Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industria lemnului creste in laboratoarele de cercetare

24 Iunie 2006




Peste 80% din acoperirile utilizate la finisarea mobilei in Europa sunt formulate pe baza de solventi organici, ceea ce inseamna ca este aproape imposibil pentru majoritatea fabricilor de mobila sa se inscrie in reglementarile continute in Directiva Europeana.

Un alt factor care controleaza rata de emisie a COV-ului este metoda de aplicare (pulverizare, valturi, masini de turnat, etc.). Tehnica de aplicare care emite cel mai mare procent de solventi in aer este pulverizarea si nu se poate inlocui, acolo unde finisarea include piese tridimensionale.

Alternativele tehnologice care conduc la reducerea COV sau eliminarea acestora sunt: Utilizarea produselor hidrodiluabile; Produse hidrodiluabile cu uscare in UV si microunde; Produse in solventi organici cu corp ridicat (acolo unde finisajele sunt impuse si performantele peliculelor se cer a fi superioare); Produse pe baza de pulberi.

Aceste tehnologii prezinta avantaje si dezavantaje, piata mobilei acceptand cu greu finisaje mai putin performante din punct de vedere estetic si al caracteristicilor fizico-mecanice si chimice ale peliculelor.

Ofensiva Nanomaterialelor

Nanomaterialele reprezinta o varianta demna de luat in calcul. Au fost utilizate din cele mai vechi timpuri – probabil au fost folosite pentru prima oara in glazurile portelanurilor chinezesti din primele dinastii, iar in fabricatia cupei romane numita cupa lui Licurg au fost folosite nanoclustere de aur care dadeau vasului culori diferite in functie de iluminare. In acest moment nanomaterialele cunosc o dezvoltare neobisnuita, cu aplicatii extrem de diverse, cele mai multe ajutand la imbunatatirea vietii (nanotehnologiile sunt considerate reprezentantele unui nou mod de existenta si se prevede ca vor introduce o revolutie in existenta similara cu microelectronica si biotehnologiile).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Claudia Sache
Articolul mi se pare interesant! De altfel, il voi folosi ca una dintre numeroasele surse care vor constitui baza mea pentru o cercetare privind piata mobilei!
13 Decembrie 2006, 04:43:36
Claudia Sache
Articolul mi se pare interesant! De altfel, il voi folosi ca una dintre numeroasele surse care vor constitui baza mea pentru o cercetare privind piata mobilei!
13 Decembrie 2006, 04:44:51
ing nutzu constantin
Am una din cele mai mari inventii brevetate in constructia mobilei RO118560B,Bucatarii,dormitoare,biblioteci,comode, etc,care sunt foarte rezistente,mai usoare de 4-6 ori,ecologice(fara pal)durabile si intr-o diversitate foarte mare,peste 10 mil variante pt un corp de mobila,pe cind din pal melaminat se obtin maxim 1200 variante constructive pt un corp Acest sistem constructiv este in strinsa corelatie cu natura si inventia a aparut ca o necesitate obiectiva la expansiunea pal-ului in industria mobilei
13 Decembrie 2006, 08:33:06