Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managementul talentelor

23 Decembrie 2006




l Gresit: angajatii sunt “parti interschimbabile”, care pot fi usor alocate in diferite posturi ce trebuie ocupate / Adevarat: angajatii sunt atrasi de anumite activitati pe care le performeaza mai bine decat altii, datorita unor abilitati naturale (talent) care genereaza motivatia intrinseca a lucrului facut cu pasiune.


l Gresit: Skills & Knowledge – mai importante decat “talentele” / Adevarat: Skills & Knowledge sunt importante ca cerinte de baza ale jobului, dar, pe termen lung, mai putin importante ca “talentul” natural (care este mai dificil de identificat, ceea ce face ca majoritatea managerilor sa neglijeze asta); o persoana cu potential mare de dezvoltare va depasi rapid cunostintele si abilitatile altora.


l Gresit: cu un training adecvat, coaching si cu atitudinea potrivita, angajatii pot deveni performanti in aproape orice post (un mit cu radacini in crezul american: “you can do anything if you just set your mind to it”) / Adevarat: e o conditie necesara, dar nu suficienta; angajatii pot fi extrem de adaptabili dar, daca nu sunt intr-un rol potrivit cu abilitatile lor naturale (talent) care sa le ofere acest tip de motivatie (placerea de a lucra), ei nu vor excela si vor sfarsi prin a se detasa de acel job.


Un ciclu de management al talentelor cuprinde 4 etape: atragerea, selectia, angajarea/dezvoltarea si retinerea talentelor. Pentru fiecare etapa, se pot dezvolta matrici care sa evidentieze eficienta si eficacitatea practicilor din companie. Cateva exemple de indicatori, care se pot constitui intr-un ‘scorecard’ pentru imaginea de ‘angajator preferat’ a unei companii:


1. Atragerea:


a. Rata de aplicanti pentru pozitiile deschise (de preferat intre 20:1 – 100:1)


b. % referinte interne de la nou angajati care stau minimum 6 luni ( min. 30%)


c. Marja (percentile) de pozitionare a pachetului de compensatii vs competitie


d. % de candidati de categoria “A”


e. % de acceptare a ofertelor



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite