Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie - 65 de ani în avangarda cercetării de excelenţă

14 Decembrie 2016




În istoria institutului, un punct de referinţă l-a constituit anul 1956, anul separării Institutului de Cercetări Textile de Institutul de Cercetări Pielărie-Cauciuc şi Mase Plastice, reper de la care preocupările institutului s-au diversificat, prin înfiinţarea unor noi sectoare de cercetare (textile neţesute, analiza de structură, organizarea ştiinţifică a producţiei, economia ramurii, eficienţa cercetărilor) şi eliminarea altora (fabricarea fibrelor chimice, preindustrializarea bumbacului, crearea de imprimeuri), care au fost preluate de alte unităţi.

Începutul anilor ’70 a însemnat realizarea actualului sediu, organizarea activităţii de microproducţie, în paralel cu activitatea de bază - elaborarea de noi tehnologii şi produse, asistenţă tehnică şi de consultanţă etc.

Noi orizonturi de dezvoltare s-au deschis după Revoluţia din 1989. În perioada 1990-1996, institutul a funcţionat ca societate comercială cu profil de CDI în baza prevederilor H.G. 1284/1990 privind organizarea şi finanţarea unităţilor de CD, modificată prin H.G. 100/1991 şi a dispoziţiilor Legii 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale.

Prin fuziunea Institutului de Cercetări Textile şi a Institutului de Cercetări Pielărie- Încălţăminte, în 1996 a luat fiinţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie - INCDTP, București.

Putem spune, fără teama de a greşi, că momente magice ale muncii şi ale izbânzilor s-au obţinut şi în perioada 1951-1990, timp în care cercetările specialiştilor din industria textile-pielărie s-au finalizat prin descoperiri şi invenţii valoroase care au atras recunoaşterea lumii ştiinţifice internaţionale.

S-au remarcat rezultatele obţinute în domeniul articolelor medicale din materiale plastice şi textile, realizate de către ing. Pia Ciobanu şi ing. Aristide Dodu. Astfel, colaborările cu prof. univ. dr. Ioan Pop de Popa şi prof. univ. dr. Leon Dănăilă din domeniul chirurgiei cardiovasculare şi ale neurochirugiei s-au concretizat în dezvoltarea în premieră naţională a primelor generaţii de proteze vasculare tricotate, columele auditive, înlocuitor de meninge etc. Specialişti de marcă din domeniul textil, cum ar fi ing. Nicolae Florescu şi dr. ing. Emilia Visileanu, au proiectat şi dezvoltat sistemul de filare aerodinamic, iar pionieratul în implementarea tehnologiilor convenţionale în prelucrarea mecano-textilă l-a avut ca pilon principal pe ing. Mauriciu Tuperman. Nu în ultimul rând, se evidenţiază preocupările şi realizările în domeniul aerospaţial ale colectivului condus de col. Nicolae Doljanu, finalizate cu proiectarea şi realizarea a noi generaţii de sisteme de decelarare aerodinamică.

În cadrul Institutului de Cercetare Pielărie-Încălţăminte, actualmente Sucursala ICPI a INCDTP, a fost înfiinţat în 1973 Departamentul Cercetare Colagen, având activitate de CDI şi producţie experimentală, prin care s-au realizat pansamente colagenice pentru tratarea arsurilor pielii şi ochilor. Dezvoltarea activităţii de cercetare-inovare şi producţie experimentală/demonstrativă, în domeniul biomaterialelor, iniţiată în perioada anilor ’70-80 de dr. ing. Viorica Trandafir, ca un nucleu de cercetare în domeniul valorificării colagenului din deşeurile rezultate prin procesul tehnologic de prelucrare a pielii animale, a devenit în prezent activitatea de bază a unui departament reprezentativ pentru cercetarea şi producţia experimentală de biomateriale colagenice din ţara noastră. Departamentul Cercetare Colagen al INCDTP – Sucursala ICPI reprezintă o entitate stabilă, flexibilă şi bine structurată, care asigură pe piaţa românească produse cosmetice şi medicale comparabile cu cele din import, dar cu un preţ de vânzare mai scăzut. Activitatea ştiinţifică aliniată la cerinţele internaţionale şi în continuă dezvoltare asigură toate premisele ca în viitor domeniul biomaterialelor să se menţină şi să se dezvolte.

În arcul de timp 1990-2013, importante provocări ştiinţifice la nivel naţional/ internaţional au impus corelarea direcţiilor de cercetare şi a acţiunilor strategice cu obiectivele definite la nivel naţional prin Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare şi la nivel european prin Programele FP5, FP6, FP7 ale Uniunii Europene, prin orientarea acestora spre rezolvarea problematicii identificate la nivelul agenţilor economici din industria textilă şi de pielărie şi din domenii conexe:
• crearea de repere de cunoaştere şi obţinerea de rezultate ştiinţifice şi tehnologice de vârf, competitive pe plan global, în scopul creşterii vizibilităţii internaţionale a cercetării româneşti şi a transferării ulterioare a rezultatelor în practica socio-economică;
• creşterea competitivităţii industriei textile-pielarie româneşti prin inovare, cu impact la nivelul agenţilor economici şi transferul cunoştinţelor în practica economică;
• creşterea calităţii sociale - găsirea de soluţii tehnice şi ştiinţifice care susţin dezvoltarea socială şi îmbunătăţesc condiţia umană a acesteia.

Ca o recunoaştere a realizărilor obţinute de echipele de cercetători, reflectate prin calitatea şi vizibilitatea cercetării ştiinţifice, prin capacitatea sa administrativă şi instituţională, dovedită în perioada 2007 – 2012, INCDTP a obţinut, în anul 2013, calificativul A+, în cadrul procesului de evaluare instituţională.

În prezent, INCDTP este o organizaţie de cercetare, de prestigiu şi cu tradiţie în domeniu, care reuneşte valori ce au trecut prin timp şi au devenit repere ale prezentului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Aurel Bria
In ICPI, buretele de colagen a fost inventat si produs de catre dr.ing.Gheorghe Cioca, ing.Constantinescu apoi Dna dr.ing.a preluat si dezvoltat activitatea in domeniu....
25 Iulie 2019, 01:18:36