprezentativ?

UEFISCDI implementează deja de ani buni proiecte privind învăţământul superior, care generează instrumente suport atât pentru actorii decizionali, de la nivel naţional, cât şi pentru universităţi sau comunităţi academice. În acest timp, a reuşit să îşi dezvolte o echipă de tineri profesionişti, motivaţi să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei actuale din educaţie. Mai mult, o premisă care stă la baza principiului de profesionalizare a activităţii este implicarea expertizei internaţionale. Am reuşit constant să implicăm instituţii şi experţi cu recunoaştere globală a performanţelor lor, fie că vorbim de principalii actori europeni în domeniul educaţiei, instituţii performante din diverse țări sau cei mai recunoscuţi experţi în domeniu.

Totodată, acest proiect este implementat de către experţi români din sistemul de educaţie, cu sprijinul experţilor străini. Procesul de dezvoltare a tuturor instrumentelor, a documentelor strategice, a recomandărilor a inclus participarea masivă a beneficiarilor acestora, fie că vorbim de universităţi (peste 28 de universităţi au fost vizitate), de instituţiile centrale (toate instituţiile cu responsabilităţi au participat într-o formă sau alta la dezbateri) sau pur şi simplu de experţi din domeniu (peste 3000 de participanţi la evenimente pe parcursul perioadei de implementare a proiectului). Această abordare pe care UEFISCDI a considerat-o dintotdeauna extrem de importantă a putut oferi posibilitatea de a utiliza expertiza naţională existentă care înţelege contextul global şi de a implica, potrivit propriilor nevoi, expertiza internaţională.
UEFISCDI îşi păstrează rolul de centru de excelență în ceea ce priveşte activitatea de policy advice prin opţiunile strategice de politici propuse şi de policy support prin instrumentele suport dezvoltate. Echipa permanentă a UEFISCDI pe învăţământ superior, formată din tineri specialişti precum Cristina Fiț, Delia Gologan, Robert Santa (din care până în iunie 2015 a facut parte și Ligia Deca, actual Consilier de Stat in domeniile Educaţie şi Cercetare în administraţia prezidenţială), împreună cu echipa suport formată din Alin Filimon, Irina Geantă, Adelina Popa şi Mădălina Stoica formează din punctul nostru de vedere o resursă care poate duce sistemul de învăţământ din România la nivelul aşteptat de societate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite