România devine „digitală”
Din strategia Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) pentru crearea unei societăţi informaţionale, numită e-România, face parte şi proiectul oraşelor digitale. Conceptul de oraş digital propune realizarea unui portal complex, care să includă toate informaţiile utile şi serviciile electronice pentru cetăţeni şi firme. Până în prezent au fost semnate 13 protocoale de colaborare, dar ministerul vrea să încheie, până la sfârşitul acestui an, protocoale cu 50% din localităţile cu mai mult de 50.000 de locuitori.
În cadrul acestui program, primăriile vor beneficia de servicii de consiliere în vederea accesării de fonduri structurale pentru informatizarea administraţiei publice locale.
Deocamdată au fost semnate protocoale de colaborare cu Târgu Mureş, Braşov, Arad, Cluj, Slatina, Târgovişte, Baia Mare, Baia Sprie, Râmnicu Vâlcea, Tăuţii Măgherăuş, Alba Iulia, Botoşani, Ploieşti, Piatra-Neamţ. Recent, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a manifestat disponibilitatea de a se implica în finanţarea proiectelor de parcuri software sau industriale şi oraşe digitale.
Obiectiv – dispariţia cozilor de la ghişee
Proiectul oraşelor digitale are printre obiective dispariţia cozilor de la ghişee. Un obiectiv destul de ambiţios, mai ales că, potrivit Internet World Stats, în România erau doar 7,4 milioane de utilizatori internet la sfârşitul lui 2008.
Municipiul Târgu Mureş a fost desemnat primul oraş digital din România, în luna februarie a acestui an. Programul va fi finanţat în proporţie de 98% de către minister şi de doi la sută de către municipalitate.
„Am dat undă verde unui program naţional care se numeşte e-România, primul protocol pe care îl închei va fi cu oraşul Târgu Mureş şi îl vom extinde ulterior la tot judeţul. Pe acest portal vom avea toate comunele şi oraşele din România, cu tot ce înseamnă istorie, geografie, unitate administrativă, cultură, biserică şi tot ce înseamnă partea de bussines. Din acest portal mare, vom avea partea de e-guvernare, care trebuie să cuprindă absolut toate instituţiile statului. Acest portal îl vom organiza pe patru niveluri, de la nivelul informaţional, până la partea de descărcare şi obţinere de documente, certificate de căsătorie, certificate de deces sau paşapoarte şi buletine”, a declarat ministrul MCSI Gabriel Sandu.
Soluţiile informatice implementate deja în primăria din Târgu Mureş sunt: sistem integrat de colectare taxe şi impozite, aplicaţie de buget contabilitate integrat, managementul documentelor, GIS – Cadastru imobiliar edilitar – proiect aflat în derulare.
Suma din bugetul local alocată proiectelor informatice pentru 2009 este de 201.800 RON (hard şi soft).
Aurora Fisus, şef serviciu IT în cadrul primăriei din Târgu Mureş, a declarat că prin transformarea municipiului în oraş digital, primăria va beneficia de achiziţionarea de echipamente electronice şi sisteme de comunicare rapide, reţele broadband, asigurarea vizibilităţii activităţii administraţiei publice locale prin implementarea de soluţii moderne de pagină web, instalarea unui sistem informaţional de infochioşcuri outdoor, instalarea unor hotspoturi.
Ce va însemna pentru braşoveni ca oraşul lor să fie „digital”? Odată cu implementarea programului, în câţiva ani, braşovenii vor avea la dispoziţie un sistem virtual integrat, care le va permite să acceseze informaţii care ţin de funcţionarea instituţiilor locale, să-şi obţină autorizaţii şi acte, să-şi plătească dările sau chiar biletele la teatru din faţa calculatorului. În principal, este vorba de eliminarea cozilor şi mai ales a documentelor pe hârtie. Astfel de sisteme funcţionează în aproape toate ţările europene care fac parte din UE de mai mulţi ani, la care se adaugă Elveţia. Dintre ţările care au aderat mai târziu la Uniunea Europeană, Cehia şi Polonia se află la stadiul implementării primilor piloni ai programului. Conform MCSI, Uniunea Europeană va acorda pentru acest proiect peste 200 de milioane de euro numai municipiului Braşov.
Tot prin acest sistem digital se vor putea face şi multe plăţi on-line către instituţii publice, care vor avea securizate datele personale ale utilizatorilor. Astfel, fiecare cetăţean va primi la un moment dat un card multifuncţional, prin intermediul căruia va putea face mai multe operaţiuni. Pentru implementarea acestui proiect de anvergură, Primăria Braşov va trebui să realizeze şi să depună pentru finanţare proiecte pe toate componentele necesare, pentru care va primi finanţare nerambursabilă în totalitate, în afară de TVA.
Din partea Primăriei Braşov vor fi implicate în acest proiect Serviciul Informatic şi Biroul Strategii şi Programe de Dezvoltare.
Tags: MCSI, Administratie publica, e-Romania, oras digital
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)