Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine se teme de AML?

24 Iulie 2006




De ce este Mantas AML solutia numarul 1 mondial? Cum functioneaza?


Mantas foloseste tehnologii avansate pentru a identifica tranzactiile suspecte si comportamentele, denumite „scenarii”. Spre deosebire de multe abordari simpliste, de raportare a exceptiilor, Mantas nu se limiteaza la evenimentele individuale, care ar putea fi considerate „exceptii“ relativ la un anumit client sau norma de reglementare. Mantas monitorizeaza scenariile (adica modele complexe de comportament si tranzactii financiare) care indica activitati neobisnuite sau posibile fraude.


Scenariile parametrizabile sunt utilizate pentru a detecta tranzactii neobisnuite, grupuri de tranzactii si alte anomalii care indica activitati suspecte, cum ar fi spalarea de bani sau alte activitati frauduloase. Detectarea unor astfel de comportamente are ca rezultat generarea unei avertizari. Solutia Mantas furnizeaza o interfata web pentru revizuirea, analiza si afisarea avertizarilor. Abordarea Mantas asigura ca avertizarile sa fie mai concentrate si ajustabile relativ la rezultat si inlocuieste procesele manuale cu analiza automata.


Fiecare tehnica de detectare folosita de Mantas detaliaza complet datele, logica si rationamentul aplicat in descoperirea comportamentului suspect. Aceasta abordare este preferata de Mantas in comparatie cu alte metode de detectare, cum ar fi retelele neuronale, unde logica si rationamentul sunt tratate pe post de cutii negre. Analiza comprehensiva a comportamentului detectat este posibila doar cand un utilizator stie cum si de ce un comportament a fost identificat pentru analiza.


Gama Mantas a tehnicilor de detectare include:


Detectarea prin Analiza Legaturii se aplica cel mai bine problemelor de business, in care relatiile dintre entitati pot fi complexe si mai putin evidente sau ascunse intentionat. Spre exemplu, sa presupunem ca mai multe conturi separate depoziteaza numerar sau echivalent de numerar. Aceste fonduri sunt atunci transferate intr-un cont central din care sunt retrase sau transferate in alta parte. Detectia prin Analiza Legaturii poate identifica relatia dintre aceste conturi, chiar daca altfel ele pot fi considerate ca neavand nici o legatura. Tehnica Detectiei prin Analiza Legaturii Mantas a fost brevetata in cursul anului 2005.


Detectarea in Secventa se aplica cel mai bine problemelor de business in care comportamentul suspect consta intr-o serie de evenimente (sau non-evenimente) cu constrangeri de ordonare asociate. Spre exemplu, Detectarea in Secventa poate fi utilizata pentru detectarea depunerilor multiple intr-un cont, urmate intr-un cadru specific de timp, de un transfer de fonduri aproximativ egal din contul respectiv.


Detectia dupa Regula se aplica cel mai bine problemelor de business in care comportamentul suspect poate fi descris ca un set de conditii care au loc in acelasi timp. Prin Detectarea dupa Regula este posibila definirea conditiilor care reprezinta conceptul „valoare unica pentru o variabila data”. Spre exemplu, utilizatorul poate desemna o astfel de conditie interpretata de Detectia dupa Regula ca aplicandu-se „oricarui client“ sau „oricaror date de tranzactionare“.


Folosind Text Mining, solutia Mantas este capabila sa identifice detalii pertinente din textul nestructurat, narativ, care se intalneste adesea in tranzactiile financiare. Text Mining faciliteaza de asemenea rezolvarea referirilor sub nume diferite la aceeasi persoana sau organizatie. Spre exemplu, o entitate poate folosi numele Abdul Aziz AlOmari, Abdulaziz Alomari si Abdulaziz Aziz AlOmari. Mantas executa o potrivire intuitiva a numelor si recunoaste ca toate aceste cuvinte se refera la acelasi individ. Mantas foloseste optiunea Text Mining impreuna cu listele de Risc si Incredere, pentru a furniza o capacitate speciala de a identifica atat acele entitati si conturi considerate a fi un risc pentru banca, cat si cele considerate a fi clienti de incre-dere, care pot fi exclusi din anumite monitorizari.


Capacitatea de monitorizare a solutiei Mantas se extinde prin utilizarea op-tiunilor:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite