Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industria lemnului creste in laboratoarele de cercetare

24 Iunie 2006




- polarizarea competentelor din domeniul unor tehnologii traditionale (constructii civile si prelucrarea lemnului) cu tehnologii considerate motorul unei dezvoltari durabile (macro si nanotehnologiile de la care se asteapta sa reprezinte o revolutie similara cu cea a otelului sau a siliciului) pentru cel putin 2 dintre industriile traditionale din tara noastra (si evident din multe tari ale Europei): industria constructiilor civile si cea a valorificarii eficiente a resurselor forestiere.

Necesitatea dezvoltarii acestor tehnologii este impusa in primul rand de faptul ca industriile traditionale vizate -constructii si lemn- reprezinta unele dintre cele mai active in Romania. Daca in domeniul constructiilor dezvoltarea este evidenta, in domeniul lemnului se stiu inca putine despre evolutia rapida a clusterelor economice formate la cererea pietei in tara (in zona Radauti sau in judetul Alba). Nu este vorba numai de indeplinirea unor cerinte impuse international de Protocolul de la Kyoto, dar si de necesitatea dezvoltarii unor concepte ingineresti care sa exploateze convergenta unor tehnologii pentru adaptarea la schimbarile de pe piata si, in cazul particular al Romaniei, pentru supravietuirea intr-o piata globalizata.

Finisarile. Noi standarde, tehnologii si provocari

Proiectul FINAMAT, coordonat de IMT Bucuresti, vizeaza dezvoltarea unor tehnologii noi de finisare a compozitelor ligno-celulozice utilizand nanomateriale cu proprietati controlate, pentru obtinerea unor suprafete antistatice, hidrofobe si rezistente mecanic. Inlocuirea totala a solventilor organici cu materiale sub forma de pulbere nanometrice reprezinta o noutate pe plan national si international in domeniul finisarii lemnului.

Necesitatea dezvoltarii acestor tehnologii de finisare a suprafetei lemnoase este impusa in principal de faptul ca industria mobilei, care in Romania reprezinta un segment important al exportului, va trebui sa se supuna Directivei Europene nr. 13/1999 (preluata in Romania prin HG 699/2003), privind reducerea emisiilor de compusi organici volatili (COV) in anumite activitati. In acest moment tehnologiile de finisare in mobila folosesc preponderent COV. Este deci necesara dezvoltarea de tehnologii care sa inlocuiasca COV. Pe de alta parte, nanomaterialele deschid posibilitatea obtinerii unor suprafete cu proprietati hidrofobe si antistatice superioare. Este de asemenea posibila obtinerea unor efecte de culoare datorate precursorilor care vor fi experimentati.

Piata industriala de lacuri si vopsele in Europa reprezinta 2,8 milioane tone, iar sectorul de finisare al lemnului este un domeniu important – 430 000 tone/an, valoarea ce creste cu 2 - 3% pe an.

Introducerea Directivei Europene prin HG 699/2003 si in tara noastra, privind emisia de solventi organici obliga sectorul de mobila, jucarii, pardoseli, sa dezvolte tehnologii de acoperire care sa conduca la un nivel scazut al compusilor organici volatili.

Fabricile de mobila, in dificultate

Majoritatea fabricilor mari de mobila din Romania utilizeaza mai mult de 15 tone de solvent pe an si de aceea se cauta solutii pentru regularizarea acestei directive pana in 2007, ceea ce reprezinta un timp destul de scurt pentru introducerea acestei legislatii.

Reducerea emisiei de compusi organici volatili (COV) este o necesitate pentru protectia mediului si a sanatatii. Tehnologii alternative pentru industria lemnului (a mobilei in special) exista, dar este foarte grea alegerea intre performante, pelicula, aspect, costuri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Claudia Sache
Articolul mi se pare interesant! De altfel, il voi folosi ca una dintre numeroasele surse care vor constitui baza mea pentru o cercetare privind piata mobilei!
13 Decembrie 2006, 04:43:36
Claudia Sache
Articolul mi se pare interesant! De altfel, il voi folosi ca una dintre numeroasele surse care vor constitui baza mea pentru o cercetare privind piata mobilei!
13 Decembrie 2006, 04:44:51
ing nutzu constantin
Am una din cele mai mari inventii brevetate in constructia mobilei RO118560B,Bucatarii,dormitoare,biblioteci,comode, etc,care sunt foarte rezistente,mai usoare de 4-6 ori,ecologice(fara pal)durabile si intr-o diversitate foarte mare,peste 10 mil variante pt un corp de mobila,pe cind din pal melaminat se obtin maxim 1200 variante constructive pt un corp Acest sistem constructiv este in strinsa corelatie cu natura si inventia a aparut ca o necesitate obiectiva la expansiunea pal-ului in industria mobilei
13 Decembrie 2006, 08:33:06