Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IPTV – contraatacul companiilor telecom sau interactivitate media?

24 Decembrie 2006




Acum cei mai mari operatori cocheteaza cu IPTV-ul. Intre cei ce testeaza sau ofera servicii IPTV se numara Bell Canada, Bell South (US), Fast Web(Italia), NTT (Japonia), Swisscom Bluewin (Elvetia), Telecom Italia sau Verizon (SUA). De departe cel mai avansat pe acest drum este SBC (SUA), care a semnat cu Alcatel un contract valorand 1,7 miliarde USD pentru livrarea de servicii de banda larga de peste 20 Mbps (care sa permita HDTV) la 18 milioane camine pana in 2007 si cu Microsoft un contract de 400 milioane USD pentru licentierea softwarelui Microsoft TV IPTV Edition pentru serverele sale. Proiectul SBC de oferire a IPTV se bazeaza pe aducerea fibrei optice mai aproape de consumator (FTTH).


Iata ce declara E. Graczyk, marketing director of Microsoft Tv revistei Spectrum: „Suntem foarte increzatori in potentialul IPTV, nu doar pentru ca un sistem IPTV bine arhitecturat va livra servicii avansate TV digitale care sunt foarte cerute la ora actuala, ca HDTV, recording video digital , VoD si aplicatii interactive dar de asemenea pentru ca conectivitatea broadband bidirectionala utilizata de aplicatiile IPTV permite noi capabilitati care vor imbunatati dramatic experienta TV pentru consumatori.”


Microsoft TV IPTV Edition furnizeaza un nivel de securitate inalt incluzand abonatul si management end-to-end al drepturilor digitale, care permite contentului sa fie accesabil de pe orice terminal portabil compatibil cu platforma.


Nu este un produs software dedicat consumatorului, el nu se vinde retail, ci este o platforma prezenta in casa fiecarui consumator prin intermediul operatorilor.


A doua linie de produse in cadrul Microsoft TV se numeste MS TV Foundation Edition, este un software destinat companiilor pentru a rula video pe infrastructura lor de retea. Foundation Line ruleaza pe set top box-urile pe care clientii le au acasa dar si in arhitectura de broadcast a operatorului.


Michael O‘Hara, general manager al Microsoft service provider business declara „Nu este doar TV. Scopul este de a muta serviciile over IP. Bineinteles, vocea a fost scopul initial si „energizatul” pietei. Dar companiile de cablu si telecomunicatii se vor muta spre triple play, si apoi fiecare va utiliza 3G IMS spre a se muta in urmatoarea faza de integrare fir-wireless. Contentul nu va fi livrat doar acasa, ci si echipamentului mobil propriu. Clientul va avea posibilitatea de a vedea streamuri video, de a downloada si de a rula video in timp real pe aceste noi telefoane. Sau daca e plecat de acasa, telefonul mobil il anunta ca peste un anumit timp va rula un show TV de care era interesat si pe care il va pierde. Insa va putea programa DVR-ul de acasa cu ajutorul telefonului mobil pentru a inregistra acea emisiune.


Dezvoltarea IPTV este capabila sa produca evolutii si in domeniul echipamentelor: astfel poate fi creat un sistem IPTV on-a-chip cu toate functionalitatile necesare care pot fi incorporate in dispozitive cum ar fi televizoare, console de jocuri, PC-uri, DVD playere, fara a fi necesar un set-top-box suplimentar (dispozitiv creat de ST Microelectronics). Pe langa acestea, conexiunile broadband vor fi puternic stimulate prin IPTV, iar tehnologiile de tip ADSL 2 sau FTTH vor cunoaste o adevarata explozie.


O multime de imbunatatiri vor cunoaste tehnologiile de video-compresie. Exista trei forme de compresie „la moda“. Multe din ceea ce sunt transmise astazi sunt compresate utilizand MPEG-2. Dar cei doi competitori in carti pentru IPTV sunt in momentul actual MPEG-4 cu Advanced Video Coding (AVC) si Windows Media 9, ultimul fiind trimis pentru o viitoare adoptare ca standard. Windows Media 9 poate livra TV obisnuita la 1,5 Mbps. Este o tehnologie de compresie pe care specialistii de la Microsoft o considera mult mai eficienta decat rivalul ei MPEG. Este insa greu de ghicit cine va fi invingatorul peste cativa ani.


Solutiile si modelele de business sunt dezvoltate in permanenta pentru operatori care ofera DSL, operatori traditionali de cablu sau cei care ofera FTTH, in functie de limitele acestor tehnologii. Fabricantii de echipamente ofera tot suportul necesar operatorilor de a integra servicii cum ar fi trafic de date, VoIP si IPTV intr-un pachet uniform, usor de administrat.


In ciuda obstacolelor, expertii se declara unanimi ca in urmatorii ani vom fi martorii revolutiei IPTV.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite