Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IPTV – contraatacul companiilor telecom sau interactivitate media?

24 Decembrie 2006




IPTV in Romania


Pionierul IPTV in Romania este firma iNES Group (vezi si interviul cu dl. Iosif Szavuj, din MW mai 2005). INES utilizeaza ca mediu de transmisie pentru serviciul IPTV propria retea securizata de fibra optica (firma detine cca 2000 km de fibra instalata), serviciile triple play (un pachet care include IPTV, Internet si telefonie) fiind disponibile in Bucuresti si Voluntari. INES IPTV poate oferi peste 100 de canale TV, compatibilitate HD, sunet Dolby Digital, Ghid Electronic de Programe, Time Shifting (posibilitate de a reviziona emisiunile anumitor posturi TV cu pana la 48 de ore in urma). Pretul pachetului de instalare nu este accesibil oricui (fibr[ optica la locatia clientului, echipamente aferente, STB, servicii - totalizeaza 500 Euro), iar serviciile IPTV costa 100 Euro pe luna pentru persoane fizice. Insa oficialii companiei sunt optimisti, cresterea numarului de clienti fata de 2005 depasind anul acesta 200%.


Alcatel, lider mondial in IPTV , a prezentat solutiile sale in Romania in 2006. Caracteristicile IPTV asigura receptionarea unui numar nelimitat de canale TV la o rezolutie superioara si chiar crearea postului TV personalizat, prin intermediul caruia o lista limitata de persoane pot partaja o baza de date video. „IPTV ofera beneficii operatorilor, cat si beneficiarilor”, declara dl. Dan Bedros, PDG Alcatel-Lucent Romania. Raportat la potentialul pe care il ofera IPTV, aceasta solutie este mai ieftina decat telefonia traditionala, permitand configurarea unei game de servicii adaptate fiecarui client in parte. Tendintele actuale sunt reprezentate de „migrarea inteligentei si a functionalitatilor spre echipamentele clientului, spre STB, care va avea o capacitate de stocare uriasa,” declara recent dl. Bedros.


Vesti de ultima ora vin de la Romtelecom. Parte din strategia companiei de a oferi servicii de content interactiv broadband, IPTV se afla in teste si va fi disponibil in cca 18 luni, conform unor oficiali ai companiei.


La nivel mondial, numarul de abonati IPTV este prevazut sa creasca de la 4,3 milioane in 2005 la peste 36 milioane in 2009, conform Multimedia Research Group, cu o rata medie anuala de 72%. In documentul intitulat “IPTV previziune globala” MRG detaliaza factorii care conditioneaza cresterea industriei IPTV incluzand:


l Europa este pe locul I la dezvoltari IPTV, 11 din marii operatori nationali fosti monopolisti lansand deja IPTV: Franta, Spania, Italia, Suedia, Finlanda, Elvetia, s.a.


l Incertitudini ale marilor operatori din Asia determina prognoze rezervate pentru aceste zone


l IPTV set-top box va domina cheltuielile de capital pentru servicii IPTV si conteaza pentru doua treimi din CAPEX.


Forrester Research a facut un studiu in Europa Occidentala care acopera UE-15 plus Norvegia si Elvetia. Concluziile acestuia sunt ca IPTV va fi valul urmator dupa patrunderea intensiva a broadbandului avand ca suport FTTH sau xDSL si va atinge rate insemnate de acoperire (de pana la 33% in Franta, la inceputul urmatorului deceniu). Studiul considera IPTV ca o strategie defensiva, menita sa reduca migratia consumatorilor si nu neaparat o activitate aducatoare de profituri insemnate in primii ani.


In ceea ce priveste previziunile pentru veniturile din serviciile IPTV in perioada 2005-2009, se estimeaza ca ele vor inregistra o crestere de la 740 milioane USD la 4,6 miliarde USD in 2009, ceea ce corespunde unei rate de crestere medie anuala de 56%.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite