Retelele de cartier intre litera legii si legea junglei

Imaginati-va urmatoarea scena petrecuta acum 25 de ani intr-unul din caminele studentesti din Grozavesti. Emil de la etajul 4 incepe sa-l strige pe Adi de la etajul unu. „Adiiiiii, da-mi cursul de ieri te rog!”. Astazi studentii nu trebuie sa mai strige, si-au conectat calculatoarele in retea si comunica pe Chat.
Treceti pe langa caminele din Grozavesti si veti observa intre blocuri o adevarata „mataraie” de cabluri. Sunt retele de calculatoare, construite ilegal dupa cum a afirmat Alexandru Oprea, directorul general RDS. Declaratia i-a fost sustinuta si de Aurel Costea, directorul general Astral.
De fapt, Alexandru Oprea s-a referit la retelele de cartier. Reactia directorului RDS vine ca urmare a faptului ca acest tip de retele au inceput sa acapareze un numar tot mai mare de utilizatori ai Internetului. Ar fi putut fi clientii RDS sau Astral, dar sunt ademeniti de oferta mult mai buna a „cartieristilor“.
„Dorim sa existe reguli corecte de concurenta si cei indreptatiti sa aplice aceleasi reguli tuturor operatorilor care sunt sau vor sa intre pe piata. Contestam legalitatea retelelor de cartier”, a acuzat Alexandru Oprea.
In acest moment nu exista o statistica exacta, dar numarul utilizatorilor care au apelat la retelele de cartier se aproximeaza la 12.000 din care 9000 au conexiune la Internet. Acesti utilizatori beneficiaza de servicii de date furnizate de firme in stare de legalitate. Lista lor se poate gasi la adresa www.retele.net. Aici, intr-o transparenta totala, se pot afla datele de contact, tipul de conexiune oferit, tarifele, aria de acoperire etc.
Majoritatea retelelor de cartier sunt legale. La cine se refera atunci oficialii celor doi mari operatori? La doi, trei studenti smecheri care s-au legat in retea fara aprobarea primariei sa joace Counter Strike? Nu le-ar deranja cu nimic afacerea. Probabil ca RDS si Astral sunt iritate de concurenta tot mai puternica pe care o au din partea retelelor de cartier.
Aliatii retelelor de cartier
RDS si Astral nu sunt singurii furnizori de Internet in banda larga. Mai exista si altii, precum Euroweb sau Mediasat, care agreeaza lucrul cu retelele de cartier. „Cresterea retelelor de cartier se face exponential. Nu ma asteptam la un asemenea ritm de dezvoltare in Romania. Colaborarea cu astfel de clienti, care aduc valoare adaugata peste serviciile noastre este foarte profitabila”, a declarat Razvan Brezeanu, Sales Manager la Mediasat, in cadrul emisiunii Orasul Virtual de la Radio City FM.
Varujan Pambuccian este unul dintre cei mai mari sustinatori ai retelelor de cartier. De altfel, putine sunt conferintele de presa in care deputatul sa nu aminteasca cu placere de aceste retele. „Retelele de cartier au luat nastere in urma unui fenomen spontan si ajuta din plin la dezvoltarea comunicatiilor in Romania. Ele nu aveau cum sa fie notificate la ANRC in clipa in care porneau, dar acum marea lor majoritate sunt in perfecta legalitate si nu vad nici un aspect legal care sa ridice probleme acestor retele de bloc“, a subliniat Varujan Pambuccian.
Ce spun acuzatii?
Pentru a avea o opinie si din tabara cealalta, am stat de vorba cu Niculae Plesa, reprezentantul uneia dintre cele mai mari retele de cartier din Bucuresti, CZone. In acest moment reteaua CZone are 1500 de abonati cu contract care primesc chitanta si factura fiscala. „In segmentul persoanelor fizice, noi si, in general, retelele de cartier, avem o oferta mai buna decat RDS si Astral, atat din punct de vedere al largimii de banda, cat si al pretului“, ne-a declarat Niculae Plesa.
Niculae Plesa recunoaste ca retelele de cartier si-au inceput povestea de la o simpla joaca fara nici un fel de aprobari si autorizatii. „Am constatat ca pe piata de comunicatii exista o tendinta de „legare” a calculatoarelor personale in „retele de bloc”. Utilizatorii vroiau sa-si imparta intre ei cheltuielile legate de Internet. Am preintampinat aceasta tendinta si, dupa ce am obtinut multitudinea de aprobari, acorduri si autorizatii, am inceput sa construim reteaua CZone.“

Parerea ta conteaza:































































